Heusden is bekend om haar fraaie monumentale gevels. Onbekender zijn de fraaie stadstuinen. Stichting Kunstvesting Heusden wil daar in combinatie met een beeldenexpositie tijdens het Monumentenweekend verandering in brengen.

Door Hans van den Eeden

Tijdens een interview met Jan van der Lee (1953) wordt duidelijk, dat hij zich met de vesting en met name de kleinschaligheid sterk verbonden voelt. Van der Lee is geboren in Haarsteeg en woonde jaren in Frankrijk. Sinds drie jaar woont hij in Heusden.

Van der Lee is er de man niet naar om stil te zitten. Als voorzitter van de stichting Kunstvesting Heusden zet hij zich in om de jaarlijkse manifestatie ’Kunst in de Vesting’ op de kaart te zetten. Dit gebeurt al 17 jaar tijdens het Monumentenweekend. Dit landelijke weekend wordt dit jaar op 14 en 15 september gehouden. De afgelopen jaren trok dit veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Tijdens de editie 2023 was de focus met name gericht op de presentatie van kunstenaars uit de vesting. Opnieuw bleek dat Heusden op het gebied van kunst en cultureel heel wat te bieden heeft. De bezoekers bezochten met name een variatie aan ateliers. Hieruit bleek dat Heusden op professioneel gebied van schilderkunst zoals olieverf, aquarel en acryl heel wat te bieden heeft. Dat geldt ook op het gebied van keramiek en beelden. Voor velen was het een mooie gelegenheid om locaties, zoals het Demerrondeel, te bezoeken. Daar presenteerde Josée Bastiaanse zich met glasobjecten.

Heemtuin

“Bijzonder is dat de vesting ook fraaie tuinen heeft, die nooit voor bezoekers zijn opengesteld. Dit jaar zetten ongeveer 10 particulieren hun tuin open. Het gaat hierbij om een variatie aan tuinen. We willen dit met een beeldenexpositie in de tuinen een extra accent geven”, aldus Van der Lee. Gedreven vertelt hij dat de organiserende stichting Kunstvesting ook kunstenaars uit heel de gemeente Heusden de gelegenheid geeft om zich met beelden in de tuinen te manifesteren. Het gaat hierbij om beelden van steen, hout, koper, brons of andere materialen. Naast de tuinen van particulieren zullen ook in openbare tuinen beelden worden geëxposeerd. Het gaat hierbij om heemtuin De Meulenwerf en de monumentale fraaie tuin van het Gouverneurshuis. De Heemtuin is in Heusden een gratis te bezoeken bijzondere locatie, waar het verleden zich met het heden verbindt. Actieve vrijwilligers zetten zich in om de variatie aan plantensoorten te laten terugkomen. Het gaat hierbij om met name planten en kruiden uit de periode 1300-1800. Volgens Jan van der Lee is deze openbare tuin een bijzondere locatie waarbij ook moderne beelden goed tot hun recht kunnen komen.

Gouverneurstuin

De sfeer van het verleden komt ook tot haar recht in de tuin van het Gouverneurshuis. Een beeld van de Heusdense kunstenaar Clemens Briels vormt thans al een contrast met de witte gevel van het monumentale pand. Bijzonder is het glasobject van kunstenaar Felicitas Engels. Het verwijst naar de stadhuisramp in 1944. Binnen het perspectief van het drama van 80 jaar geleden is dit een belangrijk kunstwerk. Van der Lee hoopt dat er veel belangstellende beeldhouwers uit de gehele gemeente zich met beelden melden. Van der Lee vertelt dat er een lichte ballotage komt. Dit komt mede omdat de grens tussen professionele en amateurkunst niet altijd te trekken is. Verder ziet hij ook mogelijkheden, dat amateurkunstenaars van onder andere Het Pieck uit Drunen na een ballotage kunnen deelnemen.

Sokkelproject

Op het gebied van beelden is de Stichting ook actief betrokken bij het ‘sokkelproject’ in de Jacob van Eyckpassage. Op 22 april onthult cultuurwethouder Jeroen van den Bosch het nieuwe kunstwerk op de sokkel. Kunstenaars Mooniq Priem en Paul Spencer verwisselen de beelden deze dag. Het sokkelproject biedt sinds 2011 een plek aan voor kunstenaars om hun werk, gedurende een jaar in de openbare ruimte te exposeren. Ook biedt het inwoners en bezoekers de kans in aanraking te komen met kwalitatieve kunst. Paul Spencer uit Herpt is vooral bekend om zijn monumentale houten beelden. Het sokkelproject maakt deel uit van het gemeentelijk thema ‘Verschillen verbinden’. In tegenstelling tot eerdere edities zal het beeld van Paul Spencer ‘in de breedte’ worden geplaatst. Bij de realisatie zal hij ondersteuning van staalkunstenaar Bart Somers krijgen. Het beeld zal er een jaar komen te staan. De naam Jacob van Eyck verwijst naar de in 1590 geboren internationaal vermaarde blinde stadsbeiaardier en componist.