Eet & Tainment

Zoals recent ’Nu of Ooit’, brengt de Drunense stichting [ theaterplatform ] tegenwoordig jaarlijks meerdere grote en kleine producties. Het Theaterplatform wil, zoals de naam al zegt, mensen met passie voor theater en zingen een podium bieden en begeleiden. De stichting zag in juli 2010 het levenslicht en begon met voornamelijk kleinschalig muziektheater, zoals hier op 7 april 2014 bij Plein 13; Eet & Tainment de heerlijkste gerechten met een theatraal sausje. Het was niet de eerste en enige keer dat het restaurant gelegenheid gaf om de maaltijd aldus op te luisteren. Al in 2013 en ook in 2014 verzorgde het platform met enige regelmaat de artistieke jus bij het diner in Plein 13.

Wandelen van de ene Van Delft naar de andere

Om de aangename mix van eten en muziek ging het ook bij het Walking Dinner in 2018 en 2019. De organiserende harmonie Drunen samen met vijf restaurants rond het Raadhuisplein afficheerden het evenement als ’een unieke muziek – en dinerbeleving’. Hierbij werd, na de centrale aftrap op het plein door het Symfonisch Blaas Orkest onder het genot van een drankje, ieder van de gangen in een andere lokaliteit geserveerd. De deelnemende restaurants, waar ensembles van de harmonie de maaltijd verder opluisterden, waren achtereenvolgens de Arcade, ’t Oude Raadhuis, het Lokaal, La Cantina en Plein 13. Waarbij aan te tekenen valt dat de familie Van Delft onder eigenaren en uitbaters in ruime mate vertegenwoordigd was. Allereerst nog los van Plein 13 zelf met Dries van Delft en dochter Marieke, is er schuin tegenover La Cantina, tot juli 1917 restaurant Drunen van Van Schaaijk en vanaf die datum overgenomen door Marieke en met name haar man Danny; verder in het Oude Raadhuis zoon en neef Andries en in het Lokaal zoon en neef Wijnand en in De Arcade tenslotte zus en tante Ria. Ook bij andere evenementen wisten Plein 13 en de andere horecaondernemers aan het Plein elkaar te vinden, zoals bij ’Drunen Bruist’, ’het Pleinfestijn’ elk jaar bij de 80 van de Langstraat en tenslotte ’Zomer op het RaadTHUISplein’, dat voor Plein 13 in augustus 2020 het laatste ‘samen evenement’ zou worden.

Het Dwergonisch Volkslied

Behalve de start van La Cantina is er in hetzelfde jaar 2017 nog een ander memorabel moment. In augustus 1957 dus zestig jaar eerder vond de oprichting plaats van het georganiseerd Drunens carnaval, waarbij het initiatief genomen werd door sociëteit Duin en Dorst, die eerst thuis lag bij ‘Tante Cor’ Vissers en na de overname met Pasen 1957 bij Royal. In de roemruchte nacht van 25 op 26 augustus 1957 werd hier de ‘aanstoot’ gegeven tot wat we nu kennen als het Dwergonisch carnaval (zie van Bakkerij tot Brasserie dl.13) Bijna 60 jaar later kwam in hetzelfde etablissement - inmiddels Plein 13 geheten - om precies te zijn op de 5e januari om 11 minuten voor 22.00 uur in actieve aanwezigheid van Luc van Laar componist, Robbert Jan Krook arrangeur, Roy van Tilburg ambassadeur KVD (Kommissie Vastenavond Dwergonië) en tekstschrijver Frank Durant de definitieve tekst tot stand van ’Het Dwergonisch Volkslied’ met in het refrein een eerbetoon aan vlag en mascotte: ’Leg je hand op je hart, groet de vlag van geel en blauw, groet ons Mina een beeld van een vrouw.’

Plein 13 in de verkoop

Met het hotelgedeelte van Plein 13 ging het inmiddels minder. De gehuurde ruimtes bij het aangrenzende Torenstraat 1 werden afgestoten, waarschijnlijk mede ingegeven door de extra-investering die het herstel van de plafondinstorting met zich mee bracht. De capaciteit verminderde daardoor uiteindelijk naar 10 kamers. Ook de nodige renovatie van de resterende voorzieningen werd uitgesteld. In toenemende mate begon dit z’n weerslag te vinden in minder gunstige reviews van de gasten. In de doorgaans positieve - zeker als dit eten en bediening betreft - komen er vanaf 1917 vaker beoordelingen voor als deze: ’Great food, nice ambiance, competent and friendly staff. The more of a contrast the accomodations that need some upgrade.’ Nog duidelijker is een Duitse gast: ’Restaurant super, die Zimmer sind bei 1970 stehen geblieben.’ Een landgenoot kwalificeert de kamers in 2020 als ’total Überaltet’. Ook bij het restaurant, dat zich geconfronteerd ziet met meer dan concurrerende dagmenu’s in de directe omgeving, raakt na de vierde geheel of gedeeltelijk aanpassing van het concept sinds 2003 de rek eruit. Plein 13 gaat in de verkoop. Wie de nieuwe eigenaren worden en wat er met hotel en restaurant gaat gebeuren, komt over twee weken aan de orde in het laatste deel 25.

Frank Durant

fdurdurant@gmail.com