“Als kerk moeten en willen we dichtbij en naast mensen staan. Als predikant wil ik luisteren, niet oordelen, maar bemoedigen en verbinden.” Dit is de opvatting van de nieuwe predikant Ds. Jilles de Klerk (1964) van de Protestantse Gemeente in Heusden.
Tekst: Hans van den Eeden
De Klerk groeide op in Woerden en studeerde theologie in Utrecht en Leiden. Na zijn eerste gemeente te Warmond werkte hij zes jaar in Indonesië als docent Oude Testament. In 2010 werd hij predikant voor de Kievietkerk in Wassenaar. Door samenvoeging van drie kerken in 2018 werd hij predikant voor de gehele Protestantse gemeente Wassenaar. Hij volgt Ds. Frans Willem Verbaas op, die in 2022 naar Friesland verhuisde. Op 18 juni deed De Klerk in een overvolle Catharijnekerk zijn intrede als predikant. Samen met zijn echtgenote, Corrie van de Ven, cultureel antropologe, laat hij zich graag verrassen wat de vesting en de regio te bieden hebben. Hun drie kinderen in de leeftijd van 20, 23 en 28 jaar wonen elders. Hij is zich ervan bewust, dat hij predikant wordt van een regiokerk. Ruim zestig procent van de kerkgangers komt vanuit ‘de overkant’: het Land van Heusden en Altena. Door de sluiting van de Sint Catharinakerk en de Gereformeerde kerk in Heusden voelen kerkgangers zich in de Heusdense Protestantse gemeente welkom en thuis.
Indonesië
De Klerk vertelt, dat de zesjarige periode als docent Oude Testament aan de Theologische Hogeschool op het eiland Sulawesi (Indonesië), grote invloed heeft gehad. “Wij woonden tussen vijf moskeeën en werden uitgenodigd voor islamitische feesten. De omgangsvormen tussen de verschillende religies was overwegend respectvol. Aan de Theologische Hogeschool verzorgde ik hoor- en werkcolleges. De studenten kwamen van verschillende eilanden (Sumatra, Timor, Molukken e.a.) met diverse culturele achtergronden. In Indonesië ligt de religieuze en culturele diversiteit op straat.”
Gedreven vertelt De Klerk, dat Het Oude Testament rauwe verhalen kent en normen die ons soms hard overkomen. In de verhalen spelen dikwijls macht en machtsmisbruik, jaloezie en tegengestelde belangen een rol. De verhalen over de koningen gaan over de vraag wie en wat een ware leider is. Er zijn wijze leiders, maar ook populistische leider. Een voorbeeld is de spanning tussen het volk en wat dat wil en Mozes die het volk moet leiden. Het Oude Testament stimuleert ons zo na te denken over de spanning tussen wat het volk wil en wat een leider doet. Het zijn mooie maar ook rauwe verhalen.
Humor
“Ik zie het als mijn taak om als predikant vanuit het verleden een relatie tot het heden te leggen. En om de dialoog hierover aan te gaan.” Voor hem is vanzelfsprekend ook het Nieuwe Testament een belangrijke inspiratiebron. Als predikant zit het in zijn DNA om zijn wekelijkse preek goed voor te bereiden. “Het is mijn opdracht om mensen stof tot nadenken mee te geven.” Hij vertelt, dat hij binnen de Protestantse gemeenschap respectvol met de diversiteit van geloofsbeleving wil omgaan.
De nieuwe predikant heeft passies en hobby’s. Zo is hij een redelijk fanatieke AJAX-fan. “Ik ben me er wel van bewust, dat in het Brabantse land er meer passie voor PSV en clubs als RKC, Willem II en FC Den Bosch leeft.” Verder leest hij graag moderne romans en boeken over geschiedenis en cultuur. Ook houdt hij van cabaret, waarbij Herman Finkers een van zijn idolen is. Voorstellingen van Fons Jansen (1925-1991) met ‘De Lachende Kerk’ zitten in zijn geheugen. Dat geldt ook voor de droge humor van Godfried Bomans (1913-1971), over wie hij onlangs een lezing hield. “Humor is goed voor de geest en het werkt relativerend.”
‘Het zingend hart’
De nieuwe predikant wandelt graag. Zo deed hij zijn wandelschoenen aan voor het Kustpad en delen van het Pieterpad. Ook volgt hij met belangstelling de Tour de France. Hij zingt in het koor ‘Het Zingend Hart’ uit Leiden. Iedere uitvoering heeft een theatraal karakter. In het Rembrandtjaar beeldde het koor schilderijen van de meester uit. Dit jaar doet hij mee in een theatrale en muzikale voorstelling over het echtpaar Van Marken, dat de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek (Gist Brocades) in Delft stichtte. Hun sociale voortrekkersrol aan het begin van de 20ste eeuw in Nederland komt in de voorstelling in zang en spel breed naar voren.
Dat Ds. Jilles de Klerk met zijn echtgenote van harte welkom is bleek al tijdens de kennismakingsavond in maart. Als slot zongen de kerkgangers gedreven, op de wijs van ‘Het Kleine Café aan de Haven’ van Pierre Kartner, een welkomstlied. ‘In de stad met de kerk in het midden klinkt er een klok met een bronzen geluid. Iedereen mag op zondag naar binnen, want de kerk sluit niemand uit’, aldus de tekst.