Vervolg 1953

In de raadsvergadering in april geeft de advocaat van de gemeente uitvoerig uitleg over de kwestie Van Engelen. De advocaat vertelt uitvoerig wat er allemaal is gebeurd. Maar met Janus van Engelen is geen land te bezeilen, hij is niet voor rede vatbaar. De advocaat adviseert de raad er nu maar mee te stoppen. Er worden door de gemeenteraadsleden kritische vragen gesteld over de vergoedingen die aan Janus eventueel verschuldigd zouden zijn. De advocaat antwoordt daarop dat als men hem schadeloos wil stellen de exploitatie op zijn minst rendabel moet zijn, en dat was hij allerminst. Leden van de raad menen dat men de kostwinning van Janus heeft afgenomen. Dit is echter niet het geval volgens de burgemeester, want de exploitatie was verre van rendabel. Wij hebben de man behoed voor verdere kleerscheuren, volgens de burgemeester. Besloten wordt om Janus nog een laatste kans te geven. Een voorstel om hem als badmeester aan te stellen wordt door de burgemeester van de hand gewezen. Hij wenst niet meer met hem samen te werken om de eenvoudige reden dat er niet met Janus is samen te werken.

Raadslid Wijkmans zegt dat Van Engelen bij hem is geweest en omdat hij weet dat hij ’ziek’ is, heeft hij Janus niet bij zijn kraag gegrepen en buiten gesmeten, hij insinueert dat alle raadsleden van hem gestolen hebben. Hij is er van overtuigd dat met Van Engelen niet te praten valt. Naar zijn mening had Janus in hoger beroep moeten gaan.

Op 22 april schrijft de advocaat aan Janus dat de moeilijkheden tussen hem en de gemeente zijn besproken in de raadsvergadering. Vastgesteld is dat Janus nog steeds geen gebruik heeft gemaakt van het aanbod. Besloten is dat hij nog één keer in de gelegenheid wordt gesteld om binnen 10 dagen het bedrag van ƒ 3.500,-, dat de gemeente onverplicht aanbiedt, te aanvaarden. Als hij niet meewerkt aan de oplossing van de kwestie, dan zijn de gevolgen geheel en al voor Janus. De gemeente is dan niet meer bereid hem in enig opzicht ter wille te zijn, en ze beschouwt dan alle goederen als haar eigendom.

Op 2 mei bericht de advocaat dat Janus op de brief niet heeft gereageerd, en de gemeente kan dus de exploitatie van het zwembad zonder enig bezwaar zelf ter hand nemen. Janus reageert pas na de gestelde datum en hij gaat niet akkoord met het gedane voorstel.

Eind mei worden in de raad weer vragen gesteld over deze kwestie. Janus is bij een van de leden van de raad op bezoek geweest. Janus heeft de leden van de raad uitgemaakt voor een stelletje dieven. Er is niet met hem te praten.

Volgens de raad moet er onderzocht worden of er niet iemand aangesteld kan worden als badmeester, die dan buiten het seizoen als schilder of als timmerman gaat werken voor de gemeente.

Op 26 juli wordt er een grote demonstratie op zwemgebied gegeven door de Bossche Reddingsbrigade. Er zijn veel belangstellenden, die heel tevreden zijn met de getoonde prestaties, vooral op het gebied van reddend zwemmen. Ook een polowedstrijd valt goed in de smaak.

Janus over het bovenstaande: ”Mij is nimmer een cent aangeboden geworden voor het driejarig gebruik van verrichte arbeid en aanwezige materiaal (waarde volgens Janus ruim ƒ 10.000,-). Diefstal en niets anders! Natuurlijk heeft de burgemeester nooit vastgezeten met uitleg en verklaringen (vaak vierkante leugens) om de ware doelstelling te camoufleren en helaas is hij daarin maar al te zeer geslaagd, mede dankzij de naïviteit en slapheid van de raadsleden (Van Oijen uitgezonderd), zodat ik nergens ter wereld mijn recht kan bekomen en mijn levenscarrière volkomen is vernietigd, terwijl ik nochtans immer voor de gemeenschap op de bres stond.”

Jaarverslag

Er zijn in 1953 10.389 betalende bezoekers en er zijn in totaal 41 abonnementen verkocht. (Voor de abonnementhouders wordt de factor 25 gehanteerd als bezoek en voor gezinnen 4 leden x diezelfde factor). Het aantal bezoeken in 1953 is door die formule dan 12.464.

Fritz Heimann is in 1953 nog steeds badmeester en Kivits verkoopt de kaartjes.

1954

In 1954 blijft Fritz Heimann in Nieuwkuijk badmeester en Kivits is belast met de inning van de entreegelden. Als loon krijgt Kivits 10% van de entreegelden.

Begin 1954 wordt in de gemeenteraad een voorstel besproken om verbeteringen aan te brengen in het zwembad, o.a. door wisselcabines, een loket en een garderobe. De kosten worden geraamd op ruim ƒ 9.500,-. Raadslid Vorstenbosch vraagt in de raadsvergadering van 19 februari om de kwestie met Janus nader te bezien. Er ontstaat een uitgebreide discussie of de gemeente juist heeft gehandeld. Op de vraag van de voorzitter aan Vorstenbosch of hij wil verklaren, dat de door de gemeente verstrekte gegevens onjuist waren, geeft Vorstenbosch geen antwoord. Een voorstel van Vorstenbosch om een commissie in te stellen die de kwestie opnieuw gaat onderzoeken, wordt niet aangenomen. In het algemeen vinden de leden van de Raad dat er voldoende is gedaan voor Janus. Een van de leden vindt het ongepast dat Janus nu in de werkverschaffing moet werken. Er worden heftige discussies gevoerd over het feit of de gemeente al dan niet juist heeft gehandeld.

Bert Meijs

bmeijs@planet.nl