Ik kuste mijn vrouw op haar verjaardag en stond even stil bij wat voor gevoelens zo’n simpele kus teweegbrengt bij mij en mijn vrouw.
Onlangs had de diëtiste nog tegen mij verteld dat bij een kus van ’gemiddelde heftigheid’ ongeveer 6 calorieën worden verbruikt.
Maar er gebeurt nog veel meer tijdens het kussen.
Twee paar lippen ontmoeten elkaar en glijden weg in de eeuwigheid, waardoor tijdens de kus, de tijd even stilstaat. Zelfs de kleinste kus kan uitdrukking geven aan de grootste vreugde en emotie en het bewijs leveren van een hechte vriendschap of vurige liefde. Want de kus dringt door tot diep in de ziel.
In mijn kindertijd vond ik al dat kussen toch maar niets. Ik heb er al eens eerder over geschreven dat mijn tante mij altijd met zo’n natte kus, op mijn wang kuste. Uit die tijd herinner ik mij ook nog dat ik samen met mijn broertje uit school kwam en we een stelletje in de brandgang zagen staan die uitgebreid stonden te kussen. We stopten en keken op een afstand naar het stel. ”Wat zouden ze aan het doen zijn”, vroeg mijn jongere broertje aan mij.
”Ik denk dat hij probeert haar kauwgom af te pikken”, antwoordde ik hem toen, om hem gerust te stellen.
Ons moeder zei altijd, als we op visite gingen: ”Haal je handen uit je zak en geef eens netjes een hand.” Want vroeger kusten, in mijn ogen, alleen de volwassenen. Tegenwoordig gaat het meer van ’Hoi’ en vervolgens kussen de droge lippen gedurende enkele seconden de wangen van de ander.
Want de ’wang kus’, heeft inmiddels de wereld veroverend. Helaas zijn veel van onze kussen inmiddels ’routine’ geworden.
Doch een afscheidskus hoeft niet altijd het einde van iets te zijn. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de hete afscheidskussen uit mijn jeugd, ’s avonds in de brandgang. Zo’n kus vormde juist het begin van een relatie gevolgd door een reeks spannende kussen. En dan te bedenken dat ik vroeger altijd mijn hoofd wegdraaide als mijn ooms en tantes mij wilde kussen. Terwijl juist ’de kus’ de generatiekloof overbrugt en een vreedzame sfeer creëert.
Jules Faber