De boogbrug, Rijksmonument 525783, maakt deel uit van complex ‘Mariënkroon Rijksmonument 517304’ en is vervaardigd door de ‘Kempische IJzergieterij en Smederij Van Aerschot – Herentals ’. Het bedrijf van August van Aerschot (1825-1904) maakte o.a. muziekkiosken, kruisbeelden, bruggen, gaslantaarns en tuinmeubilair uit stalen frames, die versierd werden met gietijzeren sierornamenten. Contacten met de Herentalse Geschiedkundige Kring hebben niet de exacte informatie opgeleverd over het bouwjaar en de opdrachtgever, maar geadviseerd werd de bouwperiode 1865-1880 aan te houden. In de loop der tijd waren de gietijzeren ornamenten verdwenen en werd het een kale brug. De brugdelen waren verbonden met bouten of klinkverbindingen. Door leden van de Werkgroep Archeologie Heusden zijn in de kasteelgracht, een restant van de ‘Oude Vlijmense Wetering’, nog enkele stukken van de ornamenten teruggevonden.
In 2010 werd door Focolare, eigenaresse van het complex, het initiatief genomen om de brug te restaureren. Met subsidie van provincie Noord-Brabant is een restauratieplan opgesteld. Daarvoor is door Boerman Kreek Architecten uit Steenderen een opnamerapport gemaakt, zijn nieuwe tekeningen gemaakt en is een kleurenonderzoek gedaan. Dat resulteerde in 2015 in een bouwhistorische rapportage, een kleurenadvies, een bestekomschrijving en een eerste kostenraming, die op ruim €125.000,- uitkwam. De opdracht voor de uitvoering van de restauratie van de boogbrug is aan Smederij Oldenhave gegeven, een bedrijf uit Vorden in de Achterhoek. De opdracht omvatte tevens vernieuwen van de landhoofden, het ter plaatse demonteren en monteren en het transport.
Voor Oldenhave heeft allereerst een constructeur een nieuwe sterkteberekening gemaakt naar de huidige normen voor draagkracht en stabiliteit. Hierdoor zijn er onder de brug twee grote stalen H-liggers gekomen, waarop de gehele brug rust. Voorheen werd de sterkte bepaald door het brugdek en balustraden, de samengestelde leuningen. Wel is door de liggers de brug drie ton zwaarder geworden
De gevonden sierornamenten werden gebruikt om voor de ijzergieterij een gietmal te maken. Hoewel er van de 3-delige balusters nog enkelen aanwezig waren moesten er nog nieuwe bijgemaakt worden en daarvoor zijn ook nieuwe gietmallen gemaakt. De houten vlonderplanken hebben plaatsgemaakt voor een brugdek uit staalplaat met een wafelmodel.
Alle brugdelen werden voor de montage gestraald, van een beschermlaag voorzien, en in de voorgeschreven kleur gespoten. Op 24 maart 2016 werd de brug teruggeplaatst op nieuwe hardstenen landhoofden. Op de zijkant van de brug waren twee plaatjes geplaatst; een met de tekst ‘A.VANAERSCHOT HERENTALS” en een met ‘RESTAURATIE 2016’. Nu is de boogbrug één van de mooiere fotoplekken van Gemeente Heusden. En voor de Focolarebeweging is de brug het symbool voor ‘de bruggen die ze willen bouwen voor vrede, dialoog, broederschap en eenheid’.
Bart Beaard