Op vrijdag 9 februari organiseerden de mannen van het Groot Dwergonisch Mannenkoor (GDM) wederom een mooi meezingfeest in de Vennezaal van De Voorste Venne. Voor die mannen betekende dit hun 15e carnavalsmeezingfeest sinds 2007. En dat in het jaar waarin het koor 25 jaar bestaat. Ook dit keer weer met veel muzikale vrienden. Om het ‘verbinden’ gemakkelijk te maken. Het GDM koos bewust voor maar één meezingavond. Bij eerdere gelegenheden was er een zitavond met 500 liefhebbers en een sta-avond met maar liefst 1000 vooral jongere ‘meezingers’. De kosten voor zaalhuur én voor beeld en geluid waren in het verleden dermate hoog dat het een krachttoer zou worden om quitte te spelen. Ach, één avond lekker meezingen had ook wat. Én, de geplande 300 zitplaatsen en 450 staplaatsen voor nu, bleken meer dan aardig ingevuld!
Door Jan van Engelen
Het publiek werd volop vermaakt en er werd flink meegezongen. De organisatie had los van het GDM heel wat muzikanten naar De Voorste Venne gehaald die er toe deden. Instrumentaal zorgden jeugdhofkapal ‘De Knollekus’, gastorkest ‘Bend Bekend’ (BB) -anno 1992- die de sterren van de hemel speelden, en DJ Cas Wouters voor de juiste noot. Vervolgens waren er optredens van dameskoor ‘Om te janken’ (OTJ), natuurlijk het GDM, ‘Muzibekaant’ uit Waalwijk én Jan Biggel die zijn optreden met het succesnummer ‘Ons moeder zeej nog’ begon en het er mee afsloot, ondersteund door het GDM. Biggel, geboren als Johannes Adrianus Wilhelmus van den Biggelaar (Boxtel, 25 december 1964), is een Nederlands zanger en van oorsprong stukadoor. Hij kreeg in 2021 nationale bekendheid door genoemd nummer. Met dit nummer behaalde hij 2022 een Gouden Plaat. Begin januari 2023 volgde er een Platina Plaat voor het nummer. Biggel verscheen op het podium in bijzondere kledij: op zijn Oostenrijks. Zingen kon hij aardig al vindt hij zelf van niet. De zanger zoog tijdens zijn optreden het staande publiek naar zich toe en dat was best opmerkelijk. Ook opmerkelijk was dat de jeugd al zijn liedjes meezong als de beste. Twee Vlijmense meiden hadden er wel een verklaring voor. “Het is mooi om te zien hoe het publiek reageert op de meestal bekende liedjes. Dit staat ons wel aan. Hoe we die liedjes uit het hoofd kennen? Da’s niet zo moeilijk. Je kijkt en luistert regelmatig naar You Tube, teevee en radio én oefenen maar. Zo leer je ze wel.”
Veelzijdig programma
De Knollekus beten het spits af in het voorprogramma. Op zondag 4 februari wonnen zij de eerste prijs bij de ‘kapellenrodeo’ tijdens het KeinderKupkesFestival (KKF) met onder andere het nummer waardoor Jan Biggel bekend is geworden. Paul Stieger is de leider van de jeugdhofkapel. DJ Cas Wouters vulde de podiumwisselingen in met gezellige muziek en nam de afterparty voor zijn rekening. Het eerste koor wat optrad was OTJ. Opvallend: de (gracieuze) beweeglijkheid van de dames tijdens het optreden onder leiding van Els Duijster. ‘De vlieger’ van André Hazes en ‘Laat de zon in je hart’ van René Schuurmans waren helemaal top. Het GDM, Ton van Baest is er de dirigent van, trad drie keer op met een diversiteit aan liedjes, zelfs Duitstalig. De ‘Deutsche Schlagermedley’ en ‘Atemlos’ waren hiervan dé voorbeelden. ‘Engelbewaarder’ en ‘Ik ga zwemmen’ evenals het slotnummer ’t Dondert en ’t bliksemt’ werden hooglijk gewaardeerd door het publiek.
Bend Bekend en Muzibekaant voldeden helemaal aan de verwachtingen. De eerste met weergaloos uitgevoerde muziek. Eens jeugdhofkapel van Dwergonië en uitgegroeid tot een volwaardig orkest wat wijd en zijd bekend is. De tweede bestond uit twee entertainers die de klappen van de showzweep kennen. Beiden om ook van te genieten.
Vóórdat het slotlied van Guus Meeuwis klonk, kon ‘opperstalmeester’ Leo Swaans bedankjes in de vorm van Schrobbelèr (laten) uitreiken aan onder andere de mannen van de PowerPoint Jan Brok en Frans Maaywee en de dirigenten van de twee koren. Woordelijke bedankjes waren er voor de verzorgers van de techniek, De Voorste Venne en natuurlijk Jan Publiek. Toen kon de afterparty beginnen die voortduurde tot het eerste kleine uurtje van carnavalszaterdag. Slotconclusie van een geslaagde avond: dit is waar carnaval voor bedoeld is, verbinden. Daar heeft Viva Dwergonia 2024 écht aan voldaan!