Duits vliegtuig geland

Op zondagmiddag 19 maart 1916 vliegt op aanzienlijke hoogt boven de gemeente Waalwijk een vliegtuig, die door haar vreemde bewegingen zeer de aandacht trekt. Boven hel postkantoor wordt driemaal in een cirkel gevlogen, daarna daalt het vliegtuig, om dan plots weer te stijgen en daarna met een flinke vaart naar het Noorden te vliegen. Om half een vliegt het vliegtuig boven Heusden. Het toestel daalt, maakte twee zwenkingen over de Maas en de Nederhemertse Waard en landt dan kort daarna op een weiland onder Herpt. Aan de kruizen op het vliegtuig is direct te zien dat het een Duits vliegtuig is. De sergeant Chr. van Herpt, zoon van de burgemeester van de gemeente Herpt, is gelegerd in Hilversum, maar is enkele dagen met verlof thuis in Herpt. Hij is al snel bij de plek waar het vliegtuig is geland. Als de inzittenden hem zien, springt de Duitse officier in het vliegtuig en de vliegenier, een onderofficier, start vlug de motor. Van Herpt zegt tegen de twee dat ze op Nederlands grondgebied zijn geland en opstijgen dus niet meer wordt toegestaan. De Duitsers zijn in het vliegtuig de koers kwijt geraakt en weten nunniet waar zij zijn. Ze waren geland om te tanken maar Van Herpt heeft ze belet weer op te stijgen en hij heeft ze onder arrest gesteld.

De ene Duitser is een 2e luitenant, hij is samen met een Feldwebel ’s morgens om 9.00 uur uit Keulen vertrokken. Inmiddels komt er van alle kanten publiek toegestroomd, waaronder ook Marechaussees. Die nemen de beide Duitsers over van Van Herpt en brengen de beide Duitsers voorlopig naar de kazerne in Heusden. Bij het vliegtuig, wordt een wacht geplaatst. Op maandag worden de beide Duitsers met een auto overgebracht naar Wieringerschans, en ze worden daar geïnterneerd. Het directe en flinke optreden van sergeant Van Herpt wordt zeer gewaardeerd. Als hij nog 5 minuten had gewacht waren de vogels gevlogen geweest.

Geïnterneerden, deserteurs en krijgsgevangenen

Op 13 april komt de geïnterneerde Belgische soldaat Jules van de Caveye, geboren in 1879 en woonachtig te Zwevezele (W-Vlaanderen) aan in Nieuwkuijk. Hij wordt tot 15 juni te werk gesteld als klompenmaker bij Leo van Zon (de Corman) te Nieuwkuijk. Van hem is zelfs een paspoort met foto bewaard gebleven. Daardoor weten we dat hij 1.64 mtr. lang is en rossig haar heeft. Hij heeft een stevige en gebogen gestalte en een litteken aan zijn rechterbeen vanwege een operatie. Hij is, na terugkeer naar België, op 90 jarige leeftijd te Beernem (België) overleden.

Geïnterneerden

Een groot herenhuis in de Putterstraat te Heusden, waar vroeger het protestants gasthuis’“Bethesda’ van dominee Laatsman was gevestigd, is nu eigendom van de scheepswerfdirecteur De Haan (gekocht in januari 1914 voor fl. 1.250,-), en is nu voorzien van een groot bord waarop staat ’Interneringskamp Heusden’. Er worden daar een 40-tal Belgische geïnterneerden gehuisvest die bij de scheepswerf werken. Ook bij boekbinderij Veerman wordt een geïnterneerde verwacht. Hollandse militairen komen, samen met de geïnterneerde Belgen, in het hiervoor ingerichte pand te wonen.

Bijzondere gebeurtenissen

In augustus krijgt mevr. H. uit Hilversum bericht dat spoedige overkomst gewenst is omdat haar echtgenoot, die als militair in Nieuwkuijk is gedetacheerd, een ernstig ongeluk heeft gehad en in levensgevaar verkeert. Met schrik vertrekt zij samen met haar ouders en haar zus naar Nieuwkuijk, waar zij ’s avonds laat arriveren. Tot hun verbazing vernemen zij daar dat hun resp. zoon en echtgenoot rustig ligt te slapen. Deze kijkt dus vreemd op bij dit onverwachte bezoek van zijn familie. Ze zijn de dupe geworden van een slechte grap. De politie is ingeschakeld om de verzender van dit bericht op te sporen.

De gemeenteraad van Drunen heeft besloten dat de kermis dit jaar niet doorgaat; bij het sluiten van de vrede gaat men een groot vredesfeest organiseren.

Drie weken aaneengesloten landbouwverlof kan o.a. in Vlijmen worden verkregen voor de fruitoogst.

Aan E. Martens, mil.-korp. Art.-munitietrein 4e divisie, wordt de bronzen erepenning voor menslievend hulpbetoon toegekend. Met levensgevaar heeft hij op 24 mei een span hollende paarden met bespanning onder de gemeente Vlijmen tot staan gebracht, waardoor personen uit onmiddellijk levensgevaar zijn gered.

In Nieuwkuijk is een verbandplaats voor de militairen ingericht. Volgens een krantenbericht worden 2 aspirant reserve-officieren van gezondheid gedetacheerd bij deze verbandplaatsafdeling te Nieuwkuijk. In 1916 ontvangt de gem. Nieuwkuijk een opgave van 14 soldaten van de Verbandplaats Compagnie IVe Divisie, die in Nieuwkuijk worden ingekwartierd.

Adr. van Eggelen uit Nieuwkuijk gaat in Vlijmen met zijn zoon Antoon een kar hooi halen. Een grote groep militairen komt hen achterop maar Van Eggelen wil deze groep voorblijven en spoort het paard tot meer vaart aan. Het paard maakt een sprong waardoor het tuig breekt en het paard gaat er met de kar vandoor. Door het slingeren van de kar worden vader en zoon van de kar geslagen en komen daarbij onder de wielen. De vader wordt meer dood dan levend bij de wed. Mommersteeg binnengedragen. Direct worden de pastoor en dokter Weijers gehaald. Na toediening van de Sacramenten wordt Van Eggelen Sr. per brancard door militairen naar Nieuwkuijk vervoerd.

Bert Meijs

bmeijs@planet.nl