De predicaten ‘Koninklijk’ en ‘Hofleverancier’ zijn door Lodewijk Napoleon Bonaparte , Koning van Holland, in 1806 ingevoerd. Anno 2023 kan het predicaat ‘Koninklijk’ door koning Willem-Alexander worden toegekend aan grote ondernemingen, verenigingen, stichtingen en instellingen. Het predicaat ‘Hofleverancier’ kan worden toegekend aan familiebedrijven die tenminste 100 jaar onder dezelfde naam actief zijn. De Koninklijke Erepenning is in 1965 door koningin Juliana ingesteld en is een onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan.
Bouwbedrijf De Bonth van Hulten
Sinds 1992 mag De Bonth van Hulten zich hofleverancier noemen. In 1892 startte Jan de Bonth zijn timmer- en aannemersbedrijf De Bonth. De huidige bouwonderneming is specialist in restauratie, renovatie, herbestemming en specialistische nieuwbouw. In het bijzijn van burgemeester Willemijn van Hees en voormalig directeur Caspar de Bonth, werd het predicaat ‘Hofleverancier’ op 4 maart 2017 opnieuw overhandigd aan de 4e generatie: Alexander de Bonth en Hugo Bijnen. Het bedrijf is vanaf 1906 gevestigd aan de Nieuwkuijksestraat 43-45 en is sinds 1995 een onderdeel van bouwconcern VolkerWessels in Rijssen.
Walter Verhoeven Loodgieters- en Leidekkersbedrijf BV
Sinds 2005 mag het bedrijf zich, bij haar 125-jarig bestaan, hofleverancier noemen. Walter Verhoeven BV is in 1880 als familiebedrijf opgericht. Na meerdere bezoeken van diverse commissies was de toekenning geslaagd, waarop de huidige eigenaren bijzonder trots zijn. Thom en Wim Verhoeven van de vierde generatie vormen in 2023 de directie. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist op het toepassen van de loodgieter materialen koper, lood en zink en op het gebied van natuursteenleien. Het bedrijf is nog altijd gevestigd op Nieuwkuijksestraat 103.
J.M. van Delft & Zn.
In 2007 werd bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf het predicaat hofleverancier toegekend. Het is in 1907 opgericht door Johannes Martinus van Delft, aan de Grotestraat in Drunen, eerst op nummer 59-61 en later op nummer 50. ‘Jantje’ van Delft had hier een dorpssmederij en zijn vrouw een winkel. Op nummer 50 werd een werkplaats, kantoor en fabriek gebouwd en specialiseerde het bedrijf zich in stalen en aluminium ramen, deuren en gevels. In 1991 verhuisde het bedrijf naar het bedrijventerrein Groenewoud waar het een snelle groei realiseerde. Sander van Delft is in 2023 de directeur-eigenaar en behoort tot de vierde generatie.
Van Stokkum Seatings BV
In 2017 werd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan het predicaat hofleverancier toegekend. In 1892 is het bedrijf opgericht door de Vlijmense dorpstimmerman Piet van Stokkum. Hij had zijn timmerfabriek op de hoek Meliestraat-Molenstraat. Het bedrijf specialiseerde zich in de vervaardiging en verhuur van opklapbare tafels en stoelen. Sinds 2009 wordt de directie gevormd door Robert en Carlo van Stokkum, de achterkleinzonen van de oprichter. Anno 2023 is het bedrijf nu met haar tribunes en podia een vooraanstaand internationaal opererend verhuurbedrijf in de evenementenbranche en aanwezig op de meest grote evenementen waaronder de F1 in Zandvoort en nationaal & internationaal voor talrijke sportevenementen,musicals, concerten en festivals.
Boelen Metaalbewerking BV
Dorus Boelen begon op 21 juni 1919 een dorpssmederij in Haarsteeg aan de Mr. Prinsenstraat. In 2019 kreeg het bedrijf het predicaat hofleverancier. Vooral de boeren met hun landbouwwerktuigen en paarden waren er kind aan huis. De smidse aan huis moest noodgedwongen de bakens verzetten en werd meer en meer constructiebedrijf voor de bouw en de industrie. Eind 1998 namen kleinzonen Eric en Jos de zaak over en in 2005 besloten ze te verhuizen naar industrieterrein Het Hoog. Waar andere metaalbedrijven zich gingen specialiseren in de productie van grote aantallen en seriewerk, koos Boelen voor unieke, eenmalige opdrachten.
Van Delft Groep BV
Bij het 125-jarig bestaan in 2020 werd het predicaat hofleverancier toegekend. In 1895 sloeg Peerke van Delft met een eerste slag van de hamer op het aambeeld en begon als hoefsmid in zijn dorpssmederij aan de Grotestraat 75 in Drunen. In 1946 verhuisde zoon Tiny het bedrijf met een smederij en een winkel naar de overzijde. In 1960 werd een bedrijf opgestart dat aluminium kassen bouwde voor de tuinbouw. In 1970 verhuisde het bedrijf naar de Schoolstraat 11 en begon er met aluminium ramen en deuren, alsook met verwarming en loodgieterwerk. In 2005 verhuisde het bedrijf naar industrieterrein Het Hoog en specialiseerde zich als totaalinstallateur. Het predicaat werd aan Marc en Ad van Delft uitgereikt. Zij zijn de vierde generatie van het familiebedrijf, die sinds 1999 aan het roer staat.
Royal Sanders
Het bedrijf werd in 1851 te Leiden opgericht als zeepziederij door apotheker N.J. Sanders als ’Sanders & Co. NV’. In 1866 diende hij een aanvrage in voor ‘Koninklijke Stoomzeepfabriek Sanders en Co’. De naam werd sindsdien gevoerd, maar er was nooit een vergunning gegeven. In 1889 vroeg A.P.W. Sanders de titel Koninklijk te mogen gebruiken voor de nieuwe Eau de Colognefabriek, maar dit werd afgekeurd. Na vele verzoeken kwam er pas in 1952 toestemming om het ‘Koninklijk’ te mogen gebruiken. De productie van Sanders verhuisde in 1966 naar industriepark Vliedberg 12 in Vlijmen. In 2002 verhuisde ook de directie van het cosmeticabedrijf naar Vlijmen, waar het 400 werknemers heeft. Merknamen die door het bedrijf worden gevoerd zijn: Fresh-Up, Melkmeisje, Odorex, Proset, Sanicur en Van Gils Parfums. Ook produceert men voor derden, zoals voor de drogisterijketen Kruidvat. Sinds april 2018 is het eigendom van het huidige management en de Engelse investeerder 3i Group.
Koninklijke Harmonie ’St. Cecilia’
Tijdens een galaconcert op 28 april 1957 werd door Vlijmens burgemeester J. van Hout aan de Haarsteegse harmonie het predicaat ‘Koninklijk’ aangereikt. Het ‘Koninklijk’ werd in de naam verwerkt en het vaandel werd aangepast. De vereniging is nog altijd trots op het predicaat en gebruikt het bij officiële gelegenheden.
Harmonie ’De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk’
Bij de viering van het 175-jarig bestaan op 18 april 2010 werd door burgemeester Henk Willems de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Hein de Bonth, het oudste lid, Meddy de Bonth, het jongste lid, en aan voorzitter Peter Emans. De vereniging heeft omstreeks 40 leden.
Scherpschuttersvereniging Juliana
Op 28 mei 2022 reikte burgemeester Willemijn van Hees de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Jan Serraris ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. De vereniging heeft omstreeks 20 leden en heeft een schietterrein en clubhuis aan de Meerdijk in Nieuwkuijk.
Bart Beaard