Wanneer wij naar de Maas gaan en ons verblijden met het prachtige uitzicht, de Heusden-vesting aan het water, de witte plezierjachten in de haven, dan beseffen we niet dat vele eeuwen het water en zeker het water van de Maas in onze streken eerder een vijand van de bewoners was dan een goede vriend. In zijn boeiende lezing over het woelige water in de Langstraat vertelt Ad Hartjes aan de ruim twintig cursisten van de basiscursus Erfgoed van de Heemkundevereniging Onsenoort hoezeer de bevolking en met name de boerenfamilies in de afgelopen eeuwen hebben geleden van het onvoorspelbare gedrag van de rivier.

Tientallen dijkdoorbraken en overstromingen hebben hun sporen in de vorm van wielen en vennen en herstelde dijken nagelaten. Het gevecht om de voeten van de bewoners droog te houden gaat meer dan duizend jaren terug. De oprichting van de waterschappen, het indijken van de rivier de Maas, de gemalen en stuwsluizen, het aanleggen van de Bergse Maas vanaf Heusden tot Geertruidenberg, het graven van het Drongelens kanaal om de stad Den Bosch tegen het water te beschermen, dit alles passeert op die mooie avond van dinsdag 28 november in de mooie vestiging van de bibliotheek in Vlijmen.

Ad Hartjes is een boeiende spreker die vanuit zijn grote praktijkervaring bij het waterschap Aa en Maas de aanwezigen bijna twee uur weet te boeien met prachtige historische foto’s en powerpointslides. In de toekomst wil hij ook het grote Heusdens publiek met zijn kennis verrijken. Want wonen in de gemeente Heusden, niet alleen voor de mensen die hier al generaties lang vertoeven maar zeker ook voor de nieuwe bewoners van onze mooie gemeente, wordt zoveel interessanter wanneer je je ervan bewust bent dat deze streek zijn eigen geschiedenis heeft. Tijdens fiets- en wandeltochten stuit je hier en daar op sluizen en gemalen en weet je de Maas altijd dichtbij. De lezing van Ad Hartjes helpt je de sporen te herkennen. Hij sluit zijn enthousiaste verhaal voor het geïnteresseerde cursisten af met de veelzeggende woorden: “Hou doe!”.