Broertjes Van Alphen

Begin september 1944 werd er in Eindhoven hevig gevochten. De strijd tussen de geallieerden en bezetter was begonnen met als gevolg dat niemand zijn leven zeker was. Riek van Alphen, de vrouw van de Eindhovense politieman Wim van Alphen, besloot met haar zoontjes Piet, Jan, Joop en Hans naar het nog veilige Velddriel te vertrekken. Wim was vanwege zijn beroep genoodzaakt om in Eindhoven achter te blijven.

Eenmaal aangekomen in Velddriel werd duidelijk dat ook daar de situatie allesbehalve veilig was. Na een verplichte evacuatie kwamen Riek en haar kinderen in Ammerzoden terecht. Een kleine week later verkasten zij naar Heusden, waar Rieks zus Dora met haar gezin woonachtig was. Op zaterdag 4 november, toen Eindhoven al enige tijd was bevrijd, waren Riek en haar kinderen nog altijd niet huiswaarts gekeerd. Heusden was inmiddels het middelpunt geworden van een vuurlinie tussen de Duitsers en de geallieerden. Circa 170 Heusdenaren, alsmede Riek en haar zoons, verscholen zich derhalve in de kelder van het gemeentehuis. Ze waanden zich in eerste instantie veilig, maar in de nacht van 5 november, rond half drie, bliezen de Duitsers het stadhuis onverwachts op. Piet, Jan, Joop en Hans van Alphen kwamen als gevolg daarvan tragisch om het leven. Riek en haar zus Dora werden kort erna levend onder het puin vandaan gehaald. Ook de man en dochter van Dora hadden de klap niet overleefd. Met hulp van het Rode Kruis was Wim van Alphen in staat om in juli 1945 zijn zoons uit het massagraf van Heusden op te graven. Hun lichamen werden in Eindhoven herbegraven. De nasleep van deze zeer traumatische gebeurtenis bleef Wim en Riek hun gehele leven achtervolgen. In 1946 en 1950 werden er in het gezin Van Alphen respectievelijk een zoon en een dochter geboren.

Verhalen gezocht

De vier broertjes Van Alphen waren niet de enige slachtoffers uit de gemeente Heusden. In 2024 vieren meerdere Nederlandse gemeenten de 80-jarige bevrijding. Voor Ben Damen (1993) is dit het ideale moment om aandacht te besteden aan uit Brabant afkomstige oorlogsslachtoffers.

Dit met als doel het samenstellen van een boek waarin slachtoffers middels foto’s en verhalen in ere worden gehouden. Ieder slachtoffer verdient het immers om herdacht te worden, ongeacht leeftijd, geslacht of religie. Voor informatie en beeldmateriaal is Ben Damen afhankelijk van de hulp van heemkundekringen, herdenkingscomités en uiteraard nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Een hoofdstuk over oorlogsslachtoffers uit Heusden en omgeving mag uiteraard niet ontbreken. Ben of ken je een nabestaande van een oorlogsslachtoffer uit deze omgeving? Dan komt Ben Damen graag met je in contact. Het is dé uitgewezen kans om de Brabantse oorlogsslachtoffers een gezicht te geven! Je kunt contact opnemen met Ben Damen via het emailadres benndamen@yahoo.com