Op kerstavond zijn er op alle oorlogsgraven in onze gemeente lichtjes geplaatst op het graf van hen die in de strijd voor onze vrijheid het hoogste offer brachten. Oorlogsgraven binnen onze gemeente bevinden zich in Heesbeen, Haarsteeg, Oud-Heusden, Vlijmen en Elshout. Ook zijn er lichtjes geplaatst bij de plaquette aan het oude gemeentehuis van Drunen en op het verzamelgraf in Vlijmen.
Deze traditie is een aantal jaren geleden ontstaan en inmiddels gebeurt dit op 24 december om 16.30 uur op veel plaatsen het hele land. Dit is uitgevoerd door veteranen uit de gemeente Heusden. Op deze wijze willen de veteranen deze mensen eren en bedanken voor wat zij voor onze vrijheid gedaan hebben en het gevoel van samenhorigheid en de kerstgedachte overbrengen. Ook voor deze gevallenen was er licht in de duisternis op kerstavond. We mogen hen nooit vergeten! Komende jaren zal deze traditie op 24 december herhaald worden.
Nooit meer thuis
Drie veteranen staan naast elkaar, springen in de houding en brengen de militaire groet; als eerbetoon aan alle militairen die voor onze vrijheid het grootste offer brachten, zij kwamen nooit meer thuis. Ger Donders (66) en Rob Thijssen (65) in veteranenkostuum en Casper Hoogzaad (26) in zijn militaire uniform. Deze drie veteranen maken deel uit van de werkgroep Veteranen van de gemeente Heusden. Veteraan wil zeggen dat de op missie zijn geweest, uitgezonden naar het buitenland om daar vrede en veiligheid te brengen of te behouden. Veteranen weten als geen ander hoe het is om uitgezonden te worden naar een ver land en je werk te doen in het teken van de vrede. Zij weten hoe het is om je familie en dierbaren achter te laten en je in te zetten om rust, vrede en stabiliteit te brengen in een land dat niet het jouwe is. Ook in 1944 waren er jonge mannen, jongens vaak nog, die door hun land werden uitgezonden. Zij namen met een kus op de wang afscheid van hun moeder, hun vrouw, hun broers en zusjes, hun dierbaren met de hoop om veilig weer thuis te komen. Helaas voor zeer velen werd die hoop geen werkelijkheid.
Veteranen Gemeente Heusden
Ger Donders is voorzitter van de werkgroep Veteranen Gemeente Heusden. Hij vind dat veteranen bij uitstek geschikt zijn om de boodschap van vrede over te brengen. Kijk maar dagelijks naar het nieuws, vrede is niét vanzelfsprekend. Jaarlijks gaat hij, als Veteraan voor de klas, langs de basisscholen in Drunen en vertelt over de bevrijding van onze gemeente. Hij vertelt hoe op 4 november 1944 de eerste Schotse militairen, in canvas bootjes, vanuit de Drunense duinen het afwateringskanaal over staken en ons bevrijdden. Zij die het leven lieten liggen hier begraven. Ger Donders is zelf uitgezonden geweest naar Libanon en Afghanistan en is vele malen aanwezig geweest bij een ceremonie waarbij van gesneuvelden met militaire eer afscheid werd genomen waarna het lichaam naar het geboorteland werd terug gevlogen, een gebeurtenis die, als hij er aan terug denkt, nog steeds diepe indruk maakt. Ger: ”Velen beseffen niet wat oorlog is, beseffen niet wat het is om elke dag bang te zijn dat er granaten om je heen kunnen vallen.”
Rob Thijssen maakte in Afghanistan zes keer mee dat een militair overleed, een keer een zeer naaste collega en dat raakt je diep maar als militair moet je verder maar je kunt het moeilijk van je af zetten. Alleen medeveteranen begrijpen wat je voelt en doormaakt. Ook Rob is Veteraan voor de klas en vertelt op basisscholen over zijn uitzending, welke impact dat heeft op jou als mens maar ook wat het betekent voor diegenen die je thuis in onzekerheid achterlaat. Rob: ”Vaak word dat niet genoemd maar ook degene die achterblijft is op uitzending en beleeft een onzekere periode.”
Casper Hoogzaad (26) is de jongste in dit gezelschap. Hij is nog steeds actief militair en werkt als korporaal bij een transporteenheid van de Koninklijke Landmacht. Toen hij nog maar 20 jaar oud was werd hij uitgezonden naar Mali. Hij ging er als jongen heen en kwam als een ervaren vent terug. Hij is ervan overtuigd dat militairen iets kunnen betekenen voor de bevolking in andere landen, soms door kleine dingen. Casper: ”Wij waren daar in verkiezingstijd, een zeer roerige periode voor de bevolking en wij zorgden voor rust en vrede. Er was een weeshuis, we konden daar de mensen rust en veiligheid bieden.”