Voor de bewoners van buurtschap Giersbergen was het altijd één der grootste zorgen om gedurende de zomermaanden voldoende was- en drinkwater te hebben omdat waterleiding in dit gebied ontbrak. Ook door het ontbreken van bluswater bij een voorkomende brand werd besloten om voor drink- en waswater een pomp te bouwen in combinatie met een brandput. In augustus 1950 werd een nortonput geslagen en in mei 1951 werd de pomp opgebouwd en in gebruik genomen. Het water bleek van een uitstekende kwaliteit.

Tot een diepte van omstreeks 40 meter onder het maaiveld werden door pulsen buizen met een diameter van omstreeks 20 centimeter in de grond gewerkt. Nadat filter- en stijgbuizen waren ingebouwd en omstort waren met filtergrind werden die buizen weer uit de grond getrokken. De bovenste vijf meter waren uitgevoerd in roodkoperen buis, het overige gedeelte in Yang, hardhout uit Thailand. De onderste 15 meter werkten als een filter, doordat in de houten buis spleten waren aangebracht. De houten buis was gemaakt van duigen (smalle planken waarmee een rond oppervlak werd gemaakt). Langs deze hoofdbuis werd een tweede kleinere buis aangebracht, als zuigleiding ten behoeve van het drinkwater. De zo verkregen dubbele nortonput kon als brandput en voor drinkwater worden gebruikt. Het water was wel ijzerhoudend en moest voor drinkwater eerst ontijzerd worden. Dat gebeurde in een filterinstallatie met een bak grove cokes, een bak fijne cokes en een bak grind-zand. Het gefilterde water kwam in een ‘rein waterkelder’. Door een dubbelpomp werd water gelijktijdig naar de filterinstallatie en naar de pompuitloop gepompt.

De werkzaamheden werden door Gemeente Drunen uitgevoerd en de totale kosten bedroegen ƒ5100. De helft werd kwam ten laste van de brandweer. De bijdrage van Gemeente Drunen was ƒ1250, omdat veel kampeerders er gebruik van maakten. De 13 gezinnen van Giersbergen moesten elk ƒ100,- bijdragen, te betalen in 10 jaarlijkse termijnen van ƒ10. In 1965 werd Giersbergen aangesloten op het drinkwaterleidingnet. De waterpomp is nog steeds in functie als ‘geen drinkwater’. De filterinstallatie is destijds verwijderd, ook omdat het goed functioneren de plaatselijke loodgieter altijd veel zorgen baarde.

Bart Beaard