Het oude pand Engstraat 14 is sinds 8 maart 1967 Rijksmonument 22050. In archiefstukken is te vinden dat in 1614 het pand bewoond werd door Dirck van Lidth. Bij het huis hoorde toen een soldatenhuisje, dat verhuurd werd en een eigen uitgang had naar de Ridderstraat. Na zijn overlijden werd het bewoond door zijn weduwe en daarna tot 1690 door zijn zoon Anthonie.

In die tijd heette het pand Het Blauw Laecken, wat wijst op een winkelnering van een laken- en stoffenhandel. In het kadastraal minuutplan van 1832 staat bij perceel A-525 vermeld, dat het pand eigendom is van Adriana Francisca van Dongen (1770-1844), echtgenote van oud-burgemeester Joannes Jacobus Bax (1773-1840). Na hun overlijden kwam het pand in het bezit van Christiaan Merkx en via vererving bleef het tot 1965 in hun familie. Veelal werd het verhuurd als sigarenmagazijn. Wanneer het pand in 1973 gemeentelijk bezit werd, maakte architect A. Peetoom een plan voor restauratie. In het SALHA-archief 0198-K84 bevinden zich de restauratietekeningen met nauwkeurig uitgewerkte details. De restauratie behelsde: de dak- en vloerconstructie, de achtergevel, de wenteltrap en de schouw met schoorsteen. De voorgevel kreeg alleen een nieuwe voordeur met bovenlicht. In het voorhuis van het pand had kunstenaar Henri Bol (1945-2000) in de periode 1974-1987 zijn atelier. Mevr. G. Bol-Klinkenberg heeft hier sinds 1988 haar Kunstkabinet.

Het eenlaagse pand heeft een zadeldak met aan de straatzijde een dakschild met een kleine dakkapel. Het dak is gedekt is met rode terracotta dakpannen, type Oude Holle. De verdieping heeft een ingezwenkte topgevel, vlak gepleisterd en lichtgrijs geschilderd. Aan de bovenzijde bevindt zich een fraai gedetailleerde kroonlijst met goot in een gele kleur. In de topgevel zijn twee zesruits schuifvensters.

De begane grond heeft een hoge winkelpui, uitgevoerd als een symmetrische pilasterpui in een gele kleur. De zuilen van de pilasters zijn fraai gedetailleerd en gepolychromeerd. Aan de bovenzijde ervan zijn kapitelen met florale elementen. De basements of onderzijden van de pilasters rusten op doorlopende houten dorpels. Onder deze dorpels zijn natuurstenen vlakke plinten. Tussen de pilasters bevinden zich aan de buitenzijde achtruits schuifvensters. In het midden is een zeer gedetailleerde winkeldeur, naar een ontwerp van architect Peetoom. De deur heeft een groene kleur. Boven het kalf van de voordeur is er een bovenlicht met gedeeld glas in een geometrisch patroon. Boven de pilasterpui is over de volle breedte een gedetailleerde kroonlijst met uitspringende gedeelten ter plaatse van de vier pilasters.

Bart Beaard