Bertus Verboord (1913-2003), zoon van mandenmaker Tinus Verboord (1875-1942) en Clasina van Gogh (1879-1916), startte in 1932 zijn bouwbedrijf. Met de Vlijmense architecten Jan van Vlijmen, Piet Verboord en Jan Luijben bouwde hij vóór en tijdens de oorlog veelal woningen en villa’s in Vlijmen en omgeving. Na de oorlog wordt het werkgebied regio ’s-Hertogenbosch. Er worden grotere werken aangenomen zoals in de woning- en bungalowbouw en scholen, maar ook in de utiliteitsbouw en renovatie. In 1972 wordt met 25 medewerkers op grootse wijze het 40-jarig bestaan gevierd en komt de leiding van het bedrijf in handen van zijn zoon Mart (1945-2006). In 1986 verhuist het kantoor naar ’s-Hertogenbosch. In 1988 zijn de activiteiten om economische redenen gestopt. Het woonhuis en de bedrijfsruimte zijn altijd aan de Wolput geweest. Mevr. Clara Verboord-de Raad heeft er tot haar overlijden in 1991 gewoond.

Na een grote sloop en nieuwbouw in 1956 bestaat het pand nu uit een tweelaags woonhuis en een eenlaagse bedrijfsruimte, beiden met een zolderverdieping onder een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat ligt. De daken zijn gedekt met keramische dakpannen, type vlakke muldenpan. Dit type dakpan heeft een tussenrib die de pan scheidt in twee afzonderlijke goten. Het woonhuis is gedekt met blauw gesmoorde pannen, de bedrijfsruimte met blauw gesmoorde en rode pannen. Het dak van de bedrijfsruimte heeft drie kleine dakkapellen met een pannengedekt puntdak. De twee daken liggen tussen drie topgevels, welke aan de bovenzijde een steens hoge rollaag metselwerk hebben en in de top een schoorsteen en daarop fraai gevormd ijzeren smeedwerk. De overgang naar de schoorsteen is getrapt met ezelsruggen. De topgevels hebben aan de onderzijde uitgebouwde schouderstukken, afgedekt met een natuursteen plaat.

De gevel is met hardgrauw baksteen in wild verband gemetseld. Hierbij liggen naast elkaar maximaal 3 koppen of halve stenen en maximaal 5 strekken of hele stenen. De stootvoegen liggen niet boven elkaar. Het oorspronkelijke metselwerk is enigszins terugliggend gevoegd. Onder de zinken goot, die niet oorspronkelijk is, is een laag als muizentand gemetseld. Boven de vensters van de begane grond zijn boogvelden met siermetselwerk in V-vorm. De bogen tekenen zich af door een laag uitstekende klezoren of kwartstenen. Boven de voordeur en de kleine ramen ernaast zijn de halfsteens hoge bogen in de gevel. De vensters hebben allen een kleine roedeverdeling. Alle vensters hebben rode keramisch tegels als waterslagen. Het woonhuis heeft glas-in-lood in de twee bovenlichten van de vensters, in de twee hoge ramen naast de voordeur en in het bovengedeelte van de voordeur. In de gevel van het woonhuis bevinden zich op verdiepingshoogte drie smeedijzeren muurankers. De voordeur is een zwaar houten paneeldeur met reliëf. De omlijsting van de voordeur is sterk geaccentueerd met gestapelde blokken hardsteen. Voor het pand ligt een fraai gedetailleerde stoep van rode keramische tegels.

Bart Beaard