Ja, Paul Schalken, voorzitter van de kunstcommissie, wil graag vertellen over ambities van de kunstcommissie voor het kunstprogramma van Cultuurtoren Honsoirde dit nieuwe culturele seizoen. Graag zelfs, want er staat zo veel moois op stapel. Over hemzelf als privépersoon, nee, dat lijkt hem niet interessant voor de lezer.
Door Dimph Vos
Nou vooruit, kort dan. Rond 2013, Wil van Oirschot was destijds voorzitter, vroeg zij Paul of hij plaats wilde nemen in het bestuur. Wilde hij daarbij als taak voorzitter worden van de kunstcommissie? Juist in die periode besloot Paul, beleidsfunctionaris bij de Provinciale raad voor volksgezondheid en maatschappelijk zorg, specialisaties Ggz en gehandicaptenzorg, met pensioen te gaan. Dus beraadde hij zich over zijn leven daarna. In de kunstcommissie zaten al enkele deskundigen, Paul wilde zijn netwerk in de gemeente uitbreiden, dus ja, waarom niet? Paul en zijn vrouw bezoeken heel geregeld exposities, ze zijn kunstliefhebbers, en nieuwe gebieden exploreren zou zijn leven (nog) rijker maken.
Meer dan kunst alleen
Met onverholen trots deze keer vertelt Paul dat ze de afgelopen jaren een hecht team hebben laten groeien: Harrie Mommersteeg, Anni van Dal en hijzelf. “Anni, kunstenares, en Harrie, vanuit de designwereld, zijn vooral in praktisch en in kunstzinnig opzicht van grote waarde, ikzelf ben meer beleidsmatig bezig. Samen bezoeken we kunstenaars in hun ateliers, voeren gesprekken, maken keuzes en richten de expositieruimtes in. De grote verbouwing in de Donjon, de stenen toren op het terrein van de Abdij Mariënkroon, hebben we met vereende krachten én met onze vrijwilligers tot een magnifieke plek omgetoverd, sinds kort met een exclusief, zelfontworpen en -gebouwd barretje, voorzien van krukken, tafels, stoelen en statafels. Dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Abdij Mariënkroon en van Stichting De Biezen, prachtige gordijnstroken en veel ander moois van Harrie Mommersteeg en het kunstzinnige schilderwerk van Anni van Dal én via onze zoektocht op Marktplaats kunnen we nu eindelijk onze gasten op gepaste wijze ontvangen.”
Project ‘Bewegen is de kunst’
De toch al hoge kwaliteit van de afgelopen jaren zal met de komst van nieuwe kunstprojecten zeker hoger worden. “Vanaf oktober gaan we sommige exposities inbedden in een breder project. We beginnen met ’Bewegen is de kunst’, waarbij de kunst niet statisch is, maar kinetisch.” Kinetische kunst is een richting in de moderne kunst, waarbij kunstenaars werken met bewegende objecten. Deze kunst werkt onder andere met natuurkrachten, zoals wind en water, dan wel door de toeschouwer actief te laten deelnemen. “Zo laat Jelle Korevaar, die hiermee exposeerde bij de Biënnale in Oosterhout bij ons op een subtiele manier tere roestvrijstalen blaadjes in een put bewegen door er minuscule druppels op te laten neerdalen, waardoor licht tinkelende geluidjes waarneembaar zijn.”
Fascinerend, ook voor kinderen
“Daarnaast gaan drie wiskundigen, die in heel Europa exposeren, nu in ons project kunst met wiskunde combineren. Kijkend vanuit een bepaald perspectief kan de bezoeker verschillende beelden ontwaren, onweerstaanbaar boeiend. We completeren dit spektakel met betoverende foto’s van vogels in de vlucht van Lisette van Halder.”
En dat is nog niet alles. Wilmie Thielen zal tijdens de opening van ‘Bewegen is de kunst’ op op verschillende punten rondom de Donjon laten zien hoe dansers zich vrij kunnen bewegen. Wilmie is als dansdocent werkzaam bij ’t Pieck, met name voor de oudere generatie.
Over de volgende expositie, het project ‘Aan tafel’ met Radicale gezelligheid, een volgende keer meer.