1954 Haarsteeg weer open

In mei 1954 laat het bestuur van de Zwemvereniging aan de inwoners van Haarsteeg weten, dat het bad weer is opengesteld. Er is hard gewerkt door Janus en de accommodatie is sterk verbeterd. Vooral aan de kleedgelegenheid is veel aandacht besteed. Voor de bezoekers en bezoeksters is er verder een volleybaluitrusting aangeschaft. Via de opbrengst van een te organiseren loterij wil men een roeiboot met uitrusting aanschaffen.

De gemeente wil de wiel kopen. In de gemeenteraadsvergadering wordt het voorstel tot de aankoop van de Haarsteegse Wiel besproken. De gemeente kan de wiel kopen van Frans van Wagenberg voor ƒ 15.200,-. Volgens Van Wagenberg heeft de wiel hem destijds ƒ 1.900,- gekost. Bij eventuele verkoop is bedongen dat de familie Van Wagenberg gedurende 15 jaar het recht krijgt om te vissen op de wiel voor een bedrag van ƒ 500,- per jaar. Volgens de burgemeester kan hiermee de rioleringskwestie opgelost worden. Het geloosde water wordt eerst gezuiverd alvorens het in de wiel terecht komt. Het voorstel tot aankoop wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Later blijkt dat de Provincie bezwaar heeft tegen de aankoop o.a. omdat de gemeente de riolering wil laten lozen op de wiel. Een eerder plan om te lozen op de Hedikhuizense Maas is eveneens niet doorgegaan, omdat de capaciteit van de Hedikhuizense Maas onvoldoende is. De gemeente wil nu rechtstreeks op de Bergse Maas lozen. De vergunning voor de lozing van gezuiverd rioolwater in de Bergse Maas is uiteindelijk in mei 1956 ontvangen.

De krant meldt dat Janus is benoemd tot badmeester in Nieuwkuijk en dat er door de zwemclub voor hem een vervanger wordt gezocht voor het bad te Haarsteeg.

1956 Haarsteeg weer gesloten

In april verschijnt een bericht in de krant, dat het bad te Haarsteeg wordt gesloten. De sluiting heeft een aantal oorzaken. Het is moeilijk voor de Zwemvereniging een geschikte kracht te vinden voor het houden van toezicht en de middelen om een volledige badmeester aan te stellen ontbreken. Verder moeten er allerlei reparaties uitgevoerd worden vanwege vandalisme en het water is niet meer zo helder door de aanhoudende stroom van vuil.

1959

In april schrijft Janus een brief naar de gemeente. Hij wil dat de gemeente de Haarsteegse Wiel aanwijst als zwemgelegenheid. Als hij die krijgt, zal hij bij de andere partijen proberen toestemming te krijgen om het zwembad te voorzien van enige accommodatie en toezicht. Hij zal op zaterdag en zondag en op woensdagmiddagen toezicht houden. Ook wil hij kleedhokjes etc. bouwen. Zwemmen zonder toezicht vindt hij ongewenst. Al een paar dagen later krijgt hij van de gemeente bericht dat men, tot onze spijt, niet aan zijn verzoek kan voldoen.

1964 Haarsteeg wil weer open

Eind mei schrijft het bestuur van de Zwemvereniging Haarsteeg, dat ze hun oude taak weer willen gaan oppakken. Men wil het al 35 jaar bestaande zwembad te Haarsteeg weer gaan exploiteren. Janus van Engelen zal hun daarbij gaan helpen. Ze willen ook graag de medewerking van Frans van Wagenberg. Die meent dat hij nooit zijn toestemming heeft ingetrokken. De gemeente zou volgens hem het boetekleed moeten aantrekken, door e.e.a. te herroepen. In een interne notitie van de gemeente staat hierover, dat men hieraan geen medewerking kan verlenen omdat men van de inspectie van de volksgezondheid geen toestemming zal krijgen. De gemeente heeft verder geen behoefte aan nieuwe verwikkelingen met Janus van Engelen. Hij is al verschillende malen in een psychiatrische inrichting opgenomen en mag daarom geen verantwoording als badmeester meer dragen. De gemeente heeft al meer dan 10 jaar met Janus problemen gehad en aan herhaling is geen enkele behoefte.

Begin augustus wordt Janus weer opgenomen in Voorburg en vanuit Vught schrijft hij opnieuw een brief naar de gemeente. Hij onderkent, dat de opname in Voorburg de voortgang van het zwemgebeuren in Haarsteeg niet ten goede komt. Maar hij blijft optimistisch en denkt nog steeds dat hij op een bepaald moment de exploitatie van een bad in Haarsteeg op zich kan nemen. De dag dat hij weer terugkeert in de wereld is aanstaande en hij vindt het gewenst dat er bijtijds een duidelijke gedragslijn gereed moet zijn.

1966

In juni schrijft Janus weer eens een lange brief naar de gemeente. Hij schrijft dat er weer druk wordt gezwommen en gezonnebaad bij de Haarsteegse Wiel. Hij heeft het toezicht en hij heeft de hoognodige werkzaamheden op zich genomen. Hij moet nog wel met de Zwemvereniging gaan overleggen. Hij wil een kanowedstrijd gaan houden op de Koningsvliet. Verder wil hij een openluchtspel, eigenlijk een hoorspel, laten opvoeren. Het stuk, dat hij zelf heeft geschreven, wordt opgevoerd door toneelspelers en opgenomen op band. Dan kan men het later meerdere keren door een geluidswagen laten horen,en men kan dan zelfs gewoon doorgaan met zwemmen. Hij denkt daarom weer aan het heffen van een bescheiden entree. Hij wil graag weer op de oude voet verder gaan en eventueel nieuwe mogelijkheden uitproberen.

In oktober schrijft Janus namens het zwemcomité aan de gemeente dat het zwemcomité gehoord heeft van de plannen om van de Haarsteegse Wiel een recreatiecentrum te maken. Men schrijft dat ze, omdat ze zo lang bezig zijn, vanwege hun expertise (lees die van Janus) graag bij de plannen betrokken willen worden. In het kort komt het er op neer dat Janus graag als particulier de exploitatie op zich gaat nemen. Ook schrijft Janus een brief aan de burgemeester. Hij maakt daarin o.a. melding van zijn meningsverschillen met Frans van Wagenberg, de eigenaar van de Wiel. Die heeft gedreigd tegen hem een proces aan te spannen, omdat hij afscheidingspalen heeft geplaatst bij een gevaarlijke diepte.

Bert Meijs

bmeijs@planet.nl