Politiek én liefde
Voor de zomerbreak in aflevering 16 ging het over de eerste maanden van 1970 onder meer over de gedenkwaardige carnaval voor de toen 10-jarige Mostaards. Over die carnaval valt wel nog wat te verhalen; zowel over de late zondagavond 8 februari tijdens het bal bij Royal, als ook een week later de zondag waar op dezelfde plek, vanwege de feestelijke prijsuitreiking van de optocht, menigeen in Drunen het vasten toch maar even onderbrak. De toenmalige prins Dwerg III, Jo van de Wiel, zat in de danszaal aan de bar in gezelschap van een tweetal lieftallige dames. Bij dit drietal schoof de redacteur van het Hunenkompas, Nico de Gouw, aan. De Gouw en Van de Wiel kenden elkaar nader, niet alleen vanwege Vrienden van de Fellenoord en het boek dat Nico de Gouw over Drunen geschreven had (’Het nieuwe gezicht van Drunen-Elshout’, 1969), maar vooral vanwege hun gezamenlijke plannen om te komen tot de oprichting van een nieuwe partij. Uiteindelijk kwam het temidden van het feestgedruis voor de volgende zondag tot een dubbele afspraak. s’ Morgens samen met ondernemer Jan van Delft en s ’avonds zouden hij en één van de twee lieftallige dames, de uit Nijmegen afkomstige Liesbeth Besselink, elkaar weerzien bij de prijsuitreiking. Op die gedenkwaardige zondag 15 februari is door de drie genoemde heren inderdaad in Royal besloten tot oprichting van Demokraten Drunen-Elshout 2002. De wel erg uitvoerige bespreking ter realisering van DDE2002 nam echter zoveel tijd in beslag dat De Gouw te laat was voor zijn afspraakje. Desondanks heeft de kennismaking in Royal en hun aldaar opgebloeide liefde geresulteerd in een huwelijk, dat inmiddels al meer dan 51 jaar voortduurt. Zoals bij dit echtpaar zullen er in Drunen en omgeving nog heel wat meer stellen zijn die tijdens een van de vele evenementen bij Royal door Amor’s pijlen geraakt werden of wier relatie juist tot een einde kwam door amoureuze verwikkelingen met anderen.
Heropening Royal
Bijna twee maanden later, op zaterdag 14 maart, is er andermaal een feestelijk gebeuren; de officiële heropening van het sinds de overname in 1969 vernieuwde en gemoderniseerde Royal. Over belangstelling heeft de nieuwe leiding de familie Röling-van Doorn op de drukbezochte receptie niet te klagen. Burgemeester Stieger en het voltallige gemeentebestuur gaven acte de préséance. De burger toonde zich in de openingstoespraak in z’n nopjes met de vernieuwing van het vanouds bekende hotel. Gunstig voor het groeiend aantal toeristen, maar ook fijn voor de inwoners van de eigen gemeente om in een gezellige zaak te kunnen vertoeven en wel tot 1 uur ’s nachts, zoals de gemeenteraad kort tevoren voor alle horecazaken had besloten. Veel van die Drunenaren kwamen hun beste wensen aanbieden en natuurlijk een kijkje nemen. Nieuwsgierig naar de uitbreiding van het café met 40 m2, een koffiebar annex buffet en het pronkstuk; een nieuwe bar met 20 krukken. Ook het eerder door de familie van Doorn aangekochte aanpalende woonhuis Torenstraat 1 werd gedeeltelijk bij het hotel betrokken. Dat betekende een uitbreiding van de capaciteit tot 24 bedden.
En allemaal voor de sporthal
In de maanden april en mei springt bij het hotel iets nieuws in het oog. Niet zozeer wat, maar met name waarvoor ‘t gebeurt. Voor Drunen een eigen sporthal was een reeds lang gekoesterde wens. De realisering hiervan werd nu mogelijk door toegezegde subsidies van de overheid en de Nederlandse Sportfederatie, echter op strikte voorwaarde dat ook de bevolking een aanzienlijk bedrag zou bijdragen. Om die bijdrage van 40 duizend gulden te vergaren werd een Stuurgroep Sporthal Drunen opgetuigd onder leiding van G.J.Vissers om de verschillende activiteiten, met name van de plaatselijke verenigingen en natuurlijk het bedrijfsleven, te coördineren. Een keur aan activiteiten volgde: rikconcoursen bijvoorbeeld In den Gekroonden Hoed, jeugdtoto RKDVC, stratenloop DAK, muzikale rondgang Mostaards, Dorst-vlegels en Vrolijke Trommelaren, wedvlucht Vredesduif, vlooienmarkt QuosEgo, wijnfeest Meisjeskoor Romantica enz. … en allemaal voor de sporthal. Bij Royal organiseert de Raad van Elf en de Commissie Carnaval op zaterdag 11 april een groot bal en is er zes dagen later een bridge-drive. Op 30 mei tenslotte vindt in de zaal van Royal de trekking van de door de stuurgroep uitgeschreven grote loterij plaats, waarvan overigens slechts iets meer dan de helft van de loten verkocht waren. J. Vrijhoeven uit de Stationstraat is de 1e prijs winnaar met een brommer ter waarde van 650 gulden. De in 1971 inderdaad gerealiseerde sporthal ’Onder de Bogen’ is na 46 ‘dienstjaren’ in december 2017 gesloopt.
SHJ
Tegen het einde van het jaar 1970 is, over sport gesproken, het jubileum vermeldenswaard van een gerenommeerde en nog steeds florerende vereniging. De gymnastiekvereniging Sint Herman Jozef (SHJ) met zo’n 700 leden pakt behoorlijk uit ter viering van het 60-jarig bestaan. De jongste leden van 4 -12 jaar doen een dagje Efteling. Voor die van 12 tot en met 15 is er een tienerbal in Soos Le Moulin. De verjaarsreceptie - opmerkelijk nog in aanwezigheid van een van de oprichters, de 80-jarige Louis van Drunen - wordt gehouden in een andermaal druk bezocht Royal op 11 oktober. Bij deze gelegenheid krijgen een tweetal bestuursleden, P. van Herpen en W. Vissers, door de burgemeester koninklijke onderscheidingen in de orde van Oranje Nassau opgespeld. De afsluitende feestavond voor alle leden boven de zestien jaar tenslotte is op 23 oktober in hetzelfde etablissement. De nieuwe leiding zal het hotel café restaurant in de loop van de jaren 70 nog verder verbouwen en ingrijpend aanpassen, maar dat wordt het onderwerp voor deel 18.
Frank Durant
fdurdurant@gmail.com