Vervolg 1973/74
In juli wordt op het zwembad een versterker met microfoon gestolen
Het water wordt 9x gecontroleerd, alle uitgebrachte rapporten zijn gunstig. Bij het kleuterbad zijn er problemen met het filtersysteem. Dat wordt veroorzaakt door verstoppingen van de toevoerleiding, omdat er te veel scherpe bochten in de toevoerleiding zitten. De duikinstallatie is versleten, onderzocht moet worden of herstel mogelijk is of dat er een nieuwe installatie moet komen. Mede door het mooie weer in juni en augustus is het aantal bezoekers hoger dan in 1972. Aantal bezoekers in 1973 56.998 en in 1974 vanwege het slechte weer 36.517
Overigens is gebleken dat het aantrekken van mannelijk personeel, maar ook van vrouwelijk personeel, steeds weer op moeilijkheden stuit.
Er wordt een apparaat ontwikkeld, waarmee het verwijderen van het wier effectiever kan gebeuren.
1975 en 1976
Aantal bezoekers in 1975 is 47.385.
In 1976 wordt de schuilhut hersteld en verplaatst en er wordt door de gemeente een overdekt zwembad in Vlijmen gebouwd.
Omdat verwacht wordt dat het overdekte zwembad in oktober in gebruik zal worden genomen, wordt bij de personeelsbezetting van het natuurbad hier al rekening mee gehouden. Badmeester De Graaf is veel tijd kwijt met de bouw van het overdekte zwembad. Omdat hij daarom geen tijd heeft voor instructie wordt een assistent instructeur aangesteld. Eind 1976 wordt het overdekte zwembad ’die Heygrave’ in Vlijmen feestelijk geopend.
1977
Gratis openstelling
In maart wordt door de dienst Gemeentewerken vastgesteld, dat na iedere winterperiode er telkens weer veel reparaties verricht moeten worden om het bad weer in een acceptabele staat te brengen.
De toegang tot het bad is voortaan gratis, met een bescheiden toezicht. Het bad wordt dagelijks opengesteld van 11.00 tot 19.00 uur (tijdens de vakantie vanaf 9.00 uur), op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zon- en feestdagen 12.00 tot 18.00 uur.
De badmeester meldt dat hij op donderdag 14 juli om ca. 18.00 uur op de loopbrug stond. Een jongen staat met zijn kleren aan op de duikplank, waar zijn rubberboot onder ligt. Hij heeft de jongen al meerdere malen gewaarschuwd het water te verlaten met zijn boot. Omdat hij niet reageert, is de badmeester het water ingegaan om hem te gaan halen. Plotseling grijpt iemand hem bij zijn haren en wordt er met een gebalde vuist op zijn jukbeen geslagen en de badmeester wordt na een woordenwisseling met een roeispaan op zijn rug geslagen. Het blijkt een broer van de jongen te zijn. De politie heeft een proces verbaal wegens mishandeling opgemaakt.
Klacht Meesters
Meesters, de pachter van de verkoop van ijs en snoep op het bad, dient een klacht in bij B & W. Hij verkoopt het ijs vanuit een verkoopruimte, die door de gemeente is beveiligd met luiken. Door wisseling van personeel is hij in de problemen gekomen als hij het overschot van ijs terug wil gaan halen. Het personeel had de stroom al uitgeschakeld en daardoor is zijn hele voorraad gesmolten. Het gesmolten ijs heeft een waarde van 350 gulden. Hij hoopt nu op een tegemoetkoming, door het slechte weer waren de opbrengsten al zeer slecht. De gemeente bericht hem dat hij al jarenlang op de hoogte is van de gebruikelijke procedures en hij had tijdig moeten melden, dat de stroom nog niet afgesloten mocht worden. Men ziet daarom geen redenen om hem financieel tegemoet te komen.
1978 en 1979
Het bad wordt vanaf 12 mei gratis opengesteld. ’s Morgens is er geen toezicht en ’s middags van 13.00 tot 20.00 uur beperkt toezicht, behoudens bij slecht weer. Op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur met beperkt toezicht, behoudens bij slecht weer. De gemeente stelt zich niet aansprakelijk voor verdrinking en ongelukken.
De duiktoren wordt verwijderd en de speeltoestellen worden niet meer opgebouwd in verband met de veiligheid.
De politieke partij ’de Vaan’ meldt het college van B & W, dat sinds de beslissing geen entree meer te heffen voor het bad ze veel klachten krijgen over glas op de weide en in het water. Door gebrek aan toezicht is de wiel eveneens vervuild. Ook verblijven er jongeren na sluitingstijd. Het college schrijft als antwoord, dat er beperkt toezicht is en men probeert vervuiling e.d. tegen te gaan.
Vanaf 12 juli worden de poorten, vanwege vandalisme, weer aangebracht. De poort wordt om 8.00 uur ’s morgens geopend en ’s avonds om 20.00 uur gesloten, in het weekend wordt de poort om 18.00 uur gesloten. Bij slecht weer blijft de poort dicht.
Gemeentewerken meldt in 1979 dat het herstel van het bad vanwege vernielingen, die erger zijn dan ooit, bijna ƒ 27.000,- gaat kosten.
1981
Begin 1981 meldt de dienst Gemeentewerken, dat het onderhoud en herstel van de accommodatie handen vol geld kost en dat dit telkens weer door vernielzucht voor niets is geweest. Men stelt voor nagenoeg alle gebouwen, uitgezonderd het zuidelijke gebouwtje, dat in gebruik is door een hondenclub, te slopen. In de zomermaanden wordt vanaf 11 juli t/m 23 augustus orde-toezicht gehouden door een werkstudent.
Het einde van het natuurbad te Nieuwkuijk
In 1983 besluit het gemeentebestuur, vanwege bezuinigingsoverwegingen, geen toezicht meer te houden gedurende de schoolvakanties. Wel wordt het afval e.d. op de ligweide regelmatig verwijderd. De Nieuwkuijkse Wiel blijft nog wel open maar hiermee eindigt wel de status van zwembad.
Hierdoor wordt de belangstelling voor het bad steeds minder, ook al omdat er meer alternatieven voor het bad, o.a. Engelermeer en het Run, zijn gekomen. Hiermee sterft het natuurbad een stille dood.
Bert Meijs
bmeijs@planet.nl