Een explosie van kunstzinnige uitingen, zo zou je de 15e Route van de Kunst in het pinksterweekend in de gemeente Heusden kunnen omschrijven. Uw verslaggever kwam tijd te kort, want achter elk kunstwerk zit een verhaal en menig kunstenaar deelt graag zijn of haar enthousiasme. Hoe mooi is het dan dat juist het culturele jaarthema van de gemeente Heusden ‘Bewegen en ontmoeten’ is.
Tekst: Dimph Vos
Er wás immers ruimschoots de gelegenheid om te bewegen en te ontmoeten: veel professionele en amateurkunstenaars exposeerden thuis of elders, in groepsverband: in Cultureel Centrum De Voorste Venne, Creativiteitscentrum De Ark, Het Stuurhuis, De Emmamolen, Van Delft Groep, Cultuurtoren Honsoirde, De Oude Banck en buurthuis De Korf. Zij hadden daartoe ruimtes beschikbaar gesteld. Dat werd dus keuzes maken.
Expressief
De start was op zondag, van Rob van de Wiel met zijn indrukwekkende kunstwerken van natuurlijke materialen naar Annemarie Somers wier schilderijen haar levenslust, warmte en liefde (met haar Twinkelschilderijtjes ook voor kinderen) uitstralen. De grote variëteit aan kunstwerken in De Voorste Venne belooft een heerlijke middag op woensdag 31 mei. Dan verzorgt kunstenares May van Heijst een rondleiding voor de Seniorenschool Heusden, waarvoor iedereen zich gratis kan aanmelden via secretaris@routevandekunst.nl of info@seniorenschoolheusden.nl.
De volgende tocht was naar Vlijmen, naar de kleurrijke, dan weer dromerige, feeërieke en expressieve werken van Kareem Hameed en de ingetogen, soms mysterieuze vrouwenhoofden van Jan Hartmans.
Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven
Maandag ging de tocht naar de Van Delftgroep, hoofdsponsor van deze 15e Route van de Kunst, waar Sylvia van Son en Anneke Jonckers exposeerden. In de ruimte ernaast waren de strakke lijnen in de werken van Anni van Dal eveneens een lust voor het oog. Wat een totaal andere ervaring, maar o, zo karakteristiek fraai. Hun prachtige verhalen en de toelichting bij hun werken riepen een verlangen op, een wens om zelf zulke mooie dingen te kunnen maken. Behoort u tot de grote groep mensen die ervan uitgaan dat het ze ten enenmale ontbreekt aan creativiteit, dan kan de geruststelling van Sylvia, later beaamd door Anni, hoopvol zijn: kunst maken is óók een ambacht. Tja, oefening baart kunst, ongetwijfeld.
Vandaaruit naar de Cultuurtoren Honsoirde, waar Amer Bader de bezoeker de gevoelens van hoop en wanhoop van vluchtelingen laat ervaren. Een citaat van Sir John Lubbock, Brits staatsman en bankier, achter op een ansichtkaart van beeldend kunstenaar en fotograaf Mohammad Aglah is veelzeggend: Zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven. Een motto om bij stil te staan, want er is zo veel moois te zien en te beleven, en net zoals de warmte van de zon kosteloos.
Humor in de kunst
Het schildersatelier van Creativiteitscentrum De Ark was dankzij onder anderen docent Frans Dingemans omgetoverd tot een bijna professionele expositieruimte. De oprit ernaartoe laat zien dat kunst ook humor is, veelzijdig en veelzeggend, maar niet kolderiek: de mooi uitgedoste etalagepoppen verwelkomden als het ware de bezoekers, alleen de rode loper ontbrak nog. De speelse, spannende, wonderlijke en gevoelsvolle schilderijen, keramieken en speksteencreaties staan symbool voor bewegen en ontmoeten in de brede zin van het woord. Cursisten van dit creativiteitscentrum ontmoeten elkaar en ieder maakt op zijn of haar eigen manier hoogstpersoonlijke kunstwerken. Zo vertelt cursiste en vrijwillig gastvrouw Yvonne Loriaux over haar gevoelens die een rol hebben gespeeld om tot dit specifieke werk te komen. De zeilboot op haar schilderij symboliseert haar leven; soms laverend maar ook standvastig en sturend houdt zij met het zeil haar levenstocht op koers.
Enorme inzet
Aan de Route van de Kunst is veel voorafgegaan, voor en achter de schermen. De belangstelling was groot, ondanks concurrerende evenementen, zoals Jazz in Duketown. Zonder de enorme inzet van alle betrokkenen zou dit derde lustrum beslist niet zo succesvol zijn geweest.