U heeft dat vast ook wel eens meegemaakt dat u het afval in de verkeerde kliko gooide. Laat dat nou net de pas geleegde papierkliko zijn, waar ik mijn aardappelschillen in heb gegooid. Het was een halsbrekende tour om die er weer uit te halen en in de groenekliko te gooien, om het juiste afval goed te kunnen recyclen.

Recyclen klinkt trendy en hip, maar is zeker geen hedendaagse uitvinding. Zolang de mens bestaat recyclede men zoveel mogelijk; er werd weinig afval gedumpt en men repareerde net zolang tot dat het niet meer mogelijk was. Uit gerecyclede beenderen haalden ze allerlei grondstoffen zoals lijm en mest en ze maakten van beenderen gebruiksvoorwerpen. In 1800 was een Friese apotheker, ’Gerritsma’ geheten, al bloedfanatiek bezig met recycling. Van oude aardappelschillen perste hij papier en van urine maakte hij een soort bleekmiddel. Ook met poep en huis-tuin- en keukenafval, kalkhoudende puin, houtas en urine ging hij aan de slag. Hij was bezeten van hergebruik en was in die tijd de ultieme hergebruiker.

Over poep gesproken, vanwege de hygiëne besloten de gemeenten in Nederland rond 1900 om menselijke urine en poep op te halen bij de mensen thuis. Die hun behoefte deden in een poepemmer die in de wc stond, ook wel schijthuis genoemd, die buiten( in de straat) stond. Dat ophalen gebeurde met de beerwagen, dat was meestal een houtenkar, die door de mensen ook wel strontkar, of spottend de Boldootkar werd genoemd. Boldoot was in vroegere jaren een bekend en veel gekocht eau de cologne (parfum) merk. De gemeenten verkochten de uitwerpselen als mest aan de grootgrondbezitters en landheren buiten de stad en werden meestal per strontboot naar de aangewezen gronden gebracht. De strontkar verdween met de opkomst van de riolering en het toilet. Menselijke uitwerpselen worden nog steeds gebruikt als mest, in de arme landen, waar de boeren geen kunstmest kunnen betalen. In de westerse wereld is het verboden, omdat het ongezond is. Menselijke uitwerpselen bevatten namelijk allerlei bacteriën en parasieten die voor ons ziekteverwekkend kunnen zijn.

Inmiddels wordt al weer meer dan 80% van ons afval gerecycled.

Jules Faber