Afgelopen zondag 17 december was het zover: aflevering drie van het seizoen 23/24 in het cultuurcafé van de Voorste Venne in Drunen. Ondanks concurrentie van het Dickens-festijn was het café goed gevuld en werd het publiek getrakteerd op spraakmakende gasten. Deze keer werd HIER aan tafel geleid door Emiel Lensen met side-kick Ikram Rhioui aan zijn zijde.

Pianist Nick van der Schoot opent de show met een heerlijk stuk van aaneengeschakelde nummers waardoor de stemming er meteen goed inzat. Vervolgens is het de beurt aan de plaatselijke Drunense bakker Allard Jacobs, in het dorp beter bekend als Bakker Allard. Hij vertelt honderduit. Hij is nu 31 jaar bakker en dat terwijl hij eigenlijk slagerszoon is. Omdat ‘vlees te nat en te koud aanvoelde’, ging hij het bakkersvak in en dat doet hij inmiddels samen met zijn vrouw zeer verdienstelijk. Diverse prijzen won het bakkerspaar maar het grootste succes is toch wel de zogenoemde Herfstcake die tot ver buiten de grenzen van Heusden bekend is. Een succesnummer dat zeker in Allard’s top tien staat als het gaat om commerciële successen, zo vertelt hij. Al pratend over worstenbrood en de crompouce neemt Allard het publiek ook zo weer mee naar avonturen in de Filippijnen alwaar hij bakkers heeft bijgestaan om meer uit hun vak te halen. De zaal had nog uren naar de bakker kunnen luisteren maar de show must go on, nietwaar.

HIER-Pitch

De pianist blijkt ook nog een zeer sociale kant te hebben en verzorgt ook de HIER-Pitch deze middag. Nick vraagt aandacht voor de zogenaamde winterjassen-actie in Den Bosch. Dit is een initiatief van Camping Koffietent en het komt er in het kort op neer dat er warme jassen worden gedoneerd aan mensen die deze goed kunnen gebruiken maar het minder goed kunnen betalen. Voor de mensen die zich geroepen voelen om te doneren staat er deze week (tot aan de Kerst) een doos in de Voorste Venne waarin jassen kunnen worden verzameld. De Voorste Venne zorgt er vervolgens voor dat de jassen op de juiste plaats in Den Bosch terecht komen. Een prachtig initiatief.

GURU

Vervolgens trakteert het HIER-team het publiek op een nieuw item. Er wordt een bekende Heusdenaar in beeld gebracht in zijn natuurlijke omgeving. Het spits wordt afgebeten door Gurunath de Vrieze, professioneel kok van beroep. Hij is gefilmd en geïnterviewd op locatie in de keuken bij sterrenrestaurant Monarh in Tilburg. Het publiek krijgt op beeldschermen een werkelijk prachtige opname te zien genaamd ’GURU’. Een mooie inkijk in het werk van een gepassioneerde jongeman met veel liefde gefilmd door de vaste videograaf Mathijs Meesters. Als side-kick Ikram de ouders van Gurunath opzoekt in de zaal, blijkt dat ook zij de film voor het eerst zien deze middag. Ze zijn duidelijke geraakt door het meesterwerk met hun zoon in de hoofdrol.

Darter Roy

Inmiddels zit darter Roy van de Griendt uit Vlijmen klaar om het gesprek met Emiel aan te gaan. Met passie vertelt Roy over de bijzondere wereld waar hij zich als darter in begeeft en hoe moeilijk het is om uiteindelijk te groeien naar het Pro-tour niveau. Momenteel staat Roy op plaats 160 in de wereldranking maar zijn doel is om in de top 64 terecht te komen. Dit houdt simpelweg in dat er heel erg veel getraind moet worden en dat doet hij iedere week met zijn maatje Jordi. Het absolute doel van Roy is om van zijn hobby en passie zijn beroep te gaan maken maar tot die tijd zal hij nog even als zonwering-monteur actief moeten blijven. Pas op Pro-tour niveau lonkt het echte geld zegt hij maar ook zonder dat is hij gelukkig zo laat deze sympathieke darter het publiek weten.

Gezellig

Dan is het de beurt aan Kristy van Kessel met het item Mini-Bieb. Deze keer heeft Kristy het boek ’Lost in translation’ meegenomen. Het boek gaat over woorden uit verschillende talen die zich slecht laten vertalen. Als voorbeeld wordt het Nederlandse ’gezellig’ genoemd dat in de vorm zoals wij dat kennen eigenlijk niet te vertalen is. Kristy maakt er deze een keer een quiz van waarbij het publiek mee raadt naar de betekenis van op het scherm geprojecteerde woorden uit verschillende landen. Een zeer geslaagd item binnen de HIER-show en zeer vermakelijk gepresenteerd.

Side-kick Ikram zoekt vervolgens Edward op die momenteel een expositie in de Voorste Venne heeft over Maria Callas. Edward blijkt echt alles van Callas te weten en roept iedereen op om toch zeker de expositie over deze bekende operazangeres te gaan bezoeken. Wanneer de laatste tonen van het gesprek nog hoorbaar zijn speelt pianist Nick van der Schoot nog een prachtig stuk op de piano.

Frodo Kuipers

Dan is het tijd voor het laatste gesprek deze middag, Frodo Kuipers. Kuipers is professioneel animator en illustrator van beroep. Het kost hem geen enkele moeite om het publiek te boeien en hen mee te nemen in zijn verhaal. Op de beeldschermen worden werken getoond van Frodo en dat leidt tot de nodige ‘ooohh’s’ en ‘aaah’s’ in de zaal. Vol vuur vertelt hij over het mooie van een perfecte timing en het laten vallen van stiltes. Ex president Obama wordt zelfs door hem aangehaald als de persoon die hij ziet als de meester in het laten vallen van ruimtes tussen de woorden als hij een groep mensen toespreekt. Kuipers blijkt niet alleen een uitzonderlijk talent te hebben voor het maken van animaties, hij is zeker ook een boeiend verteller.

Een zeer geslaagde HIER-talkshow loopt inmiddels ten einde en Nick speelt nog een laatste deuntje. Als uw schrijver van dienst na de afkondiging nog even navraag doet in het publiek wordt al snel duidelijk dat er genoten is. En eerlijk is eerlijk, het verdient een pluim wat er ook deze middag weer door een groep vrijwilligers is neergezet. De Volgende HIER is op 28 januari 2024. Mis het niet!