Wie zaterdag 30 maart in de avond de Voorste Venne binnenliep kwam terecht tussen een gemêleerd gezelschap van mensen. In een rij voor de munten wachtend om de Vennezaal binnen te gaan. Maar iedereen kwam voor hetzelfde doel: een Vette avond beleven en dromen waarmaken van kinderen. Verschillen verbinden voor het goede doel.

Maanden voorbereiding gingen vooraf, want door alles zelf te doen, was het idee van de organisatie, bespaar je kosten en heb je een mooier eindresultaat. Maar alle eigen inbreng deed niks af aan het eindresultaat. In de aanloop was er veel media-aandacht, frequent contact met Make-A-Wish en melden zich sponsoren en vrijwilligers. Op de avond zelf betraden de mensen vanuit de rij een sfeervolle zaal met licht en een overvol podium. Voor de ene bezoeker een nieuwe beleving, die kwam normaal kijken naar de slagwerkgroep in een theaterzaal, voor de andere een verwondering, die was een podium gewend met gitaren en een drumstel en keek nu tegen een podium van 90 vierkante meter aan waar geen centimeter onbenut bleef. De werelden werden nu al verbonden en toen moest Slagwerkgroep Drunen nog starten. Dat deden zij met het thema van Formule 1. Wellicht symbool voor de prestatie deze avond: een topprestatie. Met fantastische beelden op de achtergrond. De spelende leden zijn soms onzichtbaar achter het grote arsenaal van instrumenten, maar op het scherm weden alle spelers voorgesteld in de stijl van F1. En natuurlijk werd ook duidelijk waarom deze avond er ook was. Namelijk om Make-A-Wish te steunen.

Vette glimlach

Na drie nummers van de gevorderde slagwerkers maakten zij ruimte op het podium voor de jeugd. Want in de optiek van Harmonie Drunen, waar slagwerkgroep Drunen onderdeel van is, heeft de jeugd de toekomst en wanneer we daar in investeren hebben we in de toekomst nog veel plezier van deze avonden. Kinderen die soms amper 6 maanden een instrument bespeelden, mochten op dat grote podium voor een volle zaal met vooral onbekenden laten horen wat ze konden. Adele en Avici waren de oorspronkelijke artiesten, die trots zouden zijn geweest op deze vertolking. Dat was Dennis Smits, de dirigent, overigens ook. Zowel op de jeugd als de wat oudere spelende leden. Met een grote glimlach leidde hij de slagwerkers door de avond heen.

In de zaal begon het ook te ruiken. Niet naar enkel zwetende muzikanten en bier, maar ook naar VET. Want de frietkar van Ome Jan stond buiten vette hap de bakken. Ook hieruit bleek weer dat de organisatie slim omging met aangeboden hulp, want Ladies Circle de Leest verzorgde de verstrekking van de vette hap, zodat iedereen een extra bitterbal kon nuttigen in plaats van de kosten aan personeel uit te moeten geven.

Battle

Na 10 nummers was er een korte pauze. Maar die werd abrupt verstoord door een slagwerkspektakel. Twee drummers en een percussionist op het podium in een battle en in de zaal en complete sambaband. Wat een opening voor het tweede gedeelte. Daarna ging de dansbaarheid van de nummers omhoog, werd er door de zaal al rustig meegezonden, maar ook genoten van de inbreng van blazers (vanuit het Symphonisch blaasorkest, poporkest Mixed-Up en SUND)in het programma. Het ingetogen Englishman in New York met Robbert-Jan Krook op sopraansax was een rust en zwijmelmoment in het bombastische blok na de pauze.

Tijdens Sky on fire werden er beelden op de achtergrond vertoond van wensvervullingen vanuit Make-A-Wish. Een moment waarin iedereen besefte dat deze avond naast muzikaal verbinden ook een ander thema had. Daarna toch nog een toegift met alle blazers op het podium erbij, een daverend applaus ontvangen door alle spelers om daarna een logistiek staaltje kunst en vliegwerk te kunnen aanschouwen. Want het podium moest leeg voor SUND en de overhandiging van de cheque. Binnen 10 minuten was door een strakke organisatie en gedreven leden het podium leeg gemaakt voor het tweede gedeelte van de avond. Met het zweet nog op het hoofd van het spelen, nu druppels zweet erbij van het sjouwen, zichzelf geen rust gunnend. Dat zien we de Rolling Stones niet doen….Overigens waren de leden al vanaf 12 uur in de weer met alles opbouwen en zouden ze ’s nachts om 3 uur pas naar huis kunnen na het opruimen.

Mak-A-Wish

Op het legere podium stond SUND klaar in kleurrijke pakken, maar eerst moest er nog iets formeels gebeuren. Het opgehaalde bedrag voor Make-A-Wish mocht bekend gemaakt worden. Bas Brok die de avond sfeervol aan elkaar praatte nodigde de organisatie en Dione van Mierlo van Make-A-Wish uit op het podium. Namens de organisatie nam Guido Bonke het woord en vertelde dat er een mooi bedrag was opgehaald. Een klein gedeelte werd voor de muziekopleiding van de jeugd apart gehouden, maar voor Make-A-Wish kon een bedrag van 3647,00 euro worden overgemaakt. Wat een super opbrengst! Trots werd de cheque ontvangen, waarna SUND meteen het tweede gedeelte van de avond inzette.

SUND had niet enkel kleurrijke kleding aan. Ook hun muziek is kleurrijk te noemen, waarbij je niet weet wat er op je af gaat komen. De Dijk, Rage Against the Machine, maar ook the Titanic. Het kon niet gek genieg. Dansen en springen op het podium werkte aanstekelijk. De bezoekers die normaal rode pluche gewend waren, dansten en sprongen lekker mee. Energie tot het einde was een feit, want bij de laatste noot was het echt einde avond.

Toine, Nick, Guido en Michel (de organisatie) en alle andere vrijwilligers moesten nog even door, maar op hun gezicht was af te lezen dat het VET-Concert ertoe doet. Nu alweer zin in een volgend portie VET!