Het oude slagenlandschap heeft een grote cultuurhistorische waarde. Slagen zijn lange, smalle graslanden, gescheiden door sloten en omzoomd door elzenheggen. Door de overgang van hogere zandgronden naar lager gelegen klei op de ’Naad van Brabant’ komt hier veel kwelwater naar boven en dit zorgt samen met de verschillende bodemtypen voor een zeer bijzondere plantengroei en een rijk vogel- en dierenleven. Op zondag 9 juli kunt u met de natuurgidsen van IVN Mark & Donge op pad door het slagenlandschap van het Labbegat.
In de afgelopen eeuw zijn de natuurwaarden grotendeels verloren gegaan, door vermesting, verdroging en vervuiling. Na een ruilverkaveling in de jaren ’90 is Staatsbosbeheer begonnen met het natuurherstel en met succes: de flora en fauna van de natte, venige schraalgraslanden herstelt zich boven verwachting. Door land niet te bemesten maar wel te maaien, ontstaat na jaren een bijzondere vegetatie, de zogenaamde blauwgraslanden. Deze vegetatie wordt zo genoemd omdat vele planten een blauwgroene kleur hebben. Deze natuur moet je beleven!
Het Labbegat is toegankelijk gemaakt door aanleg van een laarzenpad. In regenachtige periodes zijn laarzen nodig, maar in droge tijden volstaan stevige, waterdichte wandelschoenen.
De wandeling start om 13:30 uur en duurt anderhalf tot twee uur. Als u mee wilt wandelen, kunt u tot op de dag van de wandeling inschrijven via onze website. U ontvangt daarna een bevestiging via e-mail met daarin de startlocatie. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u vinden op www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten