Vervolg 1960

Op zaterdag 4 juni 1960 komt een meisje aan de kassa met een kaart, die op naam staat van een ander. De kaart is door Groenewegen daarom ingetrokken vanwege onrechtmatig gebruik. Omdat ze niet genoeg geld bij zich heeft, weigert hij haar de toegang tot het bad. ’s Middags komt de moeder van het meisje en die zegt dat ze het kinderachtig vindt dat haar kind is weggestuurd. Zij is 14 dagen bij een bepaalde familie en heeft haar dochter de kaart van die familie gegeven. De moeder wil de ingenomen kaart terug, maar Groenenwegen zegt tegen haar, dat hij de kaart naar het gemeentehuis zal sturen. Groenenwegen wordt door de moeder bij het verlaten van de kassa ’onheus behandeld’.

1961

Voor de verkoop van ijs (Meesters) en frisdrank (Van Buul) worden twee staanplaatsen verpacht, met voor beiden een huursom van ƒ 100,- per jaar.

Een verdrinkingsongeval

Op zondag 25 juni heeft zich een verdrinkingsongeval voorgedaan in het zwembad. Een 17 jarige jongen, afkomstig uit Rotterdam, wordt rond vier uur vermist. Ook na lang zoeken wordt hij niet gevonden. Omdat zijn kleding er nog is, kan hij het bad nog niet hebben verlaten. Rond half zes wordt hij alsnog gevonden in de buurt van de duiktoren. Er is nog kunstmatige ademhaling toegepast onder leiding van dr. Van Benthem, helaas zonder resultaat.

Het aantal betalende bezoekers bedraagt 16.599. Verkochte gezinsabonnementen 77, tienbadenkaarten 1.131 en 79 tienbadenkaarten voor zwemlessen.

1962 en 1963

In 1962 worden de tarieven aangepast. Het bad is verbeterd en de laatste twee jaar leverde het bad een tekort op van resp. ƒ 18.000,- en ƒ 17.000,-.

In augustus breekt een meisje uit Oudheusden tijdens het spelen op het zwembad haar bovenbeen en ze moet voor behandeling naar het ziekenhuis.

Kleuterbad

In 1963 wordt voor verbetering van het bad ca ƒ 31.000,- uitgetrokken, bestemd voor de aanleg van een rijwielstalling en parkeerruimte, het maken van een afzonderlijk kleuterbad van 50 x 4 meter voor ƒ 20.500, en de beplanting van de noordelijke dijkglooing van de Meerdijk voor ƒ 8.000,- (enkele jaren geleden is deze beplanting weer voor een deel weggehaald).

In 1963 wordt, net als in vorige jaren, toestemming gegeven voor gratis gebruik van het bad door leerlingen van Mariënkroon, de Levensschool en de Land- en tuinbouwschool.

In de raadsvergadering worden de tarieven opnieuw bijgesteld. Voor de zon- en feestdagen wordt het tarief ƒ 0,50 voor personen van beneden de 16 jaar en van boven de 16 jaar ƒ 1,00. Op voorstel van B & W wordt aan de naam Peperstraat in Nieuwkuijk een meer ’passende’ naam gegeven. Men wil de naam wijzigen in Badweg, om daarmee te kennen te geven dat deze weg voert naar het natuurbad.

1965

Er wordt een waterzuiveringsinstallatie aangelegd voor het kleuterbad. Ook wordt een nieuwe zonneweide in gebruik genomen. Totale kosten ƒ 15.300,-.

De tarieven voor de gezins- (van ƒ 20,- naar ƒ 24,-) en persoonlijke abonnementen (van ƒ 10,- naar ƒ12,-) worden verhoogd.

In augustus worden de zwemexamens voor het diploma A afgenomen, van de 48 kandidaten slagen er 47.

1967

In 1967 worden een aantal bezuinigingen ingevoerd. Buiten de vakantieperiode is het bad ’s middags open van 13.00 uur tot 18.30 uur. ‘s Morgens is het bad open voor schoolzwemmen. Op zaterdag is het bad open van 10.00 tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur. Tijdens de vakantieperiode van 10.00 tot 19.30 uur. Door deze wijzigingen kan de hulpbadmeester vervallen. De badmeester en de kassier maken minder overuren. Het toezicht op de fietsenstalling vervalt.

In mei is het mooi weer en op 28 mei bedraagt volgens het verslag van de badmeester het aantal bezoekers op die dag 1600. In juli is het heel mooi weer en op 5 dagen is het aantal bezoekers per dag ca. 2.500. Door het warme weer daalt het waterpeil (ca 1 meter) en daarom moet de 3 meter springplank en enkele dagen later de glijbaan verwijderd worden. De baldadigheid neemt steeds verder toe. De vuilnisemmers (11 stuks) werden in het water teruggevonden. Voorgesteld wordt om het bad na sluitingstijd door aan te brengen poorten af te sluiten. In augustus was de overlast het grootst; aanduidingsborden werden gesloopt, bovenkant zitbank werd gesloopt en het huisje voor reddingsgordels werd totaal vernield. Bij de rijwielstalling was het vandalisme het grootst. Ventielen werden losgedraaid en weggegooid en er werden een 25-tal fietsen gestolen. Ook werden er verkeerde fietsen meegenomen als men zijn eigen fiets niet kon vinden.

De gewijzigde openingstijden werden door iedereen van harte toegejuicht.

1968 en 1969

In 1968 worden o.a. een uitkijktoren, een geluidsinstallatie, een EHBO-ruimte en een verkoopruimte aangeschaft.

De badmeester schrijft in zijn verslag over 1969, dat het in mei en juni over het algemeen onstabiel weer was. In juli werd het zelfs warm. Hierdoor zakte het waterpeil en het wier is zeer snel gaan groeien. De zwemmers vinden dit niet fijn. Na half augustus werd het zo koud, dat de zwemexamens moesten worden afgelast. In september was het gelukkig normaal weer. Het totaal aantal bezoekers bedroeg in 1969 ca. 80.000.

1970 en 1971

In 1970 worden o.a. een filterinstallatie voor het kleuterbad en twee springplanken aangeschaft. Het jaar daarop o.a. 5 zitbanken en er wordt een tegelpad aangelegd vanaf de garderobe naar het kleuterbad.

Bert Meijs

bmeijs@planet.nl