De vele mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, ontwikkelen zich maar door. Als een stoomwals, walst het over ons heen en niemand weet waar het naartoe gaat. Jarenlang is er in de media aandacht aan besteed, dat robots en digitale medewerkers ons werk gaan overnemen.
Zelfs de muziekwereld heeft daar mee te maken. Via Tik Tok werd er een lied achtergelaten op internet van de band ’Drake en The Weekend’.
Het nummer ligt lekker in het gehoor en was gemaakt door een muziekrobot met behulp van AI. Dit tot groot ongenoegen van de muziekindustrie en de platenindustrie.
Is de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie nog tegen te houden? Nee, want kunstmatige intelligentie zal er voor zorgen, dat alles sneller, beter en goedkoper kan. Allerlei onderzoeksrapporten geven aan dat in de toekomst 80% van alle banen, voor een deel zal worden overgenomen door robots.
Ik denk dat de robots ons werk niet volledig zullen overnemen. Mensen hebben in het verleden al vaker plaats moeten maken voor vernieuwingen o.a. in de industrie. Als wij de AI (Kunstmatige Intelligentie) leren om zelf te kunnen denken, is de kans groot dat de computer ons intellectueel evenaart, of zelfs voorbij streeft. Probeer dan de computer maar eens uit te zetten.
Zover moeten we het dus niet laten komen. Wanneer de mens leert hoe kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, kan de mens de robot aansturen.
Hoe? Door gebruik te maken van de software die tot nu toe in ons menselijk brein is geïnstalleerd en zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en aanpast.
Omdat een robot tot nu toe alleen kan uitgaan van bestaande gegevens en informatie, blijft een robot binnen zijn grenzen. Wij mensen zijn veel creatiever en fantasierijker en daardoor bestaan er voor ons geen grenzen. De mens is een architect, die niet alleen van zijn opgedane kennis, maar ook vanuit zijn creatieve brein iets nieuw creëert, van wat hem op dat moment invalt. Daarin onderscheidt de mens zich duidelijk van AI.
Zolang AI geen menselijke trekjes zoals, emotionele, en grensoverschrijdende fantasieën heeft, ben ik niet zo bang voor de toekomst en kunnen we hem beheersen. En weet u; hoe digitaler de wereld wordt, hoe meer behoefte er is aan menselijk contact.
Jules Faber