Huurders die op elkaar letten, voor elkaar zorgen en elkaar af en toe verrassen met een presentje. Bijvoorbeeld op je verjaardag of als je ziek bent. Voor de bewoners van het wooncomplex aan het Anton Pieckplein in Drunen is dit alles de normaalste zaak van de wereld. Hoe een lief- en leedpotje uitgroeide tot een heuse bewonersvereniging.
Zo’n 25 jaar lang beheerde Corry in haar eentje de lief- en leedpot voor haar wooncomplex. “Ik woonde drie weken hier toen ik deze taak overnam van een oudere bewoner. Eén keer per jaar inde ik een kleine bijdrage bij de bewoners van ons complex. Bij verjaardagen, ziekte of bijzondere gebeurtenissen ontvingen de deelnemers een aardigheidje. Toen 7 jaar geleden Joke hier samen met haar man Jan kwam wonen, klopte ik bij haar aan met dezelfde vraag: of zij als nieuwe huurder ook aan de lief- en leedpotje wilde meedoen.” Corry bekent dat zij toen eigenlijk hier zelf ‘geen zin meer’ in had. “Joke zei me echter: Het is zonde als zoveel ervaring ermee stopt, als we het eens samen doen? Er kwamen zelfs nog twee andere bewoners bij: Thea en Marianne. ” Een jaar geleden heeft Corry alsnog te kennen gegeven te willen stoppen i.v.m. haar gezondheid en in haar plaats is Rina erbij gekomen die haar taken heeft overgenomen.
Klein begonnen, nu een vol programma
De vier dames begonnen hun samenwerking klein. “We zijn gaan kijken naar wat we willen doen en naar ieders mogelijkheden om taken uit te voeren; Thea doet de financiën, Marianne de kaarten en bloemen voor de verjaardagen, bij ziekte en overlijden. Rina verleent hand- en spandiensten en Joke doet de rest.” De dames hebben samen een programma opgesteld. Met een nieuwsbrief, eens per kwartaal, houden ze andere bewoners op de hoogte van alle activiteiten.
Van het een kwam het ander. We wilden ook meedoen aan Burendag en met Pasen en Kerst een aardigheidje rondbrengen. Op oudejaarsdag doen we in de middag oliebollen bakken en is er glühwein. De eerste week van januari is er een Nieuwjaarsborrel met warm en koud buffet. In de seizoenen versieren we de 4 lifthalletjes met de thema’s carnaval, Pasen, voorjaar, herfst, Kerst in het wooncomplex. Samen vieren we ook een zomerfestival en op Koningsdag schenken we oranjebitter en delen we, hoe kan het anders, oranje tompoezen uit. Elke eerste woensdag van de maand is het ‘kletsmérrege’. De scootmobielruimte bouwen we dan om met tafels en stoelen voor koffie en thee. Het is elke keer erg druk. Mensen vinden het fijn om samen te komen.” En we bakken elke keer zelf wat lekkers voor bij de koffie en thee. Zo bijzonder.”
Evaluatiebriefjes vol dankwoorden
De bewonersvereniging telt inmiddels 44 leden in 31 appartementen. “Twee gezinnen doen niet mee. Zij vieren geen verjaardagen vanwege hun geloof. Dat respecteren we.” De waardering bij de leden is groot, zo getuigen evaluatiebriefjes: ‘De vereniging is de contributie (€ 1,50 p.p. p.m.) volledig waard. Jullie brengen mensen bij elkaar.’ En: ‘Je leert elkaar beter kunnen bij de koffie, en op elkaar letten en zo nodig helpen. Nu met de sleutelservice ook weer, het geeft een gevoel van niet alleen zijn!
Oog hebben voor elkaar
Er is dankzij de bewonersvereniging ook een calamiteitenlijst in het complex, waarop vermeld staat waar bewoners een reservesleutel hebben ondergebracht voor noodsituaties. “Ruim 3 jaar geleden had iemand in de ochtend zijn waterkraan open laten staan en was weggegaan. Halverwege de dag kreeg de onderbuurman water binnen, maar niemand kon de bewuste man bereiken of het appartement binnen. Zulke incidenten willen we voorkomen. Van iedereen weten we nu waar een sleutel is of hebben we een telefoonnummer. Hetzelfde geldt voor de check van de brandmelders. Inmiddels hebben we 10 brandweerambassadeurs, weten we wat te doen en op de juiste manier de bewoners te evacueren, bij brand en of andere calamiteit. We hebben van de brandweer een stok gekregen om alle melders eens in de zoveel tijd te testen. Je kunt dan meteen even checken of alles goed gaat met de oudere bewoners. Oog hebben voor elkaar kan op veel manieren.”
Eenzaamheid bestrijden
Onze bewonersvereniging doet haar best om eenzaamheid onder bewoners te voorkomen. “Want zelfs al letten we goed op elkaar, eenzaamheid is er ook in ons complex. Laatst zei een dame tijdens de kletsmérrege om 5 voor 12 tegen ons: moet ik al weg? Ze vindt het heerlijk om te komen. Ze geniet 200% van het leven als ze bij anderen kan zijn. Ze zoekt ons ook graag op. We blijven oog houden voor elkaar. Samen kunnen we het leven hier een beetje fijner maken.”
Hernieuwde energie
Onze jongste bewoner in het complex is 64 en de oudste 93. En iedereen vindt elkaar in de buurtvereniging. Die is er overigens niet alleen voor activiteiten. We hebben ook echt oog voor elkaar. Dat ondervond een van de bewoners toen zij haar enkel had gebroken; om de beurt kookte er een andere buur voor haar. “Ik voel nu zelf wat voor een warm clubje we hebben.” Wij als bestuursleden van Lief en Leed behoren tot de jongste en nog goed mobiel. Als we elkaar zo kunnen helpen, vinden wij dat heel vanzelfsprekend.
Onze dank gaat uit naar Woonveste, zij staan volledig achter ons en ondersteunen waar nodig, financieel danwel met materiele zaken. Hopelijk is dit alles een stimulans voor u om ook een buurtvereniging of bewonersvereniging op te gaan zetten, uiteraard willen wij u hierbij graag helpen.
Burendag
Op zaterdag 23 september is het Burendag en gaan we aan de voorzijde van ons gebouw een grootse rommelmarkt organiseren met spulletjes die de bewoners ’over’ hebben en aangevuld met spulletjes uit donaties van familie, vrienden en kennissen. Met minimale prijsjes hopen we hiermee onze kas te spekken van de bewonersvereniging en kunnen we weer een leuke activiteit voor de bewoners organiseren. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tussen 09.00 en 15.00 uur.
Oproep Burendag
Viert jouw buurt op zaterdag 23 september Burendag? Stuur dan een leuke foto met een korte tekst naar redactie-heusden@emdejong.nl en zie jouw gezellige buurt volgende week terug in Weekblad Heusden.