Op 20 april vierde de Bijenhoudersvereniging De Langstraat haar 50-jarig jubileum. De vereniging is ontstaan door verschillende fusies. De laatste door samengaan van de verenigingen uit Drunen, Vlijmen en Waalwijk in 1974. De vereniging telt momenteel 55 leden.

De leden van de vereniging hebben het jubileum gevierd door in de middag een bezoek te brengen aan de Eendenkooi Ter Kwak in de Hooibroeken. Op de avond van de 20e was er voor de leden met aanhang een feestavond in Restaurant ’De Remise’ in Drunen. Tijdens deze avond werd er door de heer Aad Rietveld, voormalig bestuurslid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, een lezing gehouden over de biodiversiteit in onze omgeving. Een actueel onderwerp dat voor de aanwezige leden zeer interessant was.

Fusies

Aanleiding voor de fusie in 1974 was het geringe aantal leden van de afzonderlijke verenigingen. De imkerij liep in die tijd fors terug en door te fuseren ontstond een vereniging met meer leden die beter in staat was de imkerij te promoten. Het houden van bijen was in die tijd vooral een hobby-matige bezigheid. Het houden van bijen is in de afgelopen sterk in de belangstelling gekomen en het aantal imkers is fors toegenomen. Ook zijn er steeds meer imkers die beroepsmatig bijen houden.

Historie

In 1897 werd ’De vereniging ter bevordering der bijenteelt’ in Nederland opgericht. Het houden van bijen werd in die tijd gestimuleerd om in combinatie met het toenmalig kleinschalig boerenbedrijf extra inkomsten te genereren. Op de zandgronden kwam heide, een goede honingleverancier, toen algemeen voor. De toenmalige landbouw teelde daarnaast gewassen als boekweit waarvan goed honing gewonnen kon worden.

Over de historie van de vereniging uit Waalwijk is nagenoeg niets bekend. De verenging uit Drunen heeft daarentegen een historie die ver terug gaat. In 1901 ontstond in Drunen de bijenvereniging genaamd ’De Heide Bloem’. Deze vereniging had als thuisbasis Cafe Pulles de Wit, gelegen tussen Drunen en Nieuwkuijk, thans Cafe de Gouw. De leden waren afkomstig uit Drunen, Elshout, Nieuwkuijk en omstreken. In 1907 vindt de formele oprichtingsvergadering van voornoemde vereniging plaats. In 1920 houdt deze vereniging een drie daagse tentoonstelling handelend over bijen en bijenproducten. De tentoonstelling werd omlijst met muziek van de harmonie ’De Volharding‘ en door de Jongenscongregatie.

In 1924 wordt onderafdeling Sint Ambrosius opgericht. De contributie bedroeg Fl 1,50 per jaar.

Op 4 mei 1926 viert de vereniging De Heide Bloem haar 25 jarig jubileum. Voorafgaand aan de feestelijke activiteiten vindt om 9.00 uur een H.Mis plaats. Daarna is het feest in Café Pulles de Wit op de Kuijkse Hei. Later in hetzelfde jaar organiseren ze een bijenmarkt. Op 11 november 1927 worden op de jaarvergadering mededelingen gedaan over de verkochte hoeveelheden honing door de vereniging. Opbrengst: fl 28,= per 50 kg; blanke honing fl 80,= per 50 kg.

In de vergadering van 1937 wordt mededeling gedaan over inkomsten van dat jaar, fl 56,=, en uitgaven fl 51,44. De vereniging telde toen 25 leden.

Over de periode na 1937 tot in de Tweede Wereldoorlog is weinig terug te vinden. Er is wel bekend dat er twee verenigingen waren, een met als thuisbasis Café Pulles de Wit (nu café De Gouw ) en een met als thuisbasis Café de Remise.

Van de periode na de Tweede Wereldoorlog is bekend dat medio veertiger jaren er een vereniging was met als thuisbasis Café de Gouw aan de Bosscheweg. Deze telde 20 tot 25 leden en de naam van de vereniging was ’St. Ambrosius’. Het betreft hier waarschijnlijk de in 1924 opgericht onderafdeling. Het vaandel van de toenmalige vereniging is via bemiddeling vanuit de huidige Bijenhoudersvereniging De Langstraat door de uitbater van Café de Gouw geschonken aan de Heemkundekring Onsenoort en verkeert nog in een goede staat (zie foto).

Zeer waarschijnlijk is het deze vereniging die in 1974 is opgegaan in de huidige Bijenhoudersvereniging De Langstraat. De leden hiervan komen uit de Langstraat van Den Bosch en Vlijmen tot Waspik, Kaatsheuvel, Sprang-Capelle tot aan Tilburg. De vereniging telt op dit moment 55 leden, waar onder ook een flink aantal vrouwelijke imkers.

Gilden

Daarnaast is via informatie vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem naar voren gekomen dat in de periode 1700 tot 1900 in Drunen het gilde St Barbara heeft bestaan, waarvan een aantal leden gerelateerd was aan de bijenhouderij. Of dit gilde een specifiek bijenhoudersgilde is geweest, is niet duidelijk. Hiernaar verricht de huidige vereniging nader onderzoek. De huidige vereniging heeft van het Openluchtmuseum foto’s ontvangen van de gildeketting met schildjes (periode 1700 tot 1900) en van het gildeschild uit 1808. Op de beide gildestukken staan afbeeldingen die verwijzen naar bijenhouderij.