Met een symbolische opening van de bibliotheek ging afgelopen zondag Talkshow HIER van start in een bomvol Cultuurcafé in de Voorste Venne in Drunen. Tafeldame Ikram Rhioui ontving ook dit keer weer spraakmakende gasten uit de Heusdense gemeenschap en werd daarin bijgestaan door side-kick Emiel Lensen.

De aanstaande opening van het nieuwe onderkomen van de bibliotheek in Drunen liep als een rode draad door het HIER-programma deze zondag. De verbinding met de eerste tafelgasten was dan ook snel gelegd. Medeoprichters van het eerste uur van stichting Utopia, Frank Veldhuizen en Frans van Broekhoven strooiden met prachtige anekdotes over Utopia vanaf het moment van ontstaan in 1976 tot en met de verhuizing naar de Voorste Venne en nu dan de ombouw naar de bibliotheek. Bezoekers van de show zullen vooral hebben onthouden dat zaal Utopia in het verleden vooral draaide op de inzet van vrijwilligers en dat het lastig bleek dit overeind te houden daar jongeren inmiddels andere behoeftes en uitdagingen hebben. Dan klinkt er live-muziek. Geheel in stijl met de oude Utopia-gedachte staat Flowers for a lonely soul klaar om prachtig eigen geschreven werk ten gehore te brengen. Ook de leden van deze band geven aan warme herinneringen te hebben overgehouden aan zaal Utopia. Een aantal leden heeft zelfs nog bands geprogrammeerd in vervlogen tijden bij het jongeren-honk.

Rot in het vak

Aan tafel zit inmiddels Marianne Janssen, medewerkster van de bibliotheek Heusden en werkzaam op de locaties Drunen en Vlijmen. Vanaf de HIER-talkshow tafel is speciaal voor deze editie een doorkijkje gerealiseerd naar de nieuwe bieb zodat de tafelgasten en het publiek het nieuwe werkterrein van Marianne kunnen aanschouwen. Marianne blijkt geboren voor het vak. Ze verslindt zelf 52 boeken per jaar en kan met haar 32 werkzame jaren bij de bibliotheek een rot in het vak worden genoemd. Het bezoek van jongeren aan de bibliotheek staat dan wel onder druk, zo vertelt ze, maar de bibliotheek doet inmiddels zoveel meer. Vol enthousiasme legt ze uit over Het Praathuis om mensen wegwijs te maken in de Nederlandse taal maar ook over de 60 vrijwilligers die o.a. mensen thuis voorlezen. Tot slot heeft Marianne ook nog een primeur: De nieuwe bieb heeft een eigen kleine evenementen zaal die Utopia is genoemd. Op 20 november gaat de bibliotheek open op de nieuwe locatie in de Voorste Venne en op 4 december volgt de officiële opening. En als we het dan toch over boeken hebben: Kristy van Kessel boeit het publiek met een prachtige en creatieve lezing over schrijver P.F. Thomése en zijn boek Greatest Hits in het item De Minibieb. Meeslepend vertelt ze over haar eerste ervaringen en hoe o.a. P.F. Thomése ervoor heeft gezorgd dat ze een liefhebber van lezen is geworden.

Passie

Bijna naadloos knoopt side-kick Emiel Lensen in de zaal een gesprek aan met Raoul en Piet. Beiden spelen nog actief in een band en hebben 24 september live gespeeld in de Voorste Venne bij wijze van een experiment in samenwerking met Het Pieck. Het doel is om zelf lekker actief te blijven in de muziek maar ook andere muzikanten uit te nodigen een keer op een podium te klimmen. De volgende mogelijkheid doet zich weer voor op 4 december tussen 15.00 en 17.00 uur. Raoul en Piet roepen muzikanten op zich aan te melden via Het Pieck of de Voorste Venne.

Dan is het tijd voor de eerste HIER-pitch van de dag. Dit keer gaat de eer naar het Drunense team BKS dat de Alpe d’Huzes in 2024 gaat fietsen waarbij de opbrengsten in het geheel worden besteed aan het gevecht tegen kinderkanker. Vader Harry Berkelmans en zijn dochter Renate vertellen geëmotioneerd over hun passie en streven om zoveel mogelijk geld op te halen en worden daarin bijgestaan door Marc van Dortmont.

Inmiddels heeft Ikram aan tafel de microfoon opengezet voor Stefan van der Linden. Hij is technisch projectmanager bij GWS Printing Systems een bedrijf met als thuishaven Nieuwkuijk. In stijl met de rode draad deze dag, bibliotheek en boeken, vertelt Stefan gepassioneerd over GWS en zijn vak. GWS levert drukpersen over de gehele wereld en daarmee worden o.a. schoolboeken gedrukt op vele bijzondere plaatsen en Stefan moet als technisch verantwoordelijke zorgen dat de machines tijdig doen wat ze moeten doen namelijk het drukken van boeken, kranten of tijdschriften. Op de vertoonde beelden die te zien zijn voor het publiek in de zaal wordt duidelijk wat het wereldwijd werken inhoud en waar Stefan in de verschillende landen zoal mee te maken krijgt. Het levert samen met het gesproken woord een mooie inkijk op in een andere wereld. Mooi te horen dat er in de gemeente Heusden bedrijven zijn gevestigd met een dergelijke internationale staat van dienst. Stefan sluit af met de opmerking dat hij nog een collega zoekt die hem bij GWS gaat ondersteunen.

Volgende HIER

Emiel Lensen heeft inmiddels Wouter Struik bij de microfoon staan voor de tweede pitch van de middag. Hij vraagt aandacht voor een mooie sinterklaas- en kerstgedachte. Er wordt door een groep vrijwilligers geld ingezameld om kadootjes te kunnen kopen voor de Oekraïense kinderen binnen de gemeente Heusden. Het initiatief komt van de organisatie van het Dickensfestijn die het ook gaat uitvoeren. De bezoeker van Talkshow HIER wordt gevraagd te doneren via steunactie.nl en vooral ook anderen te vertellen over dit geweldige initiatief. Een mooi voorbeeld van een prachtig initiatief opgezet vanuit de gemeenschap.

Als Flowers for a lonely soul nog een keer inzet voor een laatste nummer sluit Ikram Rhioui de show af en bedankt de gasten en het publiek. Ook deze tweede HIER-editie van het seizoen was weer erg de moeite waard. Het is meer dan een compliment waard aan wat een groep vrijwilligers iedere keer weer weet neer te zetten. De volgende HIER Talkshow is op 17 december.