’De jeugd van tegenwoordig’, de uitspraak is al zo oud als de mensheid zelf en met veranderende tijden zeker niet minder actueel. De makers van HIER hebben er deze keer zelfs een hele talkshow aan gewijd waarmee voor een keer afstand werd gedaan van het standaard-concept waarbij meerdere gasten met elk hun eigen verhaal aanschuiven aan de talkshowtafel. En dat eigen verhaal raakt dan onverwacht toch de ander. Maar zoals het nu werd uitgevoerd was een gedurfd experiment. En dat bleek zeker niet minder interessant. HIER tafel-host Barbara Lensen weet zich professioneel van haar taak en liet veel ruimte voor interactie met het publiek afgelopen zondag.

Nieuw gezicht

Meteen bij aanvang werd een nieuw gezicht geïntroduceerd als side-kick voor de dag. Cathelijn Bonke bediende de mobiele microfoon en was afgelopen zondag de verlengde arm van Barbara in de zaal. Alsof ze nooit anders had gedaan kondigde ze de muzikanten van Maiden uniteD aan die het spits afbeten met een mooie akoestische bewerking van het nummer Children of the damned van Iron Maiden.

Aan tafel

Aan de HIER-tafel zitten ondertussen Tom Stekelenburg, jeugdboa van de gemeente Heusden, Paulien Kok van Stichting De Schroef, Madelief Douwes, zorgconsulent aan het d’Oultremont college en Pieter Verhagen, jongerenwerker te Heusden voor BIJEEN.

Barbara Lensen start het gesprek met een aantal stellingen die ze op het publiek afvuurt: ’De jeugd wordt teveel verwend’, ’de jeugd is liever lui dan moe’ zijn er slechts een paar. De zaal moet duidelijk wennen aan deze vorm en is, zo lijkt het, meer uit op een middagje luisteren dan actief deelnemen aan een discussie die zomaar een eigen leven kan leiden. Toch herkent iedereen de stellingen en wordt aan de tafeltjes in de zaal druk overleg gevoerd en veelal bevestigend gesproken.

Als het gesprek weer terug naar de tafel gaat wordt al snel duidelijk dat de gasten aan tafel het zonder uitzondering goed voor hebben met de jeugd. Pieter opent door te zeggen dat iets vinden van de jeugd van alle tijden is. “De wereld is digitaler en sneller geworden maar er wordt ook nog gewoon gevoetbald op straat”. Paulien voegt daar nog aan toe dat ’dé jongere’ niet bestaat. Wel is het zo dat de jeugd in het algemeen minder beweegt en dat het in de praktijk moeilijker is om jongeren enthousiast te maken om lid te worden van een sportvereniging. Tom laat weten dat er ook weer nieuwe vormen van sporten zijn zoals sporten in de buitenruimte op toestellen die daarvoor geëigend zijn. Op die manier gaat sport samen met het op straat zijn, oftewel ‘chillen’, zoals de jeugd beoogt te zeggen.

Maiden UniteD

Intussen heeft Cathelijn plaats genomen op het podium voor een gesprek met Joey, voorman en bassist van het vandaag aanwezig zijnde trio. Zijn medemuzikanten zijn Hein en zangeres Nicky. Het woord UniteD heeft met het steeds in wisselende samenstelling muziek maken met verschillende muzikanten te maken legt Joey uit. Verbinden dus in de meest praktische zin van het woord. Op 21 april zal Maiden UniteD te zien zijn in de De Voorste Venne in Drunen met hun show 1980. Op die avond zijn er akoestische bewerkte nummers te horen van Iron Maiden, de bekende hardrockformatie uit de jaren 70 en 80. “Er zijn nog enkele kaarten te koop”, zo laat Joey weten.

Alcohol en drugs

Als we het over jeugd hebben dan hebben we het over het gebruik van genotsmiddelen, ook dat is van alle tijden. Wel laten de professionals aan tafel weten dat het een groeiend probleem is. Volgens Pieter is er zelfs een nieuw programma opgetuigd onder de naam ’Skip Die Trip’ om het gebruik bij jongeren te verminderen.

Madelief laat weten dat social media een erg grote, en niet altijd positieve, rol speelt in de wereld van de jeugd. Alles lijkt altijd perfect te moeten zijn en veel kinderen zijn daar vatbaar voor en raken, ook als gevolg van Tik Tok, Instagram en dergelijke platformen makkelijk in de problemen. De zaal is duidelijk aangedaan als Madelief vertelt dat maar liefst één op de zeven jongeren mentale problemen ervaart, en hulp heeft bij faalangst bijvoorbeeld. En in het ergste geval wel eens met de gedachte van zelfdoding speelt. Ook corona heeft zeker invloed gehad op het vereenzamen van de jeugd.

Vervolgens wil Barbara van Tom weten wat zijn rol is als BOA in Heusden. Volgens Tom straalt zijn uniform al een zekere autoriteit uit maar hij ziet het vooral als zijn rol om in de jeugd te investeren. Dat is ook zijn rol als jeugdboa zo laat hij weten. Heusden telt inmiddels vijf fulltime BOA’s die zijn verdeeld over drie gebieden in de gemeente. Over het verschil tussen Politie en de BOA zegt Tom het volgende: “De grens tussen politie en BOA is niet meer zo hard als vroeger”. Er blijkt vooral veel samenwerking te zijn en volgens Tom werpt dit ook zeker zijn vruchten af.

Jongelui aanwezig

Vanuit de zaal wordt dit ook beaamt door Des en Lars die uit eigen ervaring weten hoe belangrijk het kan zijn dat er begrip en hulp voorhanden is. Deze twee jongemannen waren bereid bij HIER te vertellen over de moeilijke corona-periode en wat deze tijd met hun gedaan heeft. Des vertelt over het eenzaam zijn en Lars vertelt dat hij juist door de aangeboden hulp ook weer zaken is gaan oppakken zoals online ondernemen. Vanaf de tafel laat Pieter de zaal nog weten dat het afgelopen zondag precies 4 jaar geleden is dat Nederland in lockdown ging.

Een vragensteller uit de zaal wil nog graag horen in hoeverre ouders betrokken worden bij het begeleiden van de jeugd. Alle professionals aan tafel bevestigen dat de betrokkenheid van ouders elementair is bij het oplossen van eventuele problemen. Paulien laat nog weten dat er natuurlijk ook heel erg veel goed gaat met de jeugd. “Laten we dat vooral ook niet vergeten”.

Preventie

Aan tafel maken de gasten zich inmiddels op voor het laatste deel van het gesprek. Barbara wil het graag nog over preventie hebben. Wat is er nodig om jongeren op het rechte pad te houden? Pieter zegt over het gebruik van verdovende middelen dat er veel wordt samengewerkt met bekende instanties zoals de GGD en Novadic Kentron. Daarbij wordt in toenemende mate ook aandacht gevestigd op de ouders. Tom, Paulien en Madelief voegen toe dat het van groot belang is om te allen tijde in gesprek te blijven met je kinderen. “Vind als ouder niet meteen alles stom maar vraag eens waarom je kind doet wat het doet”, zo stelt Madelief voor. Paulien vraagt tot slot nog aandacht voor bewegen, daar dit is waar ze bij De Schroef vooral mee bezig zijn. “En met succes”, zo laat ze de toehoorders weten. ”Met bewegen zoals wij het aanbieden mag iedereen uitgaan van zijn of haar eigen vaardigheden.”

Kuijks Weekend

Voordat de laatste tonen van Maiden UniteD worden ingezet gaat Cathelijn nog een bargesprek aan met Stefan van Opzeeland, de actieve man achter het Kuijks weekend. Deze zeskamp annex jaarmarkt is inmiddels een begrip in de regio en niet meer weg te denken in het Nieuwkuijkse. Op 28-30 juni van dit jaar is het weer zover. Stefan nodigt iedereen uit om eens te komen proeven van de gastvrijheid en gezelligheid in de kern. Hij laat de mogelijkheid niet onbenut om te zeggen dat heel veel jeugd betrokken is bij het opzetten en opbouwen van dit grootse evenement.

Resumé en een primeur

Zo eindigde Barbara de talkshow afgelopen zondag. Resumé. Hoe is het om jong te zijn en wat komen we nog te kort. Het antwoord van Paulien is helder en treffend: “De kloof dichten tussen oud en jong”.

Joey van Maiden United komt nog met een primeur: dat één van de echte Iron Maiden gitaristen van de partij zal zijn op 21 april in De Voorste Venne. Barbara bedankt de gasten, het publiek en alle medewerkers en zo loopt weer een prachtige talkshow tot een einde.

Op 14 april zal de laatste HIER van dit seizoen te horen en te zien zijn in het inmiddels bekende Cultuurcafé van zaal De Voorste Venne in Drunen.