Met de onthulling van het beeld ‘Hermes, de wolkendrager’ van kunstenaar Luk van Soom is op vrijdag 8 september crematorium en uitvaartcentrum DELA Maaslanden na een ingrijpende verbouwing officieel geopend. Wethouder Martijn van Esch van de gemeente Heusden en een delegatie medewerkers van het crematorium verrichtten samen de openingshandeling.
‘Hermes’, de boodschapper tussen hemel en aarde en god van de slaap en de dromen staat in de nieuwe vijver waar nabestaanden en hun gasten op uitkijken als zij een afscheidsdienst houden in de grote aula Moerputten. Van Soom over zijn kunstwerk: “Ik beeld me graag in dat elke wolk kennis en wijsheid met zich meedraagt. Vergelijkbaar met hoe wij data uploaden in de cloud. Wie zijn hoofd in zo’n wolk steekt, krijgt de tools om vragen te beantwoorden en oplossingen te vinden. Hoe mooi is het te denken dat al eeuwenlang die kennis van onze overleden voorgangers zomaar vrij kan rondzweven? Hoe mooi is het te denken dat je met hun en de wolken mee kunt reizen.”
Grondige renovatie
Na een grondige renovatie van zes maanden heropende crematorium en uitvaartcentrum Maaslanden begin juli zijn deuren. Het gebouw heeft een volledige transformatie ondergaan. ”Het is een eigentijdse, open en zeer toegankelijke ruimte geworden,” aldus locatiemanager Yvonne Kielenstijn van DELA Maaslanden. De bezoekers die sinds juli het crematorium hebben bezocht zijn zeer tevreden over het eindresultaat. Met name de intieme aula Onsenoort blijkt in een grote behoefte te voorzien. ”In deze aula kunnen nabestaanden op een informele wijze afscheid nemen van hun dierbaren met de mogelijkheid om de ruimte voor drie uur te reserveren. Sinds juli hebben hier al talloze afscheidsdiensten plaatsgevonden. Zowel nabestaanden als uitvaartverzorgers zijn zeer te spreken over de geboden sfeer voor dit intieme afscheid.”
In het hele gebouw is veel licht, openheid en sfeer. Opmerkelijk is de wijziging aan de buitenkant van het gebouw waar de oorspronkelijk hoge muren nu zijn verlaagd. ”Vroeger was de focus volledig naar binnen gericht, met hoge ommuring die alles afschermde. Nu is er ruimte om mensen met elkaar te laten samenkomen, interactie te hebben en openlijk te praten over de dood zonder taboes,” aldus Yvonne, die leiding geeft aan een team van 38 betrokken medewerkers.
In het streven van DELA om in 2030 geheel klimaat neutraal te werken, is het pand voorzien van 240 zonnepanelen op het dak. De stroom die daarmee wordt opgewekt wordt onder meer gebruikt voor de twee elektrische ovens.