Op wat oudere leeftijd komt er vaak tijd vrij om iets nieuws op te pakken. Soms is dat een wens die al jaren heeft liggen sluimeren, zoals een instrument leren bespelen. Individueel muzieklessen nemen kan dan best een grote stap zijn, terwijl in een groepje muziek maken heel stimulerend en leuk is! Bij de ‘Blazersklas volwassen’, een initiatief van het Pieck in samenwerking met de muziekverenigingen uit gemeente Heusden, maak je samen muziek en begin je op ‘nul’.
Geert had nooit eerder muziek gemaakt. Toch zat hij regelmatig bij de harmonie of fanfare. Soms was dat wel anderhalf uur stil zitten en luisteren, echt een straf voor hem. Hij zat er dan ook niet vanwege de muziek maar vanwege zijn kinderen. Die maakten al jong samen muziek, zelfs tot het conservatorium aan toe; zijn dochter werkt inmiddels als musicus en muziekdocente.
Maar even terug naar Geert. Als ouder ondersteunde hij bij de harmonie Haarsteeg, waar zijn kinderen muziek maakten, met allerhande taken. Van het één kwam het ander, zoals dat gaat.
Samen muziek maken bleek superleuk!
De harmonie was op zoek naar nieuwe leden en besloot wat volwassenen op te trommelen om muziekles aan te geven. Een clubje voor beginnelingen, die later door zouden stromen naar de fanfare. Geert was net in die tijd jarig. Toen hem thuis aan de eettafel werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde grapte hij: ”Doe mij maar 10 hobo lessen.” Die lessen kreeg hij. Hij kon geen noot lezen en had nog nooit een hobo in handen gehad. Eigenlijk wist hij niet eens hoe een hobo klonk. Ja, soms zeg je eens iets geks… en dan neemt je leven een wending die je nooit bedacht had.
Dit voorval speelde 11 jaar geleden. Samen muziek maken bleek superleuk! ”Je kunt er echt iets van jezelf in kwijt, je maakt een babbeltje met de anderen, én het houdt je scherp”, aldus Geert. De moeilijke maten slaat hij gewoon over, of hij maakt er iets makkelijkers van. ”Er is toch niemand die het hoort.” Zijn ambities heeft hij behoorlijk bijgesteld in de afgelopen 11 jaar. Ja, zolang speelt hij inmiddels. ”Ik dacht 5 jaar geleden; als ik over 5 jaar niet beter ben dan stop ik ermee, maar inmiddels is het een mega investering in tijd en moeite. Ach ja, om één te worden met je instrument moet je er heel veel energie in steken en muzikaal talent hebben, en dat laatste heb ik niet.” Maar plezier in muziek maken heeft hij wel!
Nooit te oud voor muziek
Karel kwam ook via zijn kinderen in contact met muziek. Bij de muziekles van zijn kind zaten maar 7 kinderen in het groepje. Dat was wat te weinig, dus de docente vroeg de ouders die toch op en neer reden erbij. Zo waren ze met 10 en leerde Karel noten lezen en blokfluit spelen. De kinderen leerden veel sneller maar Karel vond het leuk en koos voor de Bugel als instrument. Inmiddels speelt hij met veel plezier bij de Fanfare in Elshout. Oud en jong speelt in dat orkest, van 11 tot 90 jaar. Er zijn ouder-kind combinaties maar ook de combinatie ouder-kleinkind komt voor. Heel bijzonder, want in een voetbalclub zul je dat niet zien. Hoe dat komt? Voor muziek (leren) maken ben je nooit te oud!
Talentontwikkeling bij Het Pieck
Veel mensen hebben in hun jeugd de kans gemist om muziek te maken, maar hebben wel altijd die behoefte gevoeld. Met de nieuw te vormen ‘Blazersklas Volwassenen’, onderdeel van Talentontwikkeling voor Volwassenen, creëert het Pieck in samenwerking met de muziekverenigingen uit gemeente Heusden de mogelijkheid om in groepsverband muziek te maken. Ook als je dat nog nooit eerder hebt gedaan! Naast groepslessen krijg je een paar individuele steunlessen aangeboden om de eerste technische hobbels van je instrument te overwinnen. Al snel zul je merken hoe leuk en ontspannend samen muziek maken is!
Meerdere muzikanten beamen dat het heel verfrissend is om op latere leeftijd iets nieuws te leren en daarmee bezig te zijn. ”Muziek maken is echt een momentje dat je aan niks anders denkt”, zegt Marieke. Zij is een jaar geleden begonnen met dwarsfluit. Haar man Rembrand begon rond de 50 met de tenor tuba van zijn vader die hij op zolder had liggen. Nu, 2 jaar later, is hij een prima speler. Doorstromen naar een fanfare of harmonie kan, maar is zeker geen must. ”Maar”, zegt Marieke, ”Er komt altijd een moment dat het moeilijk is. Daar moet je doorheen zien te komen en dan helpt het om in een groepje te zitten, of in een Blazersklas!”