In deze rubriek vertelt Jules Faber over planten, struiken en bomen die in Nederland te vinden zijn. Met name hun benaming, de eetbaarheid en de geneeskundige aspecten komen aan bod.

Wat is dat voor een plantje met blauwe bloemen die kordaat de grassprietjes wegduwt en net onder het mes van de maaimachine blijft? Dat is de ereprijs, die al vroeg in het voorjaar zijn bloemhoofdje boven de grond steekt. Vooral de grote ereprijs is al vroeg in het voorjaar aanwezig. Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de middeleeuwen winnaars van grote toernooien een gevlochten krans van ereprijs kregen. Er is nog een andere verklaring. Een Frankische koning had al vele jaren last van huiduitslag. Na een tip van een jager, die dit plantje medicinaal gebruikte, genas hij van de huiduitslag en het plantje kreeg de naam ereprijs van de koning.

De plant is in 1850 in Nederland ingevoerd en komt uit West Azië. Het is een eenjarige plant en zijn bloemen zijn hemelsblauw. We kunnen deze plant het hele jaar door vinden. Bij gunstig weer kan de grote ereprijs namelijk steeds weer opnieuw kiemen, waarna hij weer gaat bloeien.

Niet alleen de volksgeneeskunde maar ook de homeopathie maakt gebruik van de ereprijs. Thee getrokken van de ereprijs kun je gebruiken bij hoest en verkoudheid, ontstekingen van keel en mond en voor maag en diarree klachten. Uitwendig kun je de thee als kompres inzetten bij slecht helende wonden. Het is een smakelijke thee die je ook, zo af en toe als vervanger voor echte thee kunt gebruiken.

Jules Faber