Naar Royal voor een ’leutige carnaval’

In 1962 zijn het de dames van het RK Vrouwengilde Drunen-Elshout, die als eersten gebruik maken van de nieuwe zaal, een jaar tevoren aangebouwd en evenals het hotel Royal genaamd, Het is niet voor een bal of feest, maar een causerie met film en lezing verzorgd door het voorlichtingsbureau van de voeding. De dames komen er niet alleen voor lezingen of vergaderingen, maar ook met enige regelmaat voor ‘n ’ontspanningsavond’. Het weekend van de 20e januari zijn het eerst de spuitgasten van de brandweer, die er hun jaarlijkse feestavond vieren en vervolgens is er zondags in de zaal een balavond met de ’Blue Stars’. In februari werpt alweer het carnaval zijn slagschaduw vooruit. De 10e wordt in Royal een carnavalsavond georganiseerd, waaraan alle carnavalsverenigingen hun medewerking verlenen. De zaal is voor ieder vrij toegankelijk, waar de Hofkapel voor de allereerste keer hét lied voor 1962 zal uitvoeren. 1962 is het 1e lustrumjaar van het georganiseerde carnaval in Drunen. Het dorp wordt in het lied nog aangeduid als ’Dwergenland’. De benaming Dwergonië is later door Prins Dwerg II (Frie van Gorcum) in 1965 gelanceerd. De Drunense tekst van de hand van de Rien Timmermans is op de bekende melodie van Tom Manders ’De Harmonie van Krommenie’. In die dagen werden er nog geen Drunense -, maar ABN-teksten gemaakt op nationaal bekende deunen. Eigen carnavalsliedjes komen er in de tweede helft van de jaren zeventig. Op de vraag waarheen te gaan met de carnavalsdagen antwoordt Johan van Doorn middels een advertentie in de krant: voor een ’leutige carnaval’ naar zaal Royal; drie dagen gekostumeerd bal voor 1 gulden entree met muziek van de Oscar White Jazzband.

Jong Drunen vaste klant

Eind april organiseert de Bejaardenbond een klaverjastoernooi en begin mei recipieert er de vijftig jarige schoenfabriek van Riel, die met enige trots bekend maakt in dit jubileumjaar een weekproductie te bereiken van 1500 paar schoenen. Met de kermis en de Pinksterdagen is het dansen in de ’fraaie zaal’ van Royal, overigens inmiddels met een driecijferig telefoonnummer 381. De jaarlijkse bindingsavond van de EHBO afd. Drunen in november heeft niets met verbinden of verband te maken maar was ’voor de leden en hunne dames of heren’ zeer gezellig en geslaagd, ondanks dat deken Werner en burgemeester Stieger deze keer verhinderd waren. Op 2 december gasteert voor het eerst een nieuwe vereniging in zaal Royal met een St. Nicolaasbal en aansluitend een Nieuwjaarsbal. Het is het Ontspannings Centrum Jong Drunen later kortweg Jong Drunen, dat vanaf seizoen 1963/’64 vaste klant wordt en er met een frequentie van zo’n veertien dagen instuiven en of bals organiseert. In april 1963 fungeert het hotel ook als leslokaal. Door het ’meest succesvolle Europese Machineschrijf-Instituut’ wordt er een cursus typen en correspondentie opgestart. Begin mei is het de hoogste tijd om voor de Ronde van Drunen organisatorisch de puntjes op de i te zetten. De DSO roept alle medewerkers dringend op om bij Royal aanwezig te zijn. De vergadering zal tijdig ten einde zijn, zodat iedereen de wedstrijd van Feijenoord kan zien. Na 0-0 thuis werd Feijenoord toen in Lissabon in de halve finale Europacup 1 door SL Benfica met 3-1 geklopt.Tenslotte is voor het jaar 1963 ook nog vermeldenswaard het na afloop van de Ronde van Drunen gehouden liefdadigheidsbal waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het ziekentriduüm (driedaagse van ontmoeting, bezinning en gezelligheid voor zieken en ouderen)

Groeplopen én Showroom

Het jaar 1964 brengt voor Royal behalve veel continuïteit als vanouds ook nieuws. Zoals de finale en de prijsuitreiking op zaterdag 14 februari van het inmiddels ook in Drunen populaire groeplopen, waarbij de verschillende groepen hun act, die ze tijdens het carnaval hebben voorgedragen, nog eens uitvoeren. De uitslag van de publieksprijs was als volgt: 1. Troubadours 2. Uitslovers (Leijtens) en 3. Hultenezen. Nieuw is ook het fungeren van het hotel als heuse showroom door automobielbedrijven als Fiat en Vauxhall of een driedaagse meubelshow van woninginrichting Muskens uit Kaatsheuvel; allemaal mogelijk door de ‘royale’ dubbele glazen toegangsdeur van de zaal. ’Ook nu weer dansen bij kaarslicht’, adverteert Jong Drunen in februari 1965. De jongerenorganisatie blijft in Royal vrolijk balavonden organiseren met muziek bijvoorbeeld van de Drunense band ’Shatricks’. Een maand later is het de beurt aan het dan twee jaar bestaande meisjeskoor Romantica om dansend op de muziek van de Waalwijkse ’Rowdies’ geld te vergaren voor een geluidsinstallatie en nieuwe uniformen. Behalve popmuziek staan de tweede helft van de jaren zestig voor Royal ook in het teken van verassend veel sport. Meer hierover in deel 15 over twee weken.

Frank Durant

fdurdurant@gmail.com