Op 16 maart gaat de Boekenweek van start. De Boekenweek 2024 heeft het thema ‘Bij ons in de familie’.

Iedereen maakt deel uit van een familie. Het thema dit jaar is ’Bij ons in de familie’. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen. In de Bibliotheek zijn verschillende activiteiten georganiseerd in de Boekenweek.

Start tijdens Beleef de Bieb

Afgelopen zaterdag hadden we in de Bibliotheek Drunen al de start van de Boekenweek in Heusden. Lonneke van de Wouw vertelde voor een volle zaal het verhaal over haar adoptie. Hierover heeft ze het boek ’Wie is mijn echte moeder?’ geschreven. De aanwezigen waren geroerd door haar persoonlijke en openhartige verhaal. Kon je er niet bij zijn? Het boek is te leen in de Bibliotheek!

Expositie

De leden van Fotoclub Drunen hebben zich laten inspireren door het thema ’Bij ons in de familie’. Ze hebben hier speciaal een expositie voor samengesteld. De expositie is van 18 tot 31 maart te bezoeken tijdens openingstijden in de Bibliotheek Drunen.

Ouder-meet-up Ons gezin: één team

De volgende Ouder-Meet-Up in maart staat gepland op 18 maart om 20.00 uur in de Bibliotheek Vlijmen.

Opvoeden?! Soms denk je, zat er maar een handleiding bij mijn kind. Want we willen allemaal onze kinderen zo goed mogelijk door het leven te begeleiden. Maar hoe doe je dat? Je kunt elk opvoedthema googelen en op social media ieders ongezouten mening bestuderen. En je verliezen in al die informatie en meningen…Daarom gaan we dit voorjaar verder met de Ouder Meet-up in de Bibliotheek Vlijmen.

De Ouder Meet-Ups zijn er voor ouders en verzorgers met kinderen van 0 tot 12 jaar die soms gewoon even willen delen waar ze in de opvoeding tegenaan lopen. Van anderen en een expert wil horen wat voor hen wel en niet werkt. En met nieuwe tips en handvatten weer naar huis te gaan. Elke Meet-up staat een ander thema centraal. De Meet up in maart gaat over ‘Ons gezin één team’.

Ons gezin één team: minder strijd: meer wij.

Behoefte aan meer teamgevoel binnen jullie gezin? Minder strijd en méér samenwerking? Tegenwoordig hebben we het maar druk met het bijhouden van al onze activiteiten. Naast de hectiek van alledag wil je thuis natuurlijk vooral een ontspannen sfeer creëren. Een sfeer die uitnodigt om elkaar te helpen en naar elkaar te luisteren. Waarin je niet het gevoel hebt veel alleen te moeten dragen en/of je te moeten wapenen voor de volgende strijd met je kind. Wil jij de teamspirit van jullie gezin vergroten? Kom dan naar de Ouder Meet Up op maandagavond 18 maart waarin het versterken van het ‘wij-gevoel’ binnen onze gezinnen centraal staat. Kindertherapeut Lonneke Sanders deelt haar kennis en tips tijdens deze Ouder Meet Up. Na haar presentatie is er alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. En natuurlijk krijg je ook meteen een aantal mooie boekentips rond dit thema. Kom je ook?

Over Lonneke Sanders

Lonneke Sanders is moeder van drie jonge kinderen. Daarnaast is ze kindertherapeut in Vlijmen, daar runt ze met veel liefde haar praktijk aan huis. Hier ontvangt ze ouders en kinderen die even zijn vastgelopen in de soms stormachtige gevoelswereld. Ze doet dat door middel van kindertherapie, opvoedcoaching, workshops en trainingen. Over het uiten en delen van gevoelens schreef ze het kinderboek “Welpje en het verdwenen zonnetje”. Waarin een leeuwenwelpje ontdekt dat gevoelens verstoppen helemaal niet zo handig is... Haar expertise als kindertherapeut ligt vooral bij het verwerken, ordenen, laten stromen en tot rust brengen van emoties en het stimuleren van zelfvertrouwen bij kinderen. “Bij deze thema’s liggen mijn vuur en passie!” aldus Lonneke.

Kennismaker Familiegeschiedenis

Wat weet jij over je familie? Wil je misschien meer ontdekken? Hoe start je een onderzoek naar je familiegeschiedenis?

Tijdens onderzoek naar je familiegeschiedenis ga je de stamboom van je familie in kaart brengen. En duik je in de verhalen van je voorouders: wanneer leefden zij, waar woonden ze en wat voor beroepen oefenden ze uit? Sommige gegevens zijn makkelijk te vinden, maar het kan ook een puzzel zijn waar je lange tijd mee bezig bent. Personen kwamen uit een andere plaats of ander gebied, reisden hun kinderen achterna, vertrokken naar het buitenland of namen dienst in het leger. Het is niet altijd even makkelijk om bepaalde informatie boven water te krijgen.

Hoe begint je met een onderzoek en waar kun je informatie vinden? Daar komt u tijdens deze kennismaker met Anthony Maas achter. Hij is de coördinator van de studiezaal van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. De kennismaker is georganiseerd op woensdag 20 maart van 9.00 tot 11.00 uur in de Bibliotheek Vlijmen.

Over het Streekarchief

Het Streekarchief bewaart archieven en collecties van en uit de gemeenten Altena, Heusden en Waalwijk. Het is de bron van lokale historische informatie. Ga op onderzoek uit in oude kranten, genealogische bronnen, archiefinventarissen, webexposities en de gedigitaliseerde fotocollectie. Een goede start voor een onderzoek naar je familie. Neem dan alvast een kijkje op de website: www.salha.nl

Een avond met Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemer

Op dinsdagavond 26 maart zijn Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemer te gast in Drunen. Dit als afsluiter van de Boekenweek, Eus en Anna, zijn partners van elkaar. Ze schrijven beide boeken. Daarover komen ze vertellen, daarnaast is er ook ruimte om te praten over de invloed die ze op elkaars schrijfproces hebben. De avond vindt plaats in het Cultuurcafé in De Voorste Venne. Deze is georganiseerd door Bibliotheek Drunen in samenwerking met Het Pieck en De Voorste Venne. De avond start om 20.00 uur.

Anna van den Breemer

Anna van den Breemer (1984) is een Nederlands journaliste. Ze is werkzaam bij de Volkskrant, waar ze voor de rubriek Opvoeden schrijft. In 2018 schreef ze het boek ‘Ivanka’ over Ivanka Trump. In 2019 schreef Van den Breemer het boek ‘We klungelen als ouders maar wat aan’. Twee jaar later verscheen het vervolg ‘Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan’. In 2023 verscheen haar thrillerdebuut ‘Het perfecte zusje’.

Özcan Akyol

Özcan Akyol (1984), ook wel bekend als Eus, is een Nederlandse schrijver, columnist en presentator. Hij debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische schelmenroman ‘Eus’ en ontwikkelde zich daarna tot een creatieve duizendpoot. Hij schreef ook de roman ‘Toerist’ en later dit jaar verschijnt alweer zijn derde boek ‘Afslag 23’.

Eus is ook columnist voor verschillende kranten en tijdschriften. Hij schrijft hierin over variërende onderwerpen, van binnenlandse politiek tot ons onderwijssysteem en sport. Hij maakte furore als televisiepresentator met succesvolle titels als ‘De Neven van Eus’, ‘Sterren op het Doek’, ‘De Geknipte Gast’, ‘Home of Eus’ en ‘Eus’ Boekenclub’. Regelmatig schuift hij aan bij diverse praatprogramma’s als tafelgast.