Wie zondag 8 oktober tussen 13.00 – 17.00 uur de Cultuurtoren Honsoirde op het terrein van de Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk binnenloopt om de veelzijdige expositie ‘Bewegen is de kunst’ te bezoeken, zal geïmponeerd raken door de veelzijdigheid van kunst-in-beweging. Want bewegen is wat de kunstuitingen met elkaar gemeen hebben, in zeldzaam indrukwekkende facetten. Een luilekkerland, ook voor het nieuwsgierige kind. Op weg naar de expositie worden de bezoekers begeleid door danslerares Wilmie Thielen en haar groep met kunstzinnige dansacts.

Te zien zijn werken van Walt van Ballegooijen, Hans Kuiper en Klaas Lakeman, van Jelle Korevaar en Lisette van Halder.

Door Dimph Vos

Dicht tegen kinetische kunst (beweging in de kunst) aan zijn de bijzondere kunstobjecten van Walt van Ballegooijen, Hans Kuiper en Klaas Lakeman. Zij leerden elkaar kennen via ‘Ars et Mathesis’, de stichting die tot doel heeft belangstelling voor de kunst (Ars) te bevorderen, die zijn inspiratie heeft in de wiskunde (Mathesis).

Het kind in de wiskunstenaar

Puzzels ontrafelen, structureren, verbinden en oplossen, dat is al een leven lang wat deze kunstenaar gelukkig maakt. Wanneer Walt van Ballegooijen aan het woord is, zie je de kleine jongen die hij eens was, in vuur en vlam door de raadsels in de wiskunde, destijds voor hem nog een onbekend begrip. En vooral voor de uitdaging die op te lossen; ze zijn immers volgens vastgestelde regels en wetmatigheden tot stand gekomen. Wie is niet gedreven op zoek gegaan naar de raadsels van de Rubiks kubus?

We spraken met Walt, die samen met Hans Kuijper enkele bijzondere, ja bijna, raadselachtige objecten tentoon zal stellen. Daarnaast zijn de kunstobjecten van Klaas Lakeman te zien, die met zijn werken eveneens van vaste maten en verhoudingen van elementen uitgaat. De vormen en structuren die hij laat zien, lopen uiteen van eenvoudige, bijna alledaagse wiskundige objecten tot complexere.

Het onzichtbare wordt zichtbaar

Walt licht met verve toe hoe de kunstobjecten zijn ontstaan, wat een overweldigende indruk maakt. Bijna minuscule vormpjes zijn met elkaar verbonden door staafjes, die soms met een twist in een volgend vormpje zijn geplaatst. Als dan de objecten in je blikveld komen, dan gebeurt er iets: hoe is het mogelijk dat je met veelvlakken, staafjes en spiegels en met verbazingwekkend precisiewerk een dergelijk kunstwerk kunt laten ontstaan? Het aanvankelijk onzichtbare wordt zichtbaar.

Walt vertelt dat vijf platonische lichamen de basis vormen met hun regelmatige veelvlakken, waaronder de kubus en het achtvlak, die al of niet met elkaar te verbinden zijn door de ribben, grensvlakken en hoekpunten. En dan zit er in een grote doos ook nog een 20-vlaks kunstwerk, opgebouwd uit lege theedoosjes, dat Walt bijna nonchalant laat zien. Misschien stelt hij het tentoon, zegt hij. Laten we het hopen, want wat een inspiratiebron voor de kinderen die meekomen op een van de zondagen.

Jelle Korevaar en Lisette van Halder

Al dit moois wordt met het werk van Jelle Korevaar en van Lisette van Halder gecompleteerd. Lisettes fraaie zwart-witfoto’s laten een bijna dromerig beeld zien van vogels in de vlucht. In beweging, doelgericht op weg, sierlijk en krachtig. Kijk en bewonder!

De jonge kunstenaar Jelle Korevaar timmert de laatste jaren stevig aan de weg. Hij maakt betoverende objecten, waarvan er enkele tijdens de expositie te zien zijn. We zien bewegingen, flinterdun, die de toeschouwer in verwondering zullen achterlaten.

Symboliek uit de westerse, christelijke cultuur

Jelles werk, zo is te lezen op zijn website https://www.jellekorevaar.com, is het resultaat van een zoektocht die begint in de kerk en in zijn relatie met de kerk, gecombineerd met zijn kijk op de wereld. Deze spanning vormt de inspiratiebron voor zijn onderwerpen en thema’s: ze laten zijn persoonlijke perspectief overstijgen, waardoor nieuwe sculpturen ontstaan die door een breed publiek kunnen worden herkend en die de kijkers uitdagen om hun eigen zoektocht te beginnen.

In zijn persoonlijke en abstracte benadering van thema’s, lezen we, krijgen de sculpturen hun vormen. Door zijn zoektocht ontwikkelen de sculpturen zich laag voor laag en schuwen ze geen symboliek uit een westerse, christelijke cultuur. Zijn machines zijn het antwoord op zijn zoektocht, zijn interpretaties van thema’s. Hun bewegingen vormen de beelden. Ze nodigen de kijker uit om hun eigen interpretaties en benaderingen te vinden.

De expositie is ook te bezoeken op 15, 22 en 29 oktober. De toegang is gratis, mede dankzij de financiële bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds en het DELA Fonds. Meer informatie: https://www.honsoirde.nl/event/bewegen-is-de-kunst/