De Echo van het Zuiden schrijft op 7 mei 1916: “Onze gemeente zal binnenkort weder een fraai gebouw rijker zijn. Onlangs toch is voor den Weled. Joh. van Wagenberg door den heer J. van Vlijmen bouwkundige alhier aanbesteed het bouwen eener villa en is het werk gegund aan den Heer J. de Bont te Nieuwkuik voor eene som van ongeveer 25 duizend gulden. Zoowel de naam van den ontwerper als van den uitvoerder van het werk waarborgen ons, dat er een fraai pand aan den Zwaansweg zal verrijzen, dat een sieraad zal zijn voor onze gemeente.” Van Wagenberg (1877-1962) trouwde in 1911 in Vlaardingen met Josephina IJzermans (1876-1964). Hij was de grondlegger van de ‘Heusdense Conservenfabriek Van Wagenberg-Festen’, het latere Jonker Fris. Na zijn overlijden erfde zijn zoon Louis (1914-2001) het pand en verhuurde het aan ir. Jo van Vugt, bedrijfsdirecteur bij de conservenfabriek. Van Vugt kocht later het pand en na zijn pensionering in 1986 verkocht hij het aan gemeente Vlijmen en werd de bestemming Bureau Rijkspolitie. Vervolgens werd het in 1999 een kantoorgebouw en ontwikkelingsruimte voor Drunens ondernemer Jan Kelders. Sinds enige jaren is Alizonne er gevestigd, een kliniek voor preventieve en cosmetische geneeskunde.
Het ontwerp van de woning is in de architectuurstijl van Berlage, die minder versierend is dan de op dat moment overheersende neostijl. Het huidige complex bestaat uit een voormalige woning (1916) en een bijgebouw met tussenbouw (1999). De woning heeft aan de voorzijde een portaal, aan de oostzijde een kleine uitbouw (de vroegere dienstingang), aan de westzijde een driezijdige erker en aan de achterzijde een aanbouw in 2 lagen met plat dak.
Het dak van de woning is een zadeldak met een dakschilden aan de westzijde. Door de kleine uitbouw aan de oostzijde is daar een lager liggend zadeldak ontstaan, waardoor op die plaats verschillende dakvlakken bij elkaar komen. Het dak is gedekt met geglazuurde blauw gesmoorde dakpannen, type tuile du nord. Het dak heeft twee schoorstenen en aan drie zijden een dakkapel, die elk drie vensters hebben. Het middelste venster is met een rondboog, waardoor een fraaie kroonlijst is ontstaan. Rondom het woonhuis boven de gevel bevindt zich een brede met consoles ondersteunde kroonlijst, waarin de bakgoot ligt.
Het gebouw is met boerengrauw baksteen gemetseld, in kruisverband en met een witte platte voeg afgewerkt. De plint heeft een grijze voeg. Boven alle vensters en de balkondeur zijn waaiervormige strekken of rollagen, twee stenen hoog. Ter versiering zijn boven de verdiepingsvensters twee lagen met geel gekleurde bakstenen. Tussen de strekken is geel siermetselwerk aangebracht. De vensters zijn driedelig. Elk deel heeft een draairaam en erboven een vierruits bovenlicht.
Het portaal heeft een opening met rondboog, waarboven een eensteens strek en daarboven een laag geprofileerde koppen. Ook het deurkozijn in het portaal heeft een rondboog met daarboven een eensteens strek. In het portaal bevinden zich de voordeur, zijlichten en een bovenlicht, voorzien van glas-in-lood met gekleurd glas en een patroon. Boven het portaal is een balkon geplaatst met kolommen van bakstenen met natuurstenen bedekking en smeedijzeren hekwerk. Het balkon heeft openslaande glasdeuren met een achtruits bovenlicht.
De gevel heeft een uitgebouwde gemetselde plint, met aan de bovenzijde een natuurstenen afgeschuinde dorpel. Voor het portaal is een natuurstenen bordes met drie treden.
Bart Beaard