We lachen wat af op een dag, je hoeft maar iemand tegen te komen die naar je glimlacht en je glimlacht automatisch terug. Zeer zeker als je baby voor het eerst naar je lacht met een grote brede lach, dan verschijnt er meteen een glimlach op je wangen.
Zonder dat we het zelf beseffen laten we onze kraaienpoten regelmatig zien aan de buitenwereld. Over het algemeen ga je automatisch lachen, om zo je goede bedoelingen te laten zien. Lachen is een soort duizenddingendoekje, blijkt uit het onderzoek van Hoogleraar Provine. We lachen om de baas te vleien en we lachen om een onzinnige opmerking van een collega. Toch kun je deze ’sociale’ lach niet zomaar afdoen, als slijmerig, of als bewust manipuleren. Vaak lach je omdat je wat onzeker bent en het is ook een manier om je te verontschuldigen.
Inmiddels weten we dat lachen gezond is, pijnstillend werkt, de bloeddruk verlaagt en het lichaam maakt minder stresshormonen aan als je lacht. Zelfs een geforceerde glimlach, als je in een slechte stemming bent zorgt voor een aanzienlijke verbetering van je humeur. Daarnaast verbrand je ook nog eens 25% meer calorieën dan wanneer je niet lacht.
Het is wel opvallend hoe verschillend een lach kan zijn, soms lijkt het op geknor van een varken, gekwaak van een kikker of het geluid van een chimpansee.
Over het algemeen maken vrouwen hogere lachgeluiden dan mannen. Volgens het onderzoek lach je ook veel als je in gezelschap bent. Mannen lachen het meest, als ze hun gesprekspartner goed kennen. Dat is een beetje te vergelijken met wanneer je allen naar een ’komisch’ T.V. programma zit te kijken en regelmatig dubbel ligt van het lachen.
Overigens, weet u het verschil tussen een echte lach en een valse lach? Een echte lach duurt over het algemeen korter, dan een valse lach. Ze kunnen soms hetzelfde klinken, maar de lachlijnen die vanaf je neusvleugels richting je mond gaan, zijn duidelijker zichtbaar bij een echte lach.
Jules Faber