Hotel Royal

De datum 27 april 1957 markeert officieel het einde van herberg, koffiehuis, café, restaurant en hotel Vissers, de naam die het pand vanaf 1905 meer dan een halve eeuw gedragen heeft. De komende ruim 50 jaar tot 2010 zal ’Royal’ aan Raadhuisplein 13 voor menig Drunenaar en mensen uit de wijdere omgeving nét zo’n vertrouwd adres en begrip worden als ’De Vieser’ ooit was.

De advertentie in de Echo met hartelijke uitnodiging om de heropening bij te wonen en tevens de aankondiging van de nieuwe naam, wordt opmerkelijk ondertekend met ’J. v. Doorn-Vissers’. De uit Lith afkomstige bakker/hotelier en nieuwe eigenaar Johannes van Doorn zal ’beleefd aanbevelend’ dan ook wel bewust de naam van zijn vrouw Maria Vissers, de jongste zus van ’tante Cor’ in de annonce vermeld hebben. In een begeleidend commentaar - ook verwijzend naar deze advertentie - heeft de krant het over ’de oude, vertrouwde zaak’ in het centrum van Drunen, die Mej. Vissers zoveel jaren heeft geleid. Niet alleen de familie ook de Echo benadrukt de continuïteit, maar natuurlijk zijn er behalve de tenaamstelling ook nieuwe ontwikkelingen en veranderingen te melden. Zoals eerder beschreven, verhuist het kantoor van Vissers NV naar Bosscheweg 67. Verder doet Johan van Doorn al kort na de opening een verzoek tot aankoop van het eerder aan zijn schoonzus en de gezusters Vugt verhuurde ‘raadhuisperceeltje’. De deal met de gemeente komt rond voor fl.9,50 de m2, waarbij van Doorn toezegt mee te zullen werken aan de verbreding van het voor zijn pand gelegen trottoir. Met deze aankoop schept hij ook de mogelijkheid tot uitbreiding, die inderdaad in 1961 zal worden gerealiseerd, waarover later meer. Nieuw is ook dat er in mei 1957 met de kermis bij Royal géén dansen is, maar gezelligheid met een cabaretgezelschap. Tenslotte de oprichting 3 maanden later van een wieler supportersclub DSO (Door Supporters Opgericht), die steeds vanuit het hotel de Ronde van Drunen gaat organiseren.

Boertig begin van Drunens carnaval

De 25e van dezelfde maand augustus of beter nog de nacht van de 25e op de 26e is een datum om extra bij stil te staan, gegeven de verstrekkende gevolgen tot op heden. Bij Royal is er dan sinds kort een sociëteit gevestigd, genaamd ’Duin en Dorst’, een gezelligheidsvereniging van met name leidinggevende scheepsschroevenbouwers oftewel ’Lipsmannen’ en dito wegenbouwers van Vissers. Een zestal leden van ‘Duindorst’, zoals de sociëteit al snel wordt betiteld, maken het - aan Bacchus offerend – die avond van de 25e ‘wat later’, met name de heren De Bruin, Damstra, Mol, Van Thiel, Wijmer en Werner. De laatste, die ook als Dwerg I de eerste prins van het dorp zal worden, vatte – niet vrij van enige zelfspot – de Duindorstige bespreking van die nacht aldus samen: “Dit gezelschap, anders zo behoudend gezind en weinig volks, was boertig bezig te spreken over een carnavalsviering …” en de conclusie luidde “dat er in Drunen plaats is voor een eigen feestelijk Karnaval”. Vervolgens lieten de ‘hoge heren’ het niet bij woorden alleen. Zij zochten toenadering tot ’de jongens van d’n Vuilen Hoop’, zoals prins Koen I (1981-1983, schoenmaker Theo Kouwenberg) zichzelf en zijn maten betitelde en samen met deze ’Uitslovers’ (de oudste Drunense carnavalsvereniging) kwam er een jaar later in 1958 inderdaad voor het eerst een eigen carnaval tot stand. De wieg voor het georganiseerde carnaval in Drunen – dit jaar met de carnavalsdagen 66 jaar geleden - stond dus in Royal.

Een gevulde agenda én een nieuwe zaal

Over cultuur gesproken in 1958 gaat de pas opgerichte Kulturele Kring er z’n vergaderingen beleggen en ONA, het Drunens toneel, er behalve vergaderen ook repeteren. Verder wordt om de kas te spekken het organiseren van rikconcoursen en kaartavonden bij meerdere verenigingen erg populair, zoals kermispot de Kras, DSO en de Raad van Elf. Enige indruk van wat er zoal bij Royal gebeurt, is te ontlenen aan de wekelijkse agenda in de Echo. De krant vermeldt hierin ondermeer wat er waar in Drunen te doen is. De agenda van 29 juni tot en met 2 juli 1959 verwijst naar vier verschillende activiteiten in het hotel; op maandagavond de ledenvergadering van de R.K. Winkeliersvereniging, op woensdag vaste ruilavond postzegelclub én clubavond Prins Bernhard en op donderdag tenslotte sociëteit Duindorst. Vanaf april 1960 komt daar nog de fotoclub op iedere tweede woensdag van de maand bij. Een jaar later in 1961 met de kermis wordt de nieuw aangebouwde zaal voor het eerst gebruikt en in juni door burgemeester Mr. Stieger feestelijk geopend. “Een riant gebouw dat het Raadhuisplein komt verfraaien” en “een bijzondere aanwinst voor Drunen en omgeving”, aldus de burger. In zijn en verdere toespraken wordt ook lof toegezwaaid aan architect Verhagen en aannemer Merkx. De Echo tenslotte concludeert: Met de nieuwe zaal en de verdere aangebrachte verfraaiingen … is het dorp “een hotel en café-restaurant rijk geworden, voor Drunen en de Langstraat van bijzondere klasse”. Op 11 juni is ter gelegenheid van de opening de eerste balavond in de nieuwe zaal, die volgens de krantenadvertentie van ’beleefd aanbevelend, J. van Doorn-Vissers’ zeer geschikt is voor bruiloften, partijtjes en vergaderingen. Kort na de opening komt de nieuwe voorziening in juli 1961 uitstekend van pas tijdens de viering van het 4e eeuwfeest van het Hubertusgilde. Bij Royal is het tijdens de gildefeesten ’groot bal’. Of het, zoals de familie van Doorn – Vissers verwacht, ook na 1961 bij Royal vaker bal is, komt over twee weken aan de orde in deel 14.

Frank Durant

fdurdurant@gmail.com