In museum Het Gouverneurshuis in Heusden is momenteel de tijdelijke expositie ’Memento Mori!’ te zien. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het bekende adagium ’Gedenk te sterven!’, dat vanouds oproept tot een ingetogen levenswijze en een voortdurend bewustzijn van de vergankelijkheid van het bestaan.

Aanleiding voor deze expositie is de verwerving door het museum van twee achttiende-eeuwse doodsbaren die eeuwenlang dienst hebben gedaan in de dorpskerk van Heesbeen. Deze eenvoudige houten baren staan centraal opgesteld in de museumzaal, met daaromheen een aantal andere voorwerpen over hetzelfde thema. Sommige voorwerpen komen uit de eigen collectie van het museum, zoals een mysterieus rouwbord van de Herptse familie Van Grevenbroek, dat nu bij uitzondering wordt getoond. Andere objecten zijn speciaal voor deze expositie in bruikleen gegeven, zoals een middeleeuwse grafzerk die is gevonden op het terrein van de vroegere Mariakapel in Heusden, een vanitas-zelfportret van de hand van Henri Bol, bidprentjes, rouwsieraden en enkele oude stukken uit de collectie van het Streekarchief. Heel bijzonder is ook een aardewerken urn uit de Romeinse tijd, die gevonden is bij opgravingen in Veen.

Lezingen

De expositie ’Memento Mori!’ is voor het Gouverneurshuis ook aanleiding om twee lezingen te organiseren. Op donderdagavond 25 januari gaan twee sprekers in op de omgang met de dood en de vergankelijk in deze regio. Eerst doet Hans Wellner verslag van zijn onderzoek naar de grafzerken in de Heusdense Catharijnekerk. In de vloer van deze kerk liggen tientallen monumentale grafstenen, maar liggen deze nog wel op hun oorspronkelijke plaats? Na de pauze vertelt Hildo van Engen over de memoriecultuur in middeleeuwse kloosters, waar veel aandacht werd besteed aan de herdenking van overledenen uit het eigen netwerk. Uit sommige kloosters zijn daarvan interessante sporen bewaard gebleven, zoals het vijftiende-eeuwse doodsboek van het klooster Mariëndonk bij Elshout.

Meer informatie over de expositie en de lezingen is te vinden op de website van het museum: www.gouverneurshuis.nl.