Zoals dat gaat bij de theaterlessen wordt na een seizoen lang spelen, ideeën verzamelen en heel veel lol maken, een voorstelling op de planken gezet. Afgelopen zondag was het zover: de theatergroepen èn de musicalgroep van het Pieck stonden op de planken!

Het was voor verstokte theaterbezoekers een dag om naar uit te kijken. Zondag 7 april, vijf verschillende theatervoorstellingen op één dag.

Al ruim voor 11:00 uur zaten vroege bezoekers vol verwachting uit te kijken naar de eerste voorstelling van de dag: ’Tarzan, de musical’ onder regie van Lieke Vergroesen. Was er in de zaal een prettige sfeer van verwachting; achter de schermen waren de spelers toch wel behoorlijk gespannen. Met een generale op zaterdag waarbij het wennen was aan het grote podium, de spotlichten en het spelen met hoofdmicrofoontjes en zenders, moest het meteen de dag na de generale voor publiek gebeuren. Maar jonge, jonge, wat ging dat goed!

De musical ‘Tarzan’ heeft met de verbeelding van een schipbreuk meteen een sterk begin. Na de schipbreuk, waarbij de ouders van het mensenkind om het leven komen, maken we kennis met Tarzan en de apenfamilie. Ook al protesteert de leider van de apen Korchak; Kala voedt Tarzan liefdevol op. Dan zet een Britse expeditie voet in de jungle en maken we kennis met Jane, haar vader en de andere expeditieleden. Vanaf dat moment verdiept het verhaal zich en worden we meegenomen met Jane’s kennismaking met de exotische plantenwereld van de jungle, haar groeiende genegenheid voor de apenfamilie en natuurlijk haar relatie met Tarzan.

Het verhaal werd sterk gespeeld, goed gezongen en strak gedanst door alle spelers. Na afloop moesten de spelers meerdere keren terugkomen om het terechte applaus in ontvangst te nemen.

Na een korte pauze kon het publiek de tweede voorstelling gaan bekijken, een theatervoorstelling onder regie van Jasmijn van Helsdingen. Met ‘Onrust in de Efteling’ zette de kindergroep uit Vlijmen een vrolijke, verrassende voorstelling op de planken. De trollenkoningin van de Efteling voelde zich negatief benaderd door verslaggevers van het Eftelingjournaal en kwam hierdoor in opstand! Met hulp van haar twee trouwe trollen zorgde ze voor chaos in de Efteling, met een op hol geslagen Festival-Carnavalkarretje als vrolijk hoogtepunt. Gelukkig kwam alles toch nog goed, mede door de hulp van een aantal bezoekers aan de Efteling.

De volgende voorstelling werd wederom geregisseerd door Jasmijn, en gespeeld door de jongerengroep uit Vlijmen. Met ‘Het mysterie van Misseldorp’ werd een typisch moordmysterie opgevoerd. De jongeren zetten een grote variatie aan karakters neer en het speelplezier spatte van het podium. Het publiek barste regelmatig in lachen uit.

Doen alsof zet je fantasie aan

De kindergroep uit Drunen was daarna aan de beurt. Deze groep die tijdelijk begeleid wordt door Julia Verstappen speelde ‘Bumper aan Bumper’ naar een script van vaste docente Karlijn Vlug. Het script is ontstaan door te improviseren rondom het concept van een dagenlang durende file op de meest zwarte zaterdag der zaterdagen. De voorstelling zat vol speelse verwijzingen naar vliegschaamte, tweede huwelijken, werkdruk en nieuwe gezinnen. De kinderen hebben zelf hun personages verzonnen die zij vol verve verbeeldden. Dat dit hilarische taferelen opleverde zal niemand verrassen!

De jongerengroep uit Drunen, tussen de 12 en 16 jaar, heeft gewerkt vanuit het concept ‘de nacht’. Daarbij stelden zij zichzelf de vraag ‘Wie zijn er ‘s nachts nog wakker? En waarom?’ Door improvisaties vormden zich personages en situaties, en is het script ‘Nachtdieren’ geschreven. Ook met deze groep heeft Julia kéihard gewerkt, en ook dit resultaat mocht er zijn! Deze laatste voorstelling van de dag eindigde met verstilde poëzie over ‘de nacht’. Wat een prachtig, verrassend einde van een zeer geslaagd theaterfestival.