De sfeer van Heusden Vesting werkt als een magneet op mensen met levenslust. Dick Schreinders (1970) is er daar een van. Zijn levensmix van muziek, beeldende kunst en schrijven versterken elkaar. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boekwerk ‘Tao van Dit’. In zijn leven laat hij zich inspireren door het taoïsme. Dit is een Chinese mystieke, filosofische en religieuze stroming. Hierbij is het van belang om evenwicht in je leven te vinden.

Tekst: Hans van den Eeden

Dick Schreinders is een telg uit een kunstschilders familie. Hij groeide boven de galerie van zijn ouders in Beekbergen op. Hij kreeg op jonge leeftijd les van zijn grootvader en zijn vader Dick sr. Op zijn veertiende verhuisde hij naar Spanje. De natuur van de Marina Alta spoorde hem aan om zich verder te ontwikkelen als een impressionistisch abstract landschapschilder. Daarnaast studeerde hij klassiek gitaar aan het ‘Concervatorio Tenor Cortis’. Terug in Nederland ontwikkelde hij zich snel en exposeerde hij bij diverse galerieën. Inmiddels vindt zijn werk ook een weg naar verzamelaars en liefhebbers. Hij houdt atelier in het voormalige atelier van beeldhouwer Jan Simonis. De monumentale tuin is regelmatig de achtergrond voor zijn schilderijen tijdens open atelierdagen en presentaties.

Achtbaan

Het leven lijkt voor Dick op een achtbaan. Ondanks ravijnen en valkuilen zoekt hij de kant van het positivisme op. Deze levenshouding wordt in zijn poëtische en filosofische teksten in zijn boekje ‘Tao van Dit’ bevestigd. Deze uitgave is een reflex op zijn gedachten. “Deze gedachten komen vaak spontaan op. Soms loop ik vanuit mijn atelier via de Pompstraat naar de wallen. Dan ga ik heerlijk vrij in het gras liggen, kijk naar de lucht en sluit mijn ogen. Mijn gedachten en teksten heb ik in mijn boekje verwerkt”. Naast het maken van teksten en gedichten speelt Dick graag op zijn Spaanse gitaar. Regelmatig zingt hij ook gedichten van de Spaanse dichter en zanger Federico Garcia Lorca (1898-1936). De oriëntatie op Lorca vindt haar basis doordat hij van zijn veertiende tot zijn twintigste jaar in Benimeli, een bergdorpje in de provincie Alicante, woonde. In Spanje raakte hij bevlogen van de Spaanse gitaarmuziek en zang. Een opleiding Spaanse klassieke gitaar muziek aan het Conservatorium in Spanje was het gevolg.

Schaapsherder

“Mijn liedjes vinden hun oorsprong in observaties en ontmoetingen met wijze mensen. Ik denk hierbij aan de schaapherder Miguel Paco, de straatfilosoof uit Denia, Spanje. Voorbeelden van zijn liedjes zijn: Nu het leven is ontwaakt, De Dromer, Het is een achtbaan. Bijzonder is het lied ’Dans met mij mijn kleintje’, dat hij samen met zijn dochtertje Loen maakte. Hierbij vormde een tochtje vanuit haar school in Engelen via Bokhoven, het Herptse veer, de speeltuin in Nederhemert en terug naar Heusden de inspiratiebron.

Net als veel andere mensen moet hij soms tegen de stroom in roeien. “Uiteraard ben ik me bewust van de rafelranden van het leven. Daarom ben ik permanent op zoek naar een oer verlangen vol harmonie en zachtheid. Mijn teksten, muziek, maar ook mijn schilderijen vormen mijn uitlaatklep en geven me intieme geborgenheid.” Schreinders vertelt, dat zijn liederen een mix zijn van observaties en associaties, maar ook autobiografisch zijn. Zijn kleurrijke olieverfschilderijen vormen soms een tegendraads spiegelbeeld van zijn gemoedstoestand.

Lichte kleuren als tegenwicht

“Als mijn dag niet meezit gebruik ik bewust als tegenwicht lichte kleuren. Een schilderij ontstaat spontaan en ik laat me hierbij inspireren door de natuur. Het gaat mij niet om carrière te maken of beroemd te worden. Ik pluk de dag en leef iedere dag alsof het de laatste is.” Voor inspiratie verblijft de Heusdenaar graag in refugio’s ofwel in twee herdershuisjes in de bergen van Spanje aan de Middellandse zee. Dit om er intens te zijn, te mediteren en te schilderen. “Wie daar behoefte aan heeft wil ik graag deze ervaringen delen. Onthaasting, rust en inspiratie zijn daarbij sleutelwoorden. Het terrein ligt prachtig omsloten door de vrije natuur. Voor de communicatie helpt het dat ik vloeiend Spaans spreek en lees.”

In het nieuwe seizoen wil Dick graag in Heusden, bijvoorbeeld in het Gouverneurshuis, optreden. Dick Schreinders presenteert zich ook bij de Kunstbiënnale, die in het weekend van 9 en 10 september, tevens de Monumentendagen in Heusden, wordt gehouden. “Naar deze bijzondere Heusdense kunstmanifestatie kijk ik opnieuw uit. Het is mooi, dat in de vesting veel kunstenaars vanuit verschillende disciplines en generaties actief zijn. Kunst en cultuur horen bij Heusden Vesting.”