Heusden-vesting maakt zich op voor een kunstroute die op zaterdag 9 en zondag 10 september wordt gehouden. Ruim twintig kunstenaars presenteren zich ‘vol verve‘ in hun ateliers in monumentenpanden aan het publiek. De biënnale ‘Kunst in Monumenten” wordt tussen 11.00-17.00 uur gehouden.
Tekst: Hans van den Eeden
Wie door Heusden wandelt ‘voelt’ de dynamiek van de mix van kunst, cultuur en de fraaie monumenten. Tijdens het Monumentenweekend wordt de bezoeker uitgenodigd om achter de gevels in de ateliers een kijkje te nemen. De start vanaf het Gouverneurshuis, Putterstraat 14, is een goede optie. De gevelsteen uit 1597 verwijst naar een bijzonder verleden. Het pand werd door Gouverneur Baron van Friesheim (1642-1733) bewoond. In de tuin van het Gouverneurshuis zijn grote kleurrijke en vrolijke beelden van Clemens Briels te bewonderen.
In het Bedeelhuisje, het kleinste rijksmonument van Nederland, presenteert kunstschilder en meubelmaker Monique Brands met het thema ‘De Natuur roept’ haar creaties.
Demerrondeel
Vanuit de tuin is de toren ‘Demerrondeel’, Demer 30b, goed zichtbaar en via een poortje goed te bereiken. Het Demerrondeel werd in 1985 op de oude grondvesten uit 1300 herbouwd. De Demer verwijst naar de voormalige stadsgracht. In de ateliertoren zijn creaties van glaskunstenaar Josée Bastiaenen te bewonderen. Terug naar de tuin van het Gouverneurshuis en dan de hoofdpoort door.
Rechts is het atelier van kunstenares Mees Douglas, Putterstraat 18 via de achterzijde te bereiken. Via een weggetje langs het pand Putterstraat 20 is het aangegeven. Dit woonhuis met atelier is in 1979 volgens de 17de eeuwse ‘kaart van Blaeu’ in stijl ‘teruggerestaureerd’. De bijzondere uitingsvormen van Mees Douglas, met Schotse roots, zijn keramiek, olieverf, aquarel en kunstenaarsboeken. Ook wordt aandacht besteed aan cultuurhistorie. Hierbij staat Koning Lodewijk Napoleon, die in 1809 een bezoek aan Heusden heeft gebracht, centraal.
Tuinpoort
Vanaf het atelier van Mees Douglas is de werkplaats van beeldhouwer Bernadette Beekmans, Pelsestraat 1, via haar tuinpoort aan de Putterstraat te bereiken. Met groot vakmanschap is zij in staat om fraaie beelden, geinspireerd door de natuur, te creëren.
Aan Putterstraat nummer 32 is in de Lutherse kerk illustratief werk van Sjoerd Weening en Linda Tabak (van SODA) te bewonderen.
Op het adres Putterstraat 41 presenteert Jannig Leddy Greijdanus onder andere haar keramische beelden. De muziekgroep The Dutch Ukuladies ondersteunen haar presentatie.
Werk van ontwerper en kunstenaar Chris van den Elzen is op het adres Nieuwstraat 1 te bewonderen. In zijn werk spelen natuur, rust en puurheid een rol. Voor de Stadspomp op de Vismarkt ligt het atelier van de kunstschilder Adry Deekens-Van Gorp. Tulpenschilderijen is het beeldmerk voor Adry. De Vismarkt herinnert overigens aan 1357 toen Graaf Willem aan Heusden het recht verleende om een Vismarkt te houden.
Pandora
In het voormalige stadhuis presenteert Kunstenaarssgroep Pandora haar werk. Op zondag 10 september verzorgen om 14.00 uur dansers van Studio Max op het Stadhuisplein een voorstelling. Kunstenaar Monique Priem exposeert op het adres Burchtstraat 3a haar inspirende beelden en Ellen te Brake exposeert onder andere haar bijzondere edelstenen op het adres Demer 42.
Over de brug van de Demer: op het adres Sterrestraat 1 zijn schilderijen van Len van de Wouw-Holthuis te zien. De ‘kracht van vrouwen’ vormt onder andere haar inspiratiebron.bDat schilderen en tekenen van mensen, figuren en groepen bij Olga Bos past blijkt bij het bezoek aan Sterrestraat 7.
Vrouw en liefde
Dick Schreinders is in zijn atelier aan de Oudheusdensestraat 25 present. Daar vertelt hij met passie over zijn inspiraties. In het pand Wittebroodstraat 8 is de bezoeker van harte welkom. Schilder Marianne Buijs-Preijde laat zich bij haar werk met de thema’s ‘de vrouw’, de ‘liefde’ en ‘de dood’ inspireren. Op het adres Wittebroodstraat 11 is fotografisch werk van Annet van Esch te bewonderen. Paarden, stillevens en reizen vormen voor haar een inspiratiebron.
Een bezoek aan het pand ‘Huis Belaerts’ van Stichting Hendrick de Keyser, Putterstraat 2, is een aanrader. In dit monumentenpand vertelt kunstenaar Macha Leyten over haar ambities. Daarna komt het Gouverneurshuis - de start en einde van de wandeling - weer in zicht.
Vanaf 1990 staan monumenten en kunst in Heusden tijdens de Nationale Monumentendag via een kunstroute centraal. In dat jaar namen dertig Heusdense kunstenaars hieraan deel. Velen van hen zijn verhuisd of overleden. Slechts een van de voormalige deelnemers, Mees Douglas, neemt aan de activiteit in 2023 deel. Stichting KunstVesting Heusden de organisator van deze spraakmakende kunstbiënnale.