Vervolg 1956
Badjuffrouw
In juni vraagt een raadslid waarom er een badjuffrouw is aangesteld, hij meent dat er voldoende personeel is. De voorzitter wijst op de ethische kant. Een badmeester aan de dameszijde vindt hij ongewenst en zeker niet in overeenstemming met het cachet van het bad.
Op 16 juli heeft Janus een gesprek met wethouder Berkelmans en gemeente-ambtenaar Blaauwhof. Janus krijgt het concept van de dading te lezen om het te tekenen, waarna tot betaling kan worden overgegaan. Janus weigert de dadingsovereenkomst te tekenen, omdat hij het niet eens is met de bepaling van finale kwijting. Hij denkt dat als hij een nieuw proces zou starten de gemeente wel eens in het ongelijk kan worden gesteld. Hij wil die mogelijkheid open houden om op e.e.a. terug te kunnen komen. Janus is van oordeel dat als de gemeente hem op de een of andere manier niet goed behandelt, hij zijn rechten tegenover de gemeente wil behouden. Het gesprek wordt daarop beëindigd en uitbetaling vindt dus niet plaats. In de raad vraagt raadslid Vorstenbosch naar aanleiding hiervan dat volgens hem Janus niet meer op de zaak terugkomt en kan het bewuste artikel vervallen. De raad wil dat Vorstenbosch Janus gaat bewegen alsnog te tekenen. Vorstenbosch zegt dat hij die overtuiging ook heeft en hij zal Janus die raad dan ook geven.
Eind juli valt een jongetje uit Vlijmen uit de schommel van het zwembad en breekt zijn pols.
1957
In de raad wordt een rapportage over het bad behandeld. Hierin wordt geconstateerd dat men nu een labyrint ziet van diep en middeldiep omgeven door talloze hekken. Doordat alles een geheel is met de rest van de wiel, is men geheel afhankelijk van de waterstand, en die stand geeft soms belangrijke verschillen. Vorig jaar was de waterstand 1 meter hoger dan dit jaar, met als gevolg dat de hekken verplaatst moeten worden. Mede naar aanleiding van een rapportage van de technische dienst worden een aantal verbeteringen aangebracht.
In het bad zit een diepe kuil in het ondiepe gedeelte. Om de veiligheid te kunnen garanderen moet het gat (ca. 350 m3 zand) gedicht worden, verder moet er een eenvoudige beschoeiing worden aangebracht. Men is bezig met de bouw van de wijk de Vliedberg en daarbij wordt zand van de Konijnenberg gebruikt. De technische dienst wil daarom een deel van deze berg gebruiken voor het zwembad. De kosten hiervoor zijn ƒ 5.200,-, maar door dit werk te combineren met die voor de aanleg van de Vliedberg worden veel kosten bespaard. Door deze handeling en de verdere afgraving ten behoeve van de bouw van de ’Vliedberg’ komt daardoor tevens een einde aan de ’Konijnenberg’.
1958
In de raadsvergadering van februari worden de tarieven voor het bad mede in verband met de uit te voeren investeringen, aangepast. Kinderkaarten kosten ƒ 0,15 i.p.v. ƒ 0,10, volwassenen betalen ƒ 0,35 (ƒ 0,25).
Om alle geschillen met Janus uit de wereld te helpen, wordt op 24 maart 1958 met Janus overeengekomen, dat de gemeente een aantal met name genoemde goederen van hem overneemt. Verder verklaart Janus dat hij hiervoor van de gemeente een bedrag van ƒ 5.034,70 heeft ontvangen en hij geen eigendomsrechten meer heeft op de goederen. Ook verklaart hij verder uitdrukkelijk afstand te doen van alle eventuele verdere aanspraken. Hiermee zijn de geschillen beslecht aldus de akte van dading die hiervoor is opgesteld. Al met al heeft deze kwestie dus meer dan 7 jaar geduurd.
Janus eerder hierover: ”Het grote struikelblok om het voorstel te aanvaarden was de bepaling dat ik een contract moest tekenen dat alles tot mijn genoegen was opgelost en dat ik nimmer noch in noch buiten rechten over het geval zou praten. Men moest voor goed van mij af zijn! Deze conditie, waarop men intussen geen enkel recht heeft, werd door mij niet aanvaard en zal ook nimmer aanvaard worden.”
De tarieven worden verhoogd omdat het bad wordt verbeterd. De kosten van de verbeteringen bedragen ƒ 5.535,- Een specificatie van het werk is niet vermeld.
1959
B & W schrijven naar de raad dat het natuurbad in een steeds toenemende behoefte voorziet. Om aan de eisen van de tijd te kunnen voldoen, is door de dienst gemeentewerken een begroting opgesteld. De totale kosten bedragen ƒ 12.854,-, met dit bedrag worden kleedcabines, douches, voetwasbakken, garderobes, een duiktoren en een roeiboot bekostigd.
1960
Door het gemeentebestuur wordt, om de aandacht van het publiek op het natuurbad te vestigen, aan enkele inwoners gevraagd een ontwerp voor een reclamebord te maken. Het beste ontwerp wordt beloond met een bedrag van ƒ 25,-. Bijgaande afbeelding is het winnende ontwerp.
Diefstal
De bij het bad alom aanwezige toezichthouder Groenewegen meldt de burgemeester, dat bij een meisje uit een kindertehuis uit Teteringen ƒ 1,65 uit haar beursje is gehaald. Samen met het meisje wist hij het meisje die dat gedaan heeft, een 16 jarig meisje wonend in de Wilhelminastraat, te achterhalen. Ze weigert in eerste instantie haar naam en adres op te geven, door tussenkomst van de Rijkspolitie geeft ze het gevraagde uiteindelijk. Ze is door de politie naar het bureau overgebracht voor verder onderzoek. Hij had genoemd meisje al meerdere malen gewaarschuwd weg te blijven bij het kleedlokaal. In juli had hij haar uit het bad gestuurd, omdat ze met een jongen van 14 jaar op ergerlijke wijze lag te vrijen.
In deel 7 van dit verhaal is door mij vermeld dat Gieltje Snijders verdonken is in het zwembad te Nieuwkuijk. Dir moet zijn het zwembad te Haarsteeg (Haarsteegse Wiel).
Bert Meijs
bmeijs@planet.nl