Met deze zin pakten Roos en Bjorn van het d’Oultremont College direct de aandacht van het publiek. Tijdens de Meesterproeffinale van het Technasium Netwerk Brabant-Oost wisten zij hun afsluitende project van het Technasium, de zogeheten Meesterproef met veel overtuiging neer te zetten. Door hun krachtige manier van presenteren, samen met het actuele onderwerp, wonnen zij op 30 maart de Publieksprijs.
Technasium
Bjorn Kuijsters en Roos Moores zijn zesdejaars vwo-leerlingen op het d’Oultremont College in Drunen. Daar volgen zij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Daarin doen leerlingen onderzoek voor een opdrachtgever uit de praktijk. In het eindexamenjaar wordt dit vak afgesloten met de meesterproef. Driekwart schooljaar lang werken de leerlingen aan een groot project, waarin ze kunnen laten zien wat ze waard zijn en waarin de brug wordt geslagen naar het hoger onderwijs. Harry Wijgerse, docent O&O, vertelt: ‘’Een docent O&O is geen docent op een ouderwetse manier, maar een docent die coacht door de juiste vragen te stellen. Ik heb geen kennis van alle onderwerpen waar leerlingen onderzoeken over doen, maar ik kan er wel voor zorgen dat ik door mijn vragen sturing geef aan hun proces’’.
Yuneec Experience Center Nederland
Voor het vak O&O moesten Roos en Bjorn een technisch onderzoek doen. Door op zoek te gaan naar bedrijven in de omgeving, kwamen ze uit bij Yuneec Experience Center Nederland in Drunen, een dronefabrikant en distributeur in de Benelux. Roos vertelt: ‘’De dronebranche is dé toekomst, en dat sprak ons enorm aan. We hebben het bedrijf benaderd en zij reageerden meteen erg positief’’. ‘’In de gesprekken gaven ze aan dat ze benieuwd waren naar de noodzaak van de toepassing van parachutes voor drones’’, vult Bjorn aan. ‘’Dit was onbekend terrein voor ons, maar juist daarom leek het ons zo interessant’’. Heel het schooljaar zijn ze bezig geweest met dit project, en het resultaat mag er wezen.
Na de nodige verdieping en research kwamen Roos en Bjorn erachter dat een parachutesysteem echt van meerwaarde zou kunnen zijn. Momenteel zijn er geen leveranciers die standaard een veiligheidssysteem leveren voor hun drones. Aangezien er de komende jaren een toename zal zijn in het gebruik van drones is het zaak om de veiligheid te vergroten. ‘’Een parachute maakt het voor een drone mogelijk om in hogere gevaarzones te vliegen’’, aldus Roos. ‘’Dat geeft zoveel meer mogelijkheden’’. Daarna zijn ze gaan kijken naar mogelijke parachutesystemen en na uitvoerige toetsing brachten ze een adviesrapport uit aan hun opdrachtgever, Yuneec. Dit rapport zullen zij gebruiken om een systeem aan te schaffen en te gaan testen. Bjorn vertelt: ‘’Helaas is dat er nog niet van gekomen, door problemen met de leveranciers. In het systeem zit een explosief, dus dat maakt vervoeren best ingewikkeld’’. Wanneer het zover is, zijn Bjorn en Roos zeker van de partij.
Publieksprijs Meesterproeffinale
Met hun onderzoek zijn Bjorn en Roos geselecteerd voor de meesterproeffinale. Harry Wijgerse, docent O&O, vertelt: ‘’Bjorn en Roos hebben al vaker samengewerkt. Vorig jaar hebben zij de sponsoring van onze zonneboot voor hun rekening genomen. Daar hebben ze een grote ontwikkeling doorgemaakt, die ze bij deze presentatie sterk hebben toegepast. Ze zijn goed ingespeeld op elkaar en hebben het lef om te presenteren. Kwalitatief hebben ze daarnaast een sterk rapport in elkaar gezet’’.
Roos vertelt: ‘’Toen we hoorden dat we geselecteerd waren om de school te gaan vertegenwoordigen in de Meesterproeffinale, was dat echt wel de kers op de taart. We hebben er natuurlijk veel tijd in gestoken, en dat dit op deze manier beloond werd, gaf ons echt een kick’’.
Met hun presentatie bij de Technische Universiteit in Eindhoven wisten ze het publiek meteen te boeien en ontvingen zij de publieksprijs. Elk team ontving feedback van de vakjury, die bestond uit docenten en studenten van TUe en docenten van Fontys. Ook de Directeur van de Stichting Technasium, Ria Sluijter, nam plaats in de jury.
Vliegcertificaat
Als klap op de vuurpijl kregen Roos en Bjorn een drone van Yuneec. Samen hebben zij hun vliegcertificaat behaald en konden ze ervaren hoe het in de praktijk werkt. Bjorn vertelt: ‘’Ons onderzoek was erg theoretisch, en hiermee konden we zien en ervaren hoe het in de praktijk in zijn werk gaan’’. ‘’Je krijgt zo een goed beeld van de noodzaak van een parachutesysteem, want het vliegen is best lastig’’, vult Roos aan.