Het Symfonisch Blaasorkest (SBO) van Harmonie Drunen vertrok op zondag 23 april met bijna 90 personen naar Spanje. In de regio Valencia gaf het orkest vier concerten. De Stichting Concertreizen van Harmonie Drunen organiseerde deze concertreis. Een vol en gevarieerd programma werd afgewerkt. Er waren optredens op prachtige locaties waaronder in Luttxent en Bunol. Vooral het afwisselende repertoire zorgde voor emotionele momenten bij de luisteraars.

Als het om concertreizen gaat, heeft de vereniging een rijke traditie. 30 jaar geleden maakte de vereniging haar eerste concertreis. De bestemming: USA. Daarna volgde Oostenrijk (2001), Spanje (2006), China (2010), Estland (2014) en Zuid-Italië (2018). Dit jaar wordt Spanje aan dit rijtje toegevoegd. Spanje heeft een bijzondere muziekcultuur en heeft veel beroemde harmonieorkesten. Muziek maken hoort nadrukkelijk bij de Spaanse cultuur. Van kinds af aan wordt muziek maken gestimuleerd. Bijna elke stad of dorp heeft een eigen orkest. In Luttxent speelde het Symfonisch Blaasorkest samen met de plaatselijke ‘banda’ (harmonie). Voor de leden van het orkest was het daarnaast een eer om op het podium van het befaamde harmonieorkest van Bunol op te treden.

Vier concerten

Op het programma stonden binnen- en buitenconcerten. De warme Spaanse zon werkte volop mee. Dirigent Geert Mooren zorgde voor een gevarieerd concertprogramma. Van gedragen werken zoals ‘Elsa’s processen to the cathedral’ (Wagner), de prachtige solo door euphoniumspeler Joop Marsman in Benedictus (Jenkins) tot de virtuoze Armenian Dances (Reed), Romanian Overture (Doss) en In the Mood (arrangement van Robert-Jan Krook) tot echte Spaanse muziek: de pasodoble Ateneo Musical en de Himno van Valencia. De Spaanse luisteraars gaven voor het einde van de muziekstukken al hun blijk van waardering horen. Een menig traantje werd weggepinkt en elk concert eindigde met een lang applaus.

Concertlocaties

De concerten vonden plaats in de concertzaal van Casa de la Cultura in Cultura in Cullera. Bijzonder was het buitenconcert in het klooster van Luttxent. Een locatie die gemaakt lijkt te zijn om muziek te maken. Samen met de Banda (harmonie) van Luttxent speelde het SBO de pasodoble aan het einde van het programma. Verrassend was het buitenconcert op Plaza de las Excualas Pias in Gandia. Ruim 300 mensen zochten een plaatsje op het plein en genoten van dit avondconcert. In de prachtige zaal van Teatro Montecarlo in Bunol gaf het SBO haar muzikale visitekaartje af.

Cultuur

Tijdens de week werden verschillende plaatsen bezocht. Zoals het het Palau de les Arts (Operahuis) van Calatrava en een fietstocht werd gemaakt. In Xàtiva (ten zuiden van Valencia) bezochten de deelnemers het kasteel met een fenomenaal uitzicht. In Albufera werd een boottocht gemaakt en in Requena werd wijnmaker Chozas Carrascal met een bezoek vereerd. De laatste dag van de reis werden de kustplaatsjes Altea en Calpe aangedaan. In Luttxent genoten de deelnemers een groots cultureel festival, waar volgens de Spaanse traditie een groot aantal harmonieorkesten zich lieten zien en horen.

Dirigent Geert Mooren

Voor dirigent Geert Mooren is het zijn vierde maar ook laatste concertreis met dit orkest. Mooren: “Het was weer een geweldige week vol verwondering en beleving met memorabele concerten die ik niet snel zal vergeten. Onvergetelijk blijft voor mij het moment dat het publiek gaat meezingen in Himno Regional de Valencia. Wat deze week nog eens extra bijzonder maakt, is de geboorte van ons eerste kleinkind.”

Na 16 jaar verlaat Geert Mooren binnenkort het Symfonisch Blaasorkest. Op vrijdagavond 7 juli geeft hij samen met het orkest een afscheidsconcert in De Voorste Venne in Drunen.

Organisatie

De organisatoren van deze reis verdienen een groot compliment. Gwen van der Drift, Mirjam Berger en Rob van de Nieuwenhuizen, alledrie lid van het orkest, stopten ruim 1,5 jaar in de voorbereidingen van deze trip. Naast vliegtickets en accommodatie brengt zo’n reis veel logistieke uitdagingen met zich mee. De deelnemers, van jong tot oud, kregen een afwisselend programma aangeboden en maakten op deze manier kennis met de cultuur.