In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer staat Energiek Heusden bestuurslid Leo Boeren als koploper in het (LED-)licht. Zijn seniorenwoning uit 1998 scoorde al niet slecht op de energiemeter, maar eenmaal behept met het besparingsvirus gingen na 2013 bij hem alle remmen los. Met 30 zonnepanelen, een thuisbatterij van 7,3 kWh, twee elektrische auto’s, een nieuwe cv-ketel, een hybride warmtepomp en sinds kort 2 Sessy-batterijen voor de opslag van energie is hij Mister Koploper.
Door Rieky Schalken
De Sessy wordt de nummer 1 in thuisbatterijen genoemd en het bedrijf maakt reclame met de volgende slogan: ‘Besparen op je energierekening? Verlaag je energiekosten door zonne-energie van de Sessy te gebruiken op dure piekmomenten’. Dat is eerder gezegd dan gedaan, want de 2 batterijen kosten samen een aardige duit. Aan Leo Boeren de vraag: Is dat het waard voor de opslag van 10 kWh? Zijn antwoord: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat je het hele bedrag snel terugverdient. Een hobby mag geld kosten; ja, ik vind het gewoon leuk”.
De populaire warmtepomp
In 2020 besloot hij om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen en pas in 2023 een hybride warmtepomp. Waarom heb je niet tegelijk met de ketel ook de hybride pomp aangeschaft? De cv-ketel was aan vervanging toe. Pas later kwam de populariteit van de hybridepomp op gang. Achteraf gezien had ik beter voor een full-electric warmtepompsysteem kunnen gaan, maar dat is aanzienlijk duurder. Een cv-keteltje kost ongeveer € 1800,- en dat is een behoorlijk verschil met de kosten van een full-electric systeem.”
Hij is tevreden over het rendement van de hybride warmtepomp, maar: “Het goed inregelen van de warmtepomp is wel een ding, onderschat dat niet”. Van het bromgeluid van de pomp wordt geen overlast ervaren -die horen ze niet-, waarschijnlijk ook omdat hij op het plat dak op rubberblokken staat en vering heeft. Het stroomverbruik is het afgelopen half jaar gestegen door de hybride warmtepomp, maar het gasverbruik daarentegen is erdoor gedaald. En dat is ook de bedoeling.
Afbouw salderingsregeling
Bij de onrust rond de Ukraine was juist zijn vast contract gestopt en omgezet naar een héél duur, variabel, contract bij Eneco. Vorig jaar op 1 juli stapte hij over op een dynamisch contract bij de ANWB. Aan Leo de vraag of het bevalt? “Heel goed zelfs, maar je moet wel zonnepanelen hebben en je wasmachine op een plek hebben staan waar je die ’s nachts niet hoort draaien.” Zijn elektrische auto’s, de Tesla 3 en de uit Amerika geïmporteerde Fiat 500 worden meestal ’s nachts opgeladen, wanneer het tarief laag of negatief is. (bijv. 1 cent cadeau). “Daar komen nog de kosten bij van de stroomleverancier en dan betaal je zo’n 17 cent per kWh, goed voor zo’n 6 elektrische kilometers.”
De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd. Maak je weleens een kosten-baten analyse? “Nee, want het heeft weinig zin om dingen uit te rekenen waarvan je vooraf weet dat het negatief uitpakt. Dan ben je geneigd om helemaal niets te doen. Bovendien weet ik nog niet hoe het dynamisch contract gaat uitpakken nadat de saldering is afgebouwd.”
Leo Boeren is vanaf de oprichting als bestuurslid betrokken bij de coöperatie Energiek Heusden. Wat bezielt iemand met een drukke baan, maar inmiddels met pensioen, om zoveel tijd te besteden aan een energiecoöperatie? “Me bezighouden met de energietransitie vind ik interessant om te doen. En, niet onbelangrijk, we vormen een heel leuk team met bestuur en vrijwilligers. Ik ben er destijds voor gevraagd en vanuit de Rabobank ingestapt. Maar voordat je een vast team hebt ben je zo enkele jaren verder. Dit jaar vieren we het 10-jarige bestaan van de coöperatie. We hebben nu 400 leden en streven naar 1000 leden. “Met de toekomstige certificaathouders van zonnepark Hooibroeken moet dat zeker gaan lukken”, aldus dit bestuurslid met een A-label, die op zijn verlanglijstje nog een luchtverversingssysteem met warmteterugwinning heeft staan. Het jaar 2024 is pas een maandje oud, dus dat gaat vast wel lukken.
Gegevens
• Seniorenwoning, bouwjaar 1998
• Zonnepanelen totaal 30 stuks
• 2013-12 stuks, 2017- 6 stuks, 2019 2 x 6 stuks
• 2018 Tesla batterij 7,6 kWh
• 2020 nieuwe cv-ketel
• 2023 hybride warmtepomp
• 2 elektrische auto’s
• 2023 dynamisch contract bij ANWB
• opwek 2023 ± 7100 KWh = ongeveer gelijk aan het jaar verbruik.
• 2024 2 x Sessy-batterij, totaal 10 KWh