Twee weken terug stond er een artikel over het ’Landgoed Wagenberg’ gelegen Wolput 30 te Vlijmen in dit weekblad. Overigens een wat te prestigieuze omschrijving, het perceel is niet groot (hectares) en heeft geen bossen en landerijen. De genoemde villa was gebouwd door Samuel P.J.C. van Dam van Hekendorp en Polanen (niet Palonen zoals in het artikel staat). Over Samuel is echter nog wel het een en ander te vertellen. Hij was een telg uit het geslacht Van Dam, de Heren van Brakel. Als hij in 1843 trouwt in Vlijmen met Jacoba van Herwaarden (zie foto) is hij weduwnaar van Catarina Matilda Buno. Hij was met Catarina getrouwd in 1836 en ze hadden 1 kind, Madelaine Marie, geboren in 1837 in Zaltbommel. Catarina is overleden in 1842 in Emmerich (Duitsland|). Haar vader was Kolonel bij de cavalerie en zijn grafzerk is nog steeds aanwezig op de begraafplaats van Brummen.

Bij het huwelijk staat vermeld dat Samuel particulier is, hij is een vermogend man (hij werkt dus niet). Na de aankoop in 1856 van de heerlijkheden Hekendorp (Z.-H) en Polanen (Utr.) noemt Samuel zich Van Dam van Hekendorp en Polanen. De familie hecht kennelijk aan titels want zijn zoon Jean Charles van Dam noemt zich later Van Dam van Snelrewaard en zoon Willem, burgemeester van Oud Alblas, gaat verder onder de naam Boudet van Dam (de achternaam van zijn overgrootmoeder is Boudet).

Watersnoodmedaille

Bij de Belgische opstand heeft Samuel een periode in het leger van Nederland gediend. In die periode heeft hij een aantal tekeningen gemaakt van huizen e.d. uit Noord-Brabant. Hij was kennelijk ingekwartierd in de Kempen want de tekeningen verwijzen o.a. naar Sterksel en Riethoven. Samuel bezit een groot aantal percelen in en om Brakel en hij is eigenaar van een steenoven (steenfabriek) te Brakel. Deze steenoven is minstens al vanaf 1649 in gebruik. De steenfabriek bevat twee ovens en op het terrein staan loodsen, een woning, schuur, stal en enkele arbeiderswoningen en wordt verhuurd. Na de watersnood van 1861 krijgt Samuel van de minister van binnenlandse zaken in 1868 toestemming om de kade op de uiterwaarden te verhogen tot maximale hoogte van 5 meter 28 terwijl de kruinbreedte 1,5 meter mag bedragen. Na deze watersnood krijgt Samuel de watersnoodmedaille van Koning Willem III vanwege zijn verdiensten tijdens die watersnood. De dijkdoorbraak bij Beneden Leeuwen was ontstaan door ijsophoping, 37 mensen uit Leeuwen zijn daarbij verdronken.

Samuel is overleden in 1879 te Amsterdam, hij woonde daar al sinds 1872, maar zijn vrouw Jacoba woonde vreemd genoeg niet. Zij is in 1915 te Vlijmen op 93 jarige leeftijd overleden.

Bert Meijs

bmeijs@planet.nl