De Stichting Abdij Mariënkroon (SAM) heeft afgelopen zomer 7 kelken van het voormalige Cisterciënzer klooster Mariënkroon geschonken aan de Orde der Cisterciënzers in Rome. De kelken worden o.a. ingezet in kloosters van de orde in Vietnam en in de hoofdvestiging in Rome.

Elk van de kelken staat symbool voor een stukje geschiedenis van de paters van Mariënkroon, waarvan de laatste overleed in 2017. Juist deze verbondenheid met de geschiedenis van Abdij Mariënkroon maakt dat de ontvangers zeer blij zijn met de geschonken kelken.

In de eredienst in de katholieke kerk vormt de kelk een belangrijk liturgisch en symbolisch voorwerp, dat met respect wordt behandeld. Paters van Mariënkroon ontvingen bij hun priesterwijding vaak een kelk als cadeau van ouders of familie.

De SAM is in 2007 opgericht door Gerardus Hopstaken, de toenmalige abt van Mariënkroon. De abt zocht, na het overlijden van pater-econoom Laurentius Vermeer in 2005, naar een mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij zijn dagelijkse zorgen voor de paters en broeders van Mariënkroon. Met name als het ging om zakelijke aspecten zoals huisvesting en verzorging, administratie, personeelsbeleid en het beheer van het vermogen. In het bestuur van de SAM werden daartoe ter zake kundige leken opgenomen. Inmiddels bestaat het bestuur van SAM uit vijf leken en twee leden van de Cisterciënzer Orde uit Rome. De generaal overste van de orde is voorzitter van de SAM.

Doelstelling SAM

De voornaamste taak van de SAM is het beheer van het erfgoed van de Cisterciënzers van Nieuwkuijk. Hieronder valt ook het beheer van het achtergelaten vermogen. Met de opbrengst van het vermogen mag de SAM projecten van verenigingen en stichtingen financieel ondersteunen binnen de grenzen van de gemeente Heusden. Daarbij gaat het om sociaal-maatschappelijke activiteiten of projecten, activiteiten gericht op kunst en cultuur, ondersteunen van Honsoirde en Heemkundekring Onsenoort en het ondersteunen van het generalaat van de orde der Cisterciënzers in Rome.

Organisaties in Heusden, die actief zijn op de genoemde gebieden kunnen zich voor ondersteuning van hun activiteiten richten tot het secretariaat van de SAM. Dit kan via de website www.stichtingabdijmarienkroon.nl.