Op donderdag 18 januari vanaf 19.30 uur geeft Robert van Rooij op verzoek van Honsoirde een lezing over artificiële intelligentie (AI) en ethiek op het Abdijcomplex Mariёnkroon. U bent van harte welkom. Entreeprijs € 10, inclusief koffie of thee.

Door Robert van Rooij i.s.m. Dimph Vos

ChatGPT, we hebben er vrijwel allemaal van gehoord en velen hebben het weleens uitgeprobeerd. Studenten smullen ervan, maar leraren zitten met hun handen in het haar. ChatGPT kan immers zeer geloofwaardige teksten creëren met een hoog waarachtigheidsgehalte over allerlei onderwerpen. Vaak bestaan die ook nog uit perfect grammaticale zinnen, en dat alles meestal zonder spelfouten.

Speeltje

In deze lezing zal Robert van Rooij wat vertellen over de techniek achter dit bekende ‘speeltje’ op basis van kunstmatige intelligentie (KI, ook wel AI genoemd, Artificial Intelligence), evenals over andere KI-speeltjes, zoals de beeldgenerator DAL-E. Dit laatste speeltje genereert binnen een paar seconden op verzoek de meest fantastische beelden, bijvoorbeeld de paus in een hippe winterjas.

Spelen met deze zogenoemde generatieve-KI-apps zoals ChatGPT en DAL-E is leuk, maar voor grote techbedrijven zijn de toepassingen van Kunstmatige Intelligentie (KI) veel meer dan speeltjes. Voor hen is het een multimiljardenbusiness geworden om zulke KI-toepassingen te ontwikkelen en te gebruiken.

Voorbeelden

Gedurende de voordracht zal Van Rooij mooie voorbeelden laten zien van wat ChatGPT en DAL-E zoal kunnen, maar ook voorbeelden van waar ze de plank misslaan. Verder zal hij het hebben over de maatschappelijke gevaren die het gebruik van deze toepassingen van kunstmatige intelligentie met zich meebrengt, zoals het versterken van vooroordelen en fake news. Ten slotte zal hij ingaan op de manieren waarop wetenschappers proberen deze gevaren aan banden te leggen.

Robert van Rooij

Robert van Rooij is wetenschappelijk directeur aan het Instituut van Logica, Taal en Berekening (Logic, Language and Computation) aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen dit instituut werken vele wetenschappers aan kunstmatige intelligentie. Van Rooij heeft recent zelf ook een aantal artikelen geschreven over ChatGPT in Nature, het meest gezaghebbende tijdschrift over wetenschap wereldwijd.